neděle 22. dubna 2012

Co nesmělo do novin?

K napsání tohoto miničlánečku mě motivoval pan Jiří. Mimochodem, gratulujeme k brzkému svátku. Novináři to nemají jednoduché a musí o něčem psát. Jako čtenář jsem kritizoval, že je kolem nás spousta akcí, o kterých se dozvíme někdy až po jejich skončení, nebo blbiny, které takříkajíc člověka neberou. Vemte si jen, kolik je u nás nepodstatného bulváru z umělecké a politické společnosti, který nemá s klasicky pracujícím člověkem nic společného. Stejně zjistíte, že za chvíli nikomu chybět nebudete, mnohdy i v současnosti a život půjde dál i bez vás. To je ostatně i poselství té kostnice, o které je minulý článek.Dnešního člověka v prvé řadě zajímá, co se kdy a kde koná, a teprve potom někdy, kdo má na tom vlastně zásluhu a oč jde. Věřím, že když udělá podobnou akci, jako David Rath i Petr Nečas, tak o tom Roman klidně napíše. Mimochodem, myslím, že Mělník jel včera na Říp a viděl jsem tam opravdu hodně aut. Takže, žádný Rath. Nebo, jak dlouho dokázala Nova otravovat se soulovou zpěvačkou Whitney Houston, které já kvůli té uječené písni ji nemohu přijít na jméno, ač ji to v jednom klipu z 80. let docela slušelo a byl melodický?

Kdo píše pro veřejnost, tak se snaží něčím zaujmout. V roce 2005 jsem psal chvíli pro zábavu mimo zaměstnání externě pro noviny, než se změnil šéfredaktor. Blížily se tenkrát volby a já chtěl ukázat akčnost, ale i vyváženost současně. Nafotil jsem plakáty dvou největších rivalů pro rok 2006 a už jsem to viděl v galerii s titulkem ,, Volby jsou za dveřmi". Myslíte, že se se mnou nová šéfredaktorka vůbec bavila, nebo to vydala? Pořád je někdo, komu se něco nelíbí, kdo by byl nejraději, kdyby vás nikdo neznal, nebo neznal to co vyvádíte. Zkrátka, všechno je složitá politika. A je jasné, že když někomu není zrovna něco moc vhod, tak se přes to obtížně přenáší, nebo to aspoň zkresluje. To platilo za socialismu a platí to i dnes.

Pro rádio Soutok Standa Švec.

10 komentářů:

  1. Jirka z Mělníka23. dubna 2012 v 14:40

    No... já jsem ten "hněv" přenesl na vás, omlouvám se - měl zůstat u kritiky pana Ratha, pardon. Jsem zaujatý a mám ho plné zuby, tak mi jakákoli zmínka leze krkem. Ale ten minulý komentář měl být směřovaný hlavně na fakt, že si buduje kult osobnosti jako málokdo. Přitom by stačilo uvádět v původních článcích jako pořadatele Středočeský kraj a ne že nás D.R. coby hejtman zve na to, nebo tohle. Jeho jméno být uvedené samozřejmě může, z titulu své funkce má určitě hlavní podíl na funkčnosti úřadu, ale on to opravdu ve své sebeprezentaci přehání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak hlavní je, že se nehádáme, docela se chápeme a Vaše příspěvky si rád v různých médiích vždy přečtu. Tu politiku bych dnes už nechal. Ostatně, víc než Rath teď jedou v telce véčka,a přitom se zdá že nějaká ta dámská frakce je takovou nepodstatnou blůzičkou před kamerou před stoupajícím davovým hněvem.

      Vymazat
    2. Jirka z Mělníka20. května 2012 v 10:47

      Přesně takhle:
      http://www.zkracovatko.cz/q8toDA

      jsem to měl na mysli :)

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    4. Chápu vaši radost po té alergii na Ratha, ale jednak je tento článek úplně o něčem jiném a za druhé si myslím, že pro nás je důležitější to, co se týká bezprostředně nás, respektivě průběhu našeho nezadržitelně se blížícího stáří.

      Vymazat
    5. Jirka z Mělníka21. května 2012 v 10:24

      Ten odkaz samozřejmě reflektuje na předchozí komentář u jiného článku - ano, s tímhle nesouvisí.
      Udivuje mě rychlost a pružnost většiny médií, jak se najednou dokáže věnovat dehonestaci osoby, které tak pomáhala v jejím narcistické propagaci.
      Teď nemyslím váš Soutok, chápu, že jde o převzaté zprávy se zaměřením na náš region. Nezbývá než doufat, že tam přijde někdo "normální".

      Vymazat
    6. Pane Jirko, jaképak překvapování. Média mají tu moc, že poměrně slušně dokáží divákovi, nebo posluchači až téměř vnutit svůj pohled na věc a někdy to moc práce nedá, zvlášť když je to totožné se smýšlením obyčejného člověka. Přece každý z nás obyčejných lidí si přeje, aby bylo zlo, korupce a rozkrádání ve státě trestáno a je nám jedno, jest-li je to Petr z ČSSD, nebo Pavel z ODS atd. To, že se některé kauzy zametou do ztracena a nikdo v médiích o nich pak už nemluví, zatímco o Rathovi se bude teď mluvit dlouho, to je dáno také tím, že média má v ruce především pravice a Rath si dovolil na spousta lidí, tak to teď schytá tuplem. To je ale všechno tak trochu odvádění od důležitějších věcí pro lidi a koneckonců, kdyby tak chtěla policie čmuchat dál po různých levotách bez ohledu na nějakou politickou příslušnost ke komukoliv.

      A co je to to důležitější? To, co se někoho už týká a jiného za několik let. Už několik desítek let u nás vídám vysmáté penzisty z Německa a Holandska, kteří někdy přijedou sice autobusem, ale často se tu potloukají i na kolech. Český důchodce zatím mohl místo práce v určitém věku jet ráno na ryby, nebo na houby, pokud byl zdráv. A slyšíte ty současné vize, na které už se dělají vtipy. Na jedné straně levárny a podvody, na druhé straně nejsou na nic peníze a pomalu už se to bere jako samozřejmost, že Čech se prostě musí víc a déle snažit. A z toho je na blití! Pokud někdo něco řídí a špatně to řídí, tak vůbec nevím, proč by měl po propuštění z postu ještě dostávat nějaké a to nemalé odměny, nebo zastávat jiné významné funkce.

      Vymazat
    7. Jirka z Mělníka21. května 2012 v 19:02

      To už se dostáváme opravdu úplně mimo původní téma, ale vpodstatě máme podobný názor na projevy v některých médiích, jestli to chápu správně. Panu doktorovi ta reakce právem patří, zjeména pro jeho rozmáchlá gesta a arogantní přístup. Zároveň se dá už nyní poznat, kdo toho přehnaně využívá a snaží se využít pro úspěch "protistran", nicméně bych řekl, že v podobném generalizování má primát právě sociální demokracie, respektive její viditelné vedení.
      Podle toho, jak se mladí chovají ke starým, se prý pozná kultura a moudrost národa, já bych s tím souhlasil, a také si myslím, že sociální politika dostala v poslední době na zadek. Na druhou stranu nemám rád, když si to lidé pletou s automatickým nárokem na dostupný luxus dnešní doby, a přitom se často nechtějí podílet na pravidlech jasného financování. Když potřebují brát (záměrně používám slovo "potřebuji" a ne "chci") musím také dát. V naší republice pak, bohužel, převažuje pocit, že politici se postarají o rozfofrování vybraných prostředků jiným, než určeným způsobem, a proto už preventivně nechtějí "dát". A to je, podle mě samozřejmě, hlavní rozdíl, mezi pesimismem Čechů a rozesmátým obličejem Němců (a dalších evropských národů). Obraz společnosti se logicky projeví i ve vedení a v tom, co je v téhle souvislosti vidět - a myslím, že se to mění k lepšímu. Ovšem nesouvisí to až tolik s kulturou politiků, ale spíš s lepším sebevědomí (ve smyslu uvědomnění si zodpovědnosti) mladých lidí. I přes rostoucí vliv komerčního konzumu, který tím hýbe blbou měrou. Pak je jedině šance přestat vnímat stát jako nějaký subjekt, žijící na náš účet. Stát jsme MY, nikdo jiný... a dokud se MY nezměníme, není šance najet na lepší cestu. Při podobném tématu si vždycky vzpomenu na film Osada Havranů (nebo Volání rodu, teď nevím přesně), Divous tam dostal na starost dozor nad společnou chýši s obilím a jak to dopadlo. Dnes musíme využít moderních materiálů a udělat tu chýši prosklenou, co nejvíc průhlednou :-)

      Vymazat
    8. Dnes někdo klikl na tento článek a já občas i čtu to, co jsem kdysi napsal. Najednou vidím, že náhodnému čtenáři dnes po 8 letech nedává tato diskuse vůbec smysl, protože začátek začal o dva články dříve na : http://soutok.blogspot.com/2012/04/3-stredoceske-pivni-slavnosti-1.html

      Vymazat
  2. Tak já myslím, že už bychom se dostali do úplně nepřehledné komunikace a je to tak nějak zbytečné.

    OdpovědětVymazat