středa 14. května 2014

Fotogalerie: Vynikající výlet vede z Poděbrad do Libice k Slavníkovcům. Ve znamení Patriotu.


Na palubě krále Jiřího.

Jak jsem zde již mnohokrát publikoval, tak vše souvisí se vším a myšlenka doplňuje myšlenku. Poděbrady patří k oblíbeným výletním cílům nejednoho našince, včetně mě a důvodem, proč jsem tu do této oblasti donedávna nepodnikl se Soutokem žádný obrázkový výlet je také to, že toho krásného je kolem nás zkrátka mnoho a byl jsem již nucený sáhnout do archivních nosičů, což je trochu pracnější. Asi by k tomu možná brzy došlo, ale zajímavá myšlenka hudebně-zpravodajského rádia s krásným názvem Patriot- rádia pro Střední Polabí tomu díky mým zálibám napomohla. A myslím, že by bylo docela pěkné mít jednou na VKV stanici, kde by byla sympatická hudba a dozvěděli bychom se leccos, co se od Kolína po Mělník kde děje.


Restaurace Cidlina na soutoku, je zastávkou výletní lodi a skýtá i venkovní posezení.

Ale, nyní pojďme již k jednomu opravdu pěknému a nenáročnému výletu, který můžete klidně v sobotu po obědě absolvovat. Z Mělníka vyjedeme rychlíkem třeba ve 13.40 a ve 14.25 jsme v Poděbradech. Tunel z nádraží nás dnes vynese přímo na promenádní třídu, kde schovaní ve stínu stromů můžeme obdivovat barevné záhony, keře, krámky a posléze i kašnu, kterou jsem zmínil o několik článků dříve ( Poděbrady). Projdeme kolem lázní s minerální vodou , lázeňskými budovami, kde touto dobou můžeme i zaslechnout živou hudbu a dojdeme na náměstí přímo k soše krále Jiřího z Poděbrad. Odtud, pak pokračujeme podle vinárny, či zámku na protější straně dolů k přístavišti výletní lodi.


Soutok Cidliny ( vlevo) a Labe.

Titulek vás zve do Libice nad Cidlinou a to lze prakticky provést dvěma způsoby. Buď se vydáme pěšky několik kilometrů mezi stromy po asfaltové cyklostezce, nebo užijeme výletní lodi. V obou případech je nám cílem místo, kde se spojuje řeka Cidlina s Labem. Zde je nejen zastávka výletní  linky Poděbrady- soutok-Poděbrady, ale najdeme zde pěknou restauraci s velkým venkovním posezením, kde je téměř vždy plno a také množství rybářů, kteří zde na soutoku rybaří. Pokud však je skutečně v areálu restaurace plno, tak nemusíme smutit, protože do nedaleké Libice zbývají snad již jen necelé dva kilometry a tam je skutečně jedna velmi pěkná stylová restaurace přímo proti kostelu.


Informační tabule je přesně na začátku vstupu cyklotrasy do obce.

Nejprve však absolvujeme příjemnou cestu podél říčky přes louku, až na okraj obce a cestou podejdeme i jednu nepříliš významnou silnici. Jak jistě mnozí víte, tak v roce 995 n.l. zde Přemyslovci vyvraždili rod Slavníkovců a tím navždy soustředili území v Čechách pod jedinou nadvládu. Možná vás mile překvapí, že zde nepotkáte jen strohé vyprávění na nástěnce, ale objevíte půdorys hradiště, krásné sousoší a dřevěný kříž. Když je opravdu dusno před letní bouří, tak místo působí vskutku impozantně.


Celý prostor hradiště je pěkně vyřešen.

Obec Libice nad Cidlinou je obcí střediskovou a krásnou s malým nádražíčkem. Naproti kostelu je pěkná restaurace se stylovým interiérem, kde se vyplatí setrvat při zlatavém moku. Libice není rychlíkovým nádražím, a tak je nutno, se vydat jednu zastávku vlakem do Poděbrad. Obvykle, pak bývá k disposici v Poděbradech ještě dobrých 40- 45 minut času, které se vyplatí strávit třeba i jen v nově zrekonstruované nádražní restauraci. Rychlík na Mělník odjíždí v 17.28 s příjezdem v 18.15, ale pokud se nám nechce pospíchat, tak máme každé dvě hodiny k disposici další přímý rychlík. Poslední ve 21.28 :-). Z Poděbrad lze vyrazit samozřejmě i dvěma způsoby po směru toku Labe, ale dnešek jsme věnovali procházce do Libice nad Cidlinou.


Půdorys kostela.



Dřevěný kříž. Vzadu vidíte jeden ze dvou historicky cenných  150 metrů vysokých stožárů ( nejvyšší bod Poděbrad) a místo, za nímž jste dnes začali výlet.http://100.ipodebrady.cz/nejvyssi-bod .( Mimochodem, výborné stránky o neuvěřitelných poděbradských nej.) Neplést s vysílačem bývalých časových signálů v Liblici u Českého Brodu (OMA). http://home.zcu.cz/~poupa/oma50.html


Naproti evangelickému kostelu v Libici nad Cidlinou je zmíněná hospoda. http://dobresenajim.cz/restaurace/restaurace-u-sportovce_6755-nymburk_439

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat