sobota 26. května 2012

Euro 2012 je za dveřmi.

Flashback byl veřejně presentován během večera 4x live. Foto z vlastního archivu.

Dnešní článek má pořadové číslo 300. Ano, přesně tolik jich tady na Soutoku od 11. listopadu vzniklo. Zkoušeli jsme vám přinést občas aktuální zpravodajství, jindy zase nabídku akcí v okolí, ale myslím, že jde převážně o magazín. To má pro čtenáře svoji výhodu. Když vám totiž uteče nějaká zpráva o autonehodě, krádeži, vraždě, tak se zase tolik neděje, protože jde o běžné věci, které se dějí neustále, ale magazín je věčným zdrojem informací a stejný článek vám dá informace i třeba za rok, za pět let.

A tak se dozvíte, jak vypadá pracovní den městské policie, jaké to je, když si děláte řidičák na malé plavidlo a Toulky vám jsou motivací pro návštěvu různých nedalekých míst. Krom toho by se slušelo připomenout náš první seriál o poslouchání rádia kdysi a dnes, seriál o dopravě pod městem i v centru a nakonec třeba i pohled na opomíjenou část české historie, která prožívá dodatečně oživení v kapitolách o emigraci Čechů.

Člověk dovede zapomínat poměrně rychle, někdy i nerad něco hledá, a tak si myslím, že je čas připomenout i Flashback, kterému je v těchto dnech také už rok. Tento veleúspěšný projekt, který má své místo i v republice je samozřejmě projektem lidí, kteří pro vás připravili v roce 2005 server Mělníček a přišli i s úspěšnou soutěží o pátrání po detailech mělnických památek, která se těší určitému zpestření a velké oblibě. Odkaz na stránky Flashbacku najdete na http://www.melnicek.cz/ .

Největším tahákem současnosti je však už zase fotbalové Euro 2012. Pro někoho je to jen svátek fotbalu, na který bude nejspíš většina z nás hledět pouze v televizi, ale zkuste se zamyslet  třeba jen nad návštěvou města, kde bude hrát naše representace základní skupinu. A nemusí to být zrovna během konání Eura.

Zjistil jsem, že nějaká Wroclaw (Vratislav) nás tady na Mělníku rozhodně nebere tolik, jako například Vídeň, Bavorské podunají, Drážďany, či Jelení Hora. Vlakové spojení je tam opravdu mizerné, třebaže jde o město větší než Brno. Přitom víkendová jízdenka SONE+PL, která existuje po vzoru té německé jízdenky SONE+DB  už dva roky, je tu prakticky k nevyužití. Cožpak cesta tam. Pokud se odvezete vlastním autem do Lysé nad Labem, můžete jet odtud v 5.00 vlakem, který vás doveze s přesedáním v 10.45 na místo. Vzhledem k tomu, že však poslední vlak z Wroclawi jezdí v 15.49, tak taková návštěva nemá v tak velkém a roztahaném městě snad ani cenu. Cena SONE+PL je  700 Kč a mohou na ni jezdit po vybrané části Polska dva dospělí + i tři děti do půlnoci dne zakoupení ( jen o víkendu)

Co ve Wroclawi kromě fotbalu ? Průvodce vám oznámí, že jste v Benátkách nad řekou Odrou, kde je i katedrála a spousta památek. Pro nás je důležité, že Wroclaw patřila k našemu království, je hlavním městem Dolnoslezkého kraje a v roce 1742 ztratila Marie Terezie toto území společně s Kladskem navždy pro habsburskou korunu a tím pro Čechy ve válce s Pruskem. A tak se kdysi rozlehlé území obou Lužic a Slezka smrsklo na základní Čechy s kouskem Slezska na Ostravsku, Opavsku a severně od Olomouce.


Mělnický Flashback se řadil společně s pražským na Orloji podle odborníků k těm nejvydařenějším.

České Dráhy však na Euro vypraví speciály a jízdenka tam a zpět vyjde na osobu 800 Kč. Vlaky jedou ve dny zápasů našich fotbalistů vždy v 9.00 z Prahy, se zastávkou v 10.01 v Kolíně.  Do Wroclawi dorazí ve 14.39. Zápasy našich jsou od 20.45 a jednou od 18 hodin. Zpět to jezdí v 1.45 s příjezdem v 6.05 do Kolína ( přestup), případně v 7.00 do Prahy. Ten časnější zápas má odjezd ve 23.05 s příjezdem ve 3.29 do Kolína a ve 4.20 do Prahy. Takže, kdo máte chuť a odvahu, tak vyražte do 600 tisícové metropole a přivezte nějaké fotky. Z nádraží Wroclaw-Glowny jezdí ke stadionu autobus. Použito je informací z časopisu ČD pro vás a odkaz na akci jistě najdete i na http://www.cd.cz/ . Upřimně řečeno, autem jsou výlety nad 200 km a možná i méně už špásem k většímu zvážení.
 Proč cestovat zbytečně draze a s dlouhým velkým soustředěním na bezpečnost vlastní i ostatních účastníků silničního provozu, když to jde pohodlněji a laciněji s příjemným nenáročným pozorováním okolí a kraje kolem? A pokud vás krajina nebaví, můžete si dělat jinou zábavu, což v autě nelze a ještě je mnohdy cestování vlakem rychlejší.

Pro rádio Soutok vytvořil Standa Švec.

2 komentáře:

  1. Návštěva mělnického Kauflandu mě motivovala k tomuto komentáři. Je zde speciální místo pro fandy chystající se na šampionát. Nejvíce jsou v nabídce sportovní čepice v barvách naší vlajky za 99 Kč a africká trubka za 39.40 Kč. Pravděpodobně se nejedná o originální štíhlou asi 90 cm dlouhou plastovou vuvuzelu známou z šampionátu v RSA 2010 se sílou zvuku nad 100 dB, která nebyla tehdy zrovna levná, ač vyluzuje pouze jeden ton. Tato trubka z plastu je kratší, snad ze dvou částí, je silnější v průměru a snad jen název má připomenout, co trubku tak proslavilo.

    OdpovědětVymazat
  2. Podle statistik návštěvnosti článků, se ukázalo, že vás také dost zajímá, co se například chystá za akce ve Mšeně, či na výstavištích v Lysé nad Labem, nebo v Litoměřicích. Dnes to doplním o stránky http://www.polabi.com/ , které možná někoho potěší.Zdá se, že mnohé z vás zaujaly i parní lokomotivy. Už za týden 2.6. by měl do Lhotky přivézt děcka z Prahy parní vláček. Strohá informace na stránkách oddílu Poutníci. Hlavní akce však bude o týden později 9.6. opět ve Mšeně, která se díky jízdám parních lokomotiv na Mělník stala populární i zde ( Na Kokořínsko s párou).

    OdpovědětVymazat