pondělí 12. května 2014

Dálkové výhledy od mělnického zámku. V neděli to mělo konečně smysl.


Vysílač Český Brod 43.45 km

Asi v 10 hodin dopoledne, se ukázalo, že je dost dobrá viditelnost a je na čase si zajít k mělnickému zámku, vystoupat dokonce na věž a vyzkoušet i instalovaný dalekohled na vyhlídce.
http://soutok.blogspot.cz/2013/05/o-melnickem-dalekohledu.html
http://www.dalekohledy-fomei.cz/mincovni-dalekohled-fomei-25x100-observer-100-m-_dalekohledy_fomei_-49.html?zenid=7dce5344296aa90f50596771d49f5dc9

Věž však byla otevřena až od 11.00 do 17 hodin s nějakou přestávkou na oběd a vstupné stálo dle mého názoru nekřesťanských už dokonce 50 Kč !! Štěstím bylo, že za zámkem byl jen zájezd důchodců, kteří se i s průvodcem zajímali o to, co je vidět a evidentně pro ně nějaké stoupání po schodech nebylo.
Rozhodl jsem se po obědě asi někdy v 15 hodin na věž vyrazit a stálo to za to, i když jsem nakonec zjistil, že vysílač Český Brod je vidět i z toho parku za hudebkou, jak tam nějakého exota napadlo vysadit nějaké keře a lidé to nechápou, protože se chtějí dívat do kraje. Odtud je tedy ten pohled na dva vysoké stožáry na obzoru. Spatříte je nejspíš, až po zvětšení ( kliknutím na snímek), ale to je právě to kouzlo dálkové viditelnosti, že někdy trvá něco jen vzácně a ještě jen chvilku. V zimě by byla asi větší šance a ukázalo se, že to není o dalekohledu, ale prostě o podmínkách, které letos za moc nestojí.


Elektrárna Bouřňák na úpatí hory Kletečná ( vidět jsou z Mělníka dvě vrtule) 66.43 km


Tady se musíte hodně dívat na levé úpatí Kletečné. Jedna vrtule je asi v půli jen kousek, druhá celá téměř dole a třetí je vidět až z Kelských Vinic nahoře.


Elektrárna Komáří Víška na úpatí Hradiště 59 km


Druhá nejvzdálenější elektrárna je také na úpatí, ale bývají i mnohem lepší podmínky v jiné roky.


Pásmo Krušných hor mezi Milešovkou a Kletečnou.


Mezi Milešovkou a Kletečnou bylo slabě vidět pásmo Krušných Hor.


Běžný pohled do prostoru telefonního stožáru na Vinicích.



Pohled na větrnou elektrárnu Pchery u Kladna 29.78 km z dalekohledu na vyhlídce. Vlevo paneláky Kladno-Rozdělov 37.11 km. Viditelné za běžných podmínek.


A tady jsem udělal pár pokusů a zkusil to přes ,,matouškův" dalekohled.


Ze stejného dalekohledu na letiště do Ruzyně. 30.7 km



Ronov a Vlhošť.

Tento záběr je od posedu nedaleko pošty. Jinak musíte u zámku až na věž.



Vysílač Buková Hora u Děčína 39.86 km. Toto foto není, jako jediné z neděle 11.5.2014, ale jistě jste poznali, že podmínky byly sice dost dobré, ale ne zas až tak úplně suprové a tak jsem sem zařadil jeden z lepších snímků známého vysílače. Účelem galerie bylo spíše ukázat divákovi, kde má snadno identifikovatelné objekty hledat.



Vedle hradu Bezděz je Ještěd 55.78 km

Ještěd vpravo od hradu Bezděz. Jediným místem, pro které je opravdu třeba vystoupat na věž je v Mělníku Ještěd. Jinak musíte až na Brabčov do polí. Zde je však velmi zajímavě v těsném sousedství a moc nechybělo, a kdyby stál Mělník jinde, takby nebyl vidět vůbec. Jinak poznáváte i Housecké vrchy a Vrátenskou Horu s rozhlednou. V každém případě má pohled z věže zase jiné kouzlo a stojí za to, ale 50 Kč za pohled do kraje mi přijde poněkud dost.


Pěkný pohled z mělnické věže  na nejbližší městečko Liběchov ( Kostelík Sv. Ducha a Sv.Hrobu s vinicí.)

SŠ.

2 komentáře:

  1. Snih? To na fotce s Bukovou horou je snih? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ne není tam sníh. To je jediná fotka, která nebyla nafocena do výběru včera a udělal jsem to úmyslně. Smyslem článku nebylo ani tak ukazovat čtenářům nějaké krásné fotky, protože ty podmínky jsou někdy i lepší, ale chtěl jsem ukázat, v kterých místech ty dobře identifikovatelné vzdálené objekty hledat, a že mohou být i třeba jen díky ne až suprovým podmínkám nevýrazné. V případě vysílače Buková Hora mám ověřeno, že poměrně dost lidí zde ví, kde to je i co to je, a tak jsem v rámci jakéhosi kontrastu použil výraznou zimní fotku. V každém případě jsem rád za komentář a to byl další důvod. Zajímá mě totiž, zda jenom já jsem takový cvok na dálkové výhledy, nebo zda to zaujme také někoho jiného. Díky! A teď mám čas, tak to tam k fotce i napíšu, že není ze včerejška ;-).

    OdpovědětVymazat