středa 26. prosince 2012

Technika žije a roste s námi.


Co by na tomto pilotním obrázku mělo být? Kombajn? Televizor, notebook, meteostanice? Že to nijak nesouvisí? Nakonec jsem vybral originalitku. Tímto způsobem se snažila loni jedna organizace upozornit veřejnost na neuspokojivý stav kostelíku Sv. Ducha v Liběchově. Cítíte to prolínání časů?

Tak jsme akorát bohužel zase  o rok starší a jinak se vůbec nic nezměnilo, slýchám často kolem sebe. Jenže, ono se to mění, stále rychleji, a dokonce i ti největší odpůrci techniky musí přiznat, že bez určitých základních znalostí  by již nemohli existovat. Vždyť, dnes už i někde v čekárně musíte elektronicky zadat, ke komu jdete, a pak sledovat na světelné tabuli, kdy přišla vaše chvíle.

Zatímco naši dědové brali kombajn, jako úžasný pokrok a někteří se dožili dvou televizních programů a transistorového rádia, tak další generace již objevovala věci, které současná generace zná již jen z retro-seriálů. To bylo pane slávy, když se nechal kotoučový magnetofon nahradit malým kazeťákem. A na počátku devadesátých let, pak přišly kazety větší, kterým se říkalo VHS, a které způsobily, že lidé houfně počali opouštět kina a vzali útokem videopůjčovny. Vynález CD a DVD nechal tuto eru nenávratně historii. Dokonce mě tehdy v legraci napadlo, že k dokonalosti už snad chybí jenom způsob přenášení vůní a pachů na dálku, a popřípadě vlhkosti okolí, aby měl člověk prostředí, které chce kamsi zaznamenat opravdu komplet.

Tak k tomu nedošlo a asi jen tak nedojde :-) , ale dálkové přenosy s příchodem internetu způsobily opravdovou revoluci. Pokud někdo na přelomu tisíciletí někdo vykřikoval, že mu mobilní telefon stačí jen k volání, tak dnes již nemůže nevidět, že současné přístroje jsou schopné vám téměř kdekoli přenášet třeba přímý televizní pořad. Skutečně, kdybychom se měli zabývat všemi domácími vynálezy posledních let, tak to ani nezvládneme ( Play-stationy, note-booky, meteostanice, volkmany, netovými rádii...). Jestli-že si první uživatelé Windows zvali někdy na pomoc své zkušenější kolegy a přeinstalace osobního PC byla pro ně černou můrou, tak dnešní návody na zřizování domácích počítačových sítí jsou realitou doby a vzrůstá rozdíl gramotnosti mezi lidmi. Skutečně, dnes je i u uchazečů o práci předpoklad, že mají při nástupu na místo určité základní technické znalosti, které jsou ochotní dále rozvíjet.

O tom, jak s námi technika vyrůstá, se přesvědčujeme denně, aniž bychom si to vůbec uvědomovali. To, co bylo dříve běžné v počítači, později v notebooku a mobilu, se dnes stává i televizním standartem, a tak, se vlastně každý věnuje zábavě dle svého gusta. Od běžných PC-her, až po sledování různých médií. To, co bylo dříve vzácné, se dnes vlastně stává bezcenné. Díky internetu má člověk vlastně ihned vše na dosah. A tak si tak člověk mimochodem někdy vzpomene na eru hippies, dítek, kteří měli vše a utíkali od techniky zpět k přírodě. Ale, abychom nekončili tak zvláštním pohledem na prostředí, jenž se nám nabízí a proniklo do naši blízkosti, aniž bychom se nějak o něj příliš snažili, tak závěrem jedna otázka... Přinesl  vám Ježíšek nějakou zajímavou knížku ? :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat