pátek 2. dubna 2021

Mělník byl o Velkém pátku plný života. Některé pivovary si uvědomovaly sílu zeleného velikonočního piva. Na duchovní význam svátků média trochu zapomněla.


Velikonoce mají svoji  letitou tradici, ale vedle ní se začala odvíjet  v relativně nedávné době ještě jedna tradice, která již dnes dosahuje obřích rozměrů a paradoxně patří v současném pojetí velikonočních svátků k tomu nejdůležitějšímu.

Někteří jsme to zprvu nebrali moc vážně, ale zvědavost i stále větší popularita zeleného piva postupně vítězila a tyto stránky jsou toho dokladem nejen co do počtu článků na toto téma, ale i počtem jejich čtenářů.

 Považte, že pivovar Starobrno letos oslavuje již 16. ročník výroby zeleného velikonočního piva a postupně se začaly přidávat i další pivovary. Nejprve to byl například jihlavský Ježek, který zkoušel pivo dvoubarevné, nebo třeba pivovary Rychtář, či Kácov a později se přidávaly se svými speciály i ty podstatně menší.

Ještě loni například místní minipivovar Němý medvěd nabízel zákazníkům v době Velikonoc pivo jiného pivovaru, které bylo v průběhu několika málo hodin prodáno a totéž potkalo i jiné místní restaurace, které se pokusily o experiment.

Letos se nejen některé restaurace poučily, když pochopily, že je o zelené pivo mezi lidmi prostě slušný zájem, ale máme tu například letos i milý dárek od minipivovaru Němý medvěd. Ten totiž  uvařil nejen várku svého velikonočního piva, ale přišel pokusně i se svým dalším novým  pivem z kategorie těch silnějších pitelných piv.



Mohlo by se zdát, že půjde jen o malou sérii piv prodávajících se v plastových nádobách, která bude během několika hodin ještě na Zelený čtvrtek rozebrána, ale omyl. Vězte, že zelené pivo nové značky bylo k dostání ještě i večer na Velký pátek a bylo hodnoceno veřejností kladně.

Lze předpokládat, že více místních restaurací si vzalo z minulých let ponaučení, a tak budete mít snad možnost i během svátků ( a možná i později) tuto speciální odnož piva někde zakoupit a ochutnat. Zelené pivo je dnes důležitou součástí Velikonoc a bývám osobně svědkem diskusí, kde se již několik dní před svátky lidé dohadují, kde se dá jaké zelené pivo sehnat a z jakého pivovaru. Nejde jen o restaurace, ale i o pivotéky. Stalo se v podstatě tradicí.

Pochopitelně, že v cestě za ním musíte někam jít, nebo jet, a tak se dozvídáte třeba o frontách ve velkoskladech, nebo na vlastní oči vidíte město doslova prošpikované návštěvníky centra, kteří si dopřávají zeleného moku v parcích i na vyhlídkách.

Člověk je mnohdy citlivější na zataženou oblohu, než na fakt, že teplota kolem 8°C při bezvětří je poměrně aspoň na čas přijatelná, a tak zatímco v minulosti se lidé na Velký pátek zajímali více o zapálení ohňů, tak to dnes vypadalo spíše na pohodové poklábosení s přáteli pod širým nebem, čemuž nahrála i četná vládní nařízení. I tak se však dnes například někteří odvážlivci vydali při této teplotě na výlety na jízdních kolech.


Docela mi dnes přišlo, že náboženská část dnešního svátečního dne se vůbec nekonala a do pozadí snad šly na webu i velikonoční tradice. Kvanta článků o covidu-19, nebo i jiné věci z politiky, či články, kde si která hvězda  nechala zvětšit silikony, zadek, nebo si přidala tetování apod. Trochu zvláštní, ale i to je trend doby.

Lidé u nás sice rádi tvrdí, že náboženství je původem válek a zlá věc, ale když dojde na věc, tak se kdekdo pomodlí k jakémusi osudu. Protože je dnešní den takovým náboženským svátkem, tak je snad na místě si připomenout, že jsme se v minulosti dočkali i několika celkem vydařených velkofilmů na dané téma.

Připomínáme si dnes Ježíše Krista, který k lidem mluvil v podobenstvích a má to svoji určitou váhu i dnes. Vždyť se sami snažíme vysvětlit mnohdy ostatním různé věci tím, že to připodobníme k nějaké situaci, která je jasnější a jež bije doslova do očí, nebo nabízíme druhému člověku, aby se třeba v příkladu sám našel a zamyslel se nad sebou.

Můžete si tedy třeba právě dnes nějaký takový historický velkofilm pustit. Já tak učinil již včera a tentokrát to byl oblíbený snímek Království nebeské ( 2005), který nedávno běžel na nějakém televizním programu ...


Hezké prožití svátků, byť meteorologické předpovědi nejsou optimistické ( někde má padat sníh).

 

Žádné komentáře:

Okomentovat