neděle 11. října 2020

Ve znamení kněžny Ludmily. Podíváte se nejen na krásnou výstavu pod širým nebem v opravdu hezkém prostředí, ale i na to, jak by mohla socha u chrámu Sv. Petra a Pavla například vypadat.

 


Příští rok si připomeneme výročí 1100 let od zavraždění Sv. Ludmily na hradišti v Tetíně. Kde jinde má její jméno takovou váhu, jako právě u nás na Mělníku, kde žila. Není proto náhoda, že již letos na toto téma startují různé aktivity, z nichž největší událostí má být instalování její sochy v blízkosti vstupu do chrámu sv. Petra a Pavla.

Kolem toho byla bouřlivá atmosféra, protože došlo k soutěži, ze které měla porota vybrat vítězný návrh. Ten se sice vybral, ale zřejmě na základě ohlasu veřejnosti od něj bylo nakonec upuštěno. Sami vedoucí představitelé města nakonec uznali, že by šlo nejen o velkou finanční částku vynaloženou na celý projekt i s jeho následnou údržbou, ale málokdo by hledal v díle tu správnou symboliku.

Nešlo totiž o vlastní sochu světice, ale o .... 

https://melnicky.denik.cz/kultura_region/socha-svate-ludmily-v-melniku-uz-ma-konkretni-podobu-20200808.html

Samozřejmě, že i veřejnost přemýšlela, která ta Ludmila by se jí nejvíce líbila.


Nedávno jsme tu měli v roce 2015 výročí upálení Jana Husa ( 600 let) . V roce 2016 výročí 700 let od narození císaře Karla IV. V roce 2017 to bylo zase 300 let od narození Marie Terezie. Když se podíváte na fotogalerii jediné vládnoucí ženy na českém trůně, tak mi dáte asi za pravdu, že nejkrásnější je samozřejmě za mlada ( podobizna kolem roku 1727) tak, jak ji vidíme na výroční turistické vizitce vlevo.

Ostatně, není asi podivné, že si návrháři vybrali právě tento snímek. A podobné je to i se sv. Ludmilou, kde se v církevním prostředí volí trošku jiná podoba, než jakou vidíte na titulní stránce románu Hany Whitton s titulem Kněžna Ludmila ( Vznešená, milovaná, zrazená).

Podotýkám, že román je nyní k dostání v knihkupectví na Karlově náměstí a samozřejmě i v mnoha velkých knihkupectvích v Praze a v dalších koutech republiky. Asi není náhoda, že si autorka knihy vybrala na svoji titulní knižní stránku opět takto krásně mladou a vznešenou podobu. Bohužel se mi nepodařilo zjistit, kdo obraz namaloval.

Asi pořád platí, že když nevíš, tak se podíváš jinam a uvědomíš si, že to je ten správný směr :-). Taková nějaká socha by moc údržby nepotřebovala, kromě kamerového systému a ještě by se na ni nejen chlapi při cestě kolem rádi podívali a byli svým způsobem pyšní, že ji máme tady. A nešetřil bych ani barvami, protože i ty sochy ze starého Egypta byly také původně barevné:-).


Nyní již pojďme na výstavu. Koronavirus způsobil i to, že jsme objevili nový styl vystavování, který v parčíku za kostelíkem Sv. Ludmily, ale i za vilou Karola vyniká snad ještě lépe, než podobné výstavy na Náměstí Míru. Možná je to tou určitou odlehlostí od ruchu a lidí více do klidu a přírody.








Tetín.

Ani drobný sobotní déšť mě neodradil od procházky po městě. Vůbec jsem neměl v úmyslu do parčíku u kostela Sv. Ludmily zavítat a ani jsem si neuvědomil, že by tam mohlo něco být. Šel jsem ulicí Kněžny Emmy a najednou spatřím neobvyklý úkaz, který mi připomněl scénu z filmu Jára Cimrman ležící, spící ( 1983) ...


Kriste, Mělník má svoje moře :-). Jen na 20 minut :-). Tak, pak už mi to bylo samozřejmě jasné, ale vyfotit jsem to byl až dnes dopoledne.

Tetín tu tedy na webu nemáme a ani si už nepamatuji, zda jsme tam se školou byli, ale Budeč i Levý Hradec Soutok navštívil. Jsou tu asi dva, možná tři články k téma a jeden jsem nyní našel:


Ano, takové malé a nenápadné uprostřed hlubokých hvozdů byly tehdy ty skutečné Čechy, kdy pšovský kníže Slavibor dal přemyslovskému knížeti Bořivoji svoji dceru Ludmilu za manželku. Teprve později došlo k sjednocení rodů a expanzi , která pod vedením některých našich pozdějších králů zasahovala svým vlivem daleko za hranice dnešních pohraničních hvozdů.

Dnešek přinesl ještě něco jiného, ale to už si dáme do dalšího článku.




Budeč. I sem se nejlépe dostanete přes Kralupy nad Vltavou a Zákolany, odkud vzhůru od parkoviště stoupá turistická značka kolem domu, kde žil jeden z našich prezidentů Antonín Zápotocký.


Praha.

Levý Hradec. Hradiště se nachází nedaleko městečka Roztoky u Prahy ( trať Praha- Kralupy nad Vltavou- Děčín). Hlubokým údolím protéká zprava doleva řeka Vltava.




Mělník. Místo, které by měl navštívit každý občan tohoto státu. Nejde jen o město nad soutokem dvou největších českých řek a laterálního kanálu, ale i dvěma krásnými vyhlídkami do úplně rozdílných tváří naši krajiny a samozřejmě výhledem na bájnou horu Říp.

Pro návštěvníky pak může být překvapením, že ze samotné vyhlídky v ochozu chrámové věže je vidět často i 1012 metrů vysoký Ještěd. Mimochodem, v ochozu věže je skutečně vynikající  amatérský soubor map výhledů jednoho z členů místních zvoníků. Někde tu máme článek. Interiérové atrakce dnes nechám v duchu téma bez povšimnutí.

Hezký zbytek víkendu !


Žádné komentáře:

Okomentovat