neděle 19. května 2024

Vědci zveřejnili neuvěřitelné snímky lidského mozku. Bude se prý bourat mělnické železniční nádraží i rušit přejezdy v katastru. Polární záře nad Chloumkem. Taková bouřka tu dnes strašila.

 


Přátelé, možná patříte k lidem, kteří hokej přímo nevyhledávají, ale když se hraje MS v hokeji, ještě  u nás a ještě to našim docela pěkně jde, tak si prostě ten hokejový svátek svým způsobem užíváte. Já se hned do prvního zápasu našich ponořil tak, že jsem krutě podcenil šanci na spatření opravdu velmi silné vyjímečné polární záře u nás a následující dva dny jsem to už nezachránil.

Minulá sobota totiž večer přinesla silnou  oblačnost a neděle dávala Praze jedno procento naděje. Na předpovědi jsou prostě programy, které jsem tu  nedávno v článcích opět připomněl. Viděl jsem tak na různých FB řadu fotografií těch šťastnějších, kteří byli u toho nádherného divadla a asi nejvíce na mě zapůsobily fotografie paní Moniky Pustinové. Nikdy bych nevěřil, že zde pod mělnickým kopcem lze toto nafotit :


Několikrát člověk vyjel za přírodním úkazem na vyvýšená místa v blízkosti města a vždy něco neklaplo. Co dodat ? Velká gratulace za ty unikátní fotky o minulém víkendu ! Konečně, prožíváme období, kdy se na slunci neustále něco děje a chtělo by se říci, že to třeba k nám ještě někdy za jasné noci přijde a nebudeme pro věc toho muset možná ani moc udělat.


Před tímto víkendem mělo plno lidí plány na různé akce, ale čtvrteční předpověď a páteční změna počasí pokrotila u leckoho jeho víkendové cestovní plány. Jaro je však také dobou, kdy mají lidé i nějakou soukromou práci, nebo prostě své soukromé aktivity, a tak pokud si někdo tak trošku myslel, že se tu tento víkend objeví například obrázky z Autobusového dne PID na pražské Letné, tak ho zklamu. A nebudou tu ani žádné obrázky z Vltavské cyklostezky a ani třeba ze slavnostního otevření mokřadů ve Velkém Borku, byť jsem byl dnes opravdu z jistého důvodu jen nedaleko.

Konečně, prošel jsem si částí Samoty, kde roste v polích plno novostaveb a v patách jsem měl již od Blat směrem k psímu hřbitůvku nepříjemný bouřkový oblak, kterému jsem se snažil při návratu nějak vyhnout. Občasné hromy tedy odezněly, ale spršku jsem na cestě  již na Mělníku stejně chytil. Inu, vyfotil jsem to, protože z toho šla taková dramatičnost, která mi mimochodem připomněla i jeden takový vzrušující den na hradišti Slavníkovců v Libici nad Cidlinou. Ten den byla taková bouře, že po celou cestu vlakem domů to strašilo a zrovna když se člověk dostal pod střechu, tak se spustil obrovský slejvák a EMĚ nám vypla na hodinu proud. To už je let.


Vypadá to tedy, že jsem na první pohled za ten víkend nic zajímavého nezažil a nikde jsem nebyl. A přece to není tak úplně pravda, protože kdo chce být něčím udivován, tak se mu to mnohdy lehce splní a dokáží to třeba i docela obyčejné informace. Dnes ovšem nechci přijít s nabídkou akcí na blížící se víkendy. Dnes si dáme něco úplně jiného, protože osud chtěl, abych ty informace viděl, popřemýšlel o nich a třeba se s nimi někdy zase nějak zabýval. V každém případě je prostřednictvím webu představil i vám čtenářům.

Ta první informace, se týká smělých plánů velkého budování nadjezdů i podjezdů kolem naši železnice a v reportáži zazní i informace o tom, že naše na pohled docela hezká nádražní budova ČD se bude prý bourat.


No, v komentářích se především rozčilují lidé nad ztrátou historické budovy, jde to prý mimo město, a SSŽ se nechalo slyšet, že prý zvažovalo i rekonstrukci, ale budova je prý prostě nedostačující. Co k tomu dodat ? Někde proběhla ohledně nádražních budov referenda, jinde se předělávají interiéry historických budov, tady to s místními lidmi ani nikdo nijak nerozebíral, či jim to nevysvětloval. V každém případě nevidím nikde žádná data výstavby, nádražní budovy se obvykle na tratích řeší za pochodu až jako poslední ( Aš, Cheb, Plzeň, Mladá Boleslav ...) a při současném tempu budování všeho, co se nějak týká dopravy, se spíše zejména postarší člověk má chuť těmito věcmi ani nezabývat.

Na druhou stranu se ukazuje, že když si lidé něco nehlídají, tak se pak občas diví a často ani není v ničem moc zájem, aby se lid k něčemu vyjadřoval, byť se ho to bude jednou týkat především, protože to je i určitá brzda již někým pracně navržených projektů. Konečně, modernizovat železnici je vzhledem k její frekvenci i hustotě silničního provozu zřejmě potřeba a nezdá se zejména u nás, že by to šlo řešit i jinak, byť ve velkých městech leckdo vezme raději za vděk veřejnou dopravou, než stát ve frontách.

Druhý odkaz mě zaujal dnes dopoledne a myslím si, že je to téma, které může zajímat vnímavé  lidi, kteří se vůbec rádi aspoň občas zabývají tím, co se týká přímo nás, či lidského mozku. Objevily se prý doslova unikátní snímky lidského mozku, které mohou rozjet jakousi novou etapu výzkumu. Inu, věda kráčí mílovými kroky a leckdy si to neuvědomujeme, protože máme své skromné životy a mediální mainstream je někde jinde.


Pohodový vstup do 21. týdne roku !

Žádné komentáře:

Okomentovat