sobota 10. května 2014

Z Kokořína na mělnickou vyhlídku, aneb dnešní výhledovou tabuli u knihovny lidé neuznávají.


Všechno to začalo ještě na Podkováň Festu při odjezdu. Rozhodoval jsem se, zda se mám vracet tím našim krásným Kokořínským údolím podle říčky Pšovky, nebo to vzít k hotelu Pobuda a podle hradu. Zvítězila nakonec druhá varianta. Jednak většina lidí raději volí okruh, či jinou cestu, a pak je nutno říci, že silnička plná serpentin, se tu krásně vine vzhůru mezi rozmanitými tvary skal a nabízí dva krásné pohledy na hrad, podle kterého, se celá zdejší oblast jmenuje.


Pomalu jsem si vykračoval po silničce, užíval si krajinu a zrovna, když jsem neodolal opět pokušení a už po několikáté nevyfotil ten krásný hrad, tak jsem zaslechl supění opravdových cyklistů, kteří dali přednost pravidelnému cyklotréninku před kocháním se krajinou. Ukázalo se, že jde o další známé a zapředli jsme hovor až na téma, o kterém si napíšeme u poslední fotografie.


V obci Kokořín, pak bylo nutné získat konečně do sbírky i vlastní foto symbolu místní vyhlášené cukrárny. Jak však vidno, tak i tady bylo ten den hlavním konzumním artiklem pivo :-).


Náš kraj bývá především spojován s významným básníkem Máchou, který kromě poesie udělal důležitý krok ke své popularitě také díky svému vztahu ke krajině a svým sportovním chodeckým výkonům. Přesto musím říci, že při troše pozornosti při průjezdu různými obcemi, se můžeme setkat s dalším učencem a cestovatelem. V jednom článku jsem zde kdysi presentoval bustu J.A. Komenského nad vchodem nově opravené školy ve Strážnici. Téměř stejná situace, jen trochu jiná barva budovy.... to je škola v sousední Vysoké.


A už jsme u téma článku. Kdo z vás aspoň občas zavítá za městskou knihovnu na vyhlídku na České Středohoří, tak ví že byly časy, kdy zde nebyly informační tabule se zobrazením kopců vůbec, nebo tu byly a časem je zničili sprejeři, a každý má nyní možnost osobně vidět nevelkou uměleckou rytinu krajiny, která místo zdobí.
Z uměleckého hlediska jde sice o cosi, co se může někomu líbit, ale z hlediska praktického, se to setkává s určitým opovržením veřejnosti, protože těch uvedených vrcholů na tabulce je minimum.
Asi nejkrásnější tabule zde byla instalována někdy v roce 1997 za starostování p. starostky Liškové. Tehdy ještě nebyly digitály a tak šlo o běžnou fotografii do fotoalba. A protože v Čechách stále platí, že tam, kde není policejní kamera, jen tak něco dlouho nevydrží, tak jsem si to pro osobní potřebu trochu zkusil načrtnout.
Můžete to tedy třeba brát, jako takový další originální present Soutoku k 740. výročí města Mělníka :-). Pěkný zbytek májového víkendu!


Aktualizace 11.5. ve 14 hodin:     Současná tabule, také již poničená.
SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat