čtvrtek 22. října 2020

Nová obrazová publikace Mladoboleslavsko zabíhá obsahem například i do Mšena. Nová služba PID vám ukáže, kde je zrovna vámi očekávaný autobus. Úterý a středa potěšila lovce dálkového příjmu pásma DAB+.

 


Může se zdát, že kniha o Mladoboleslavsku je tak nějak mimo region a není tedy na místě ji věnovat tak nějak pozornost, ale věci lze vidět i zcela jinak. A začnu trochu určitou oklikou, protože zrovna včerejší příspěvek na FB historické skupiny opět ukázal, jak je vše provázané ...

https://www.facebook.com/photo?fbid=10219022006847143&set=gm.3397077517184930

Stačilo  ukázat občanům Mělníka, jakou sochu slavné panovnice Marie Terezie si pořídila za nemálo peněz Praha a myslím, že jsme si všichni vzpomněli na dění kolem naší budoucí sochy Sv. Ludmily, které bude mít samozřejmě svůj konec, až bude nedaleko vyhlídky nějaká socha stát.

Přitom se stačí podívat na  článek níže v odkazu a věřím, že taková Marie Terezie, a taková Ludmila by se vám líbila také. Nebo ne ?

http://soutok.blogspot.com/2020/10/ve-znameni-knezny-ludmily-podivate-se.html

Mělník patřil v historii hodně dlouho do Mladoboleslavského kraje. Také zvony v chrámu sv. Petra a Pavla byly ulity v tomto městě. Do Mladé Boleslavi máme ještě i dnes alespoň občas někteří důvod zajet a nemusí to být jen kvůli práci, muzeu Škodovky, nebo velké místní nemocnici, ale také z důvodu turistického ruchu.

Píše se, že zmíněná kniha zabíhá obsahem i do Mšena. Myslím, že kdo někdy zavítal ke Strenickému  ( Skalskému)potoku, navštívil mlýn u Vrátna, Bezděz, zříceniny hradů v údolí řeky Jizery apod. , tak mi dá za pravdu, že kniha může být opravdu krásná. Vždyť tato země je pohádka a stojí zato dle možností po ni  aspoň občas cestovat.

https://www.mladoboleslavsko.eu/dr-cs/28035-infocentrum-vydava-novou-knihu.html


Většinou se nám to stává na výletech u vlaku. Nějaký magor skočí pod kola, nebo se udělá překvapivě někomu ve vlaku špatně, nebo vjede někdo na červenou na přejezd a je z toho velké zpoždění. Pak koukáte na hodinky, vymýšlíte čím jet, nebo sledujete, jak vlak dohání zpoždění a přejete si, aby třeba spoj z Kolína na Mělník ( někdy ta poslední) opravdu čekala a nebylo nutné si složitě zajíždět do Prahy.

Podobnou službu, která vám však ukáže, kde vaše hromadné dopravní prostředky zrovna jsou, již dnes však nemá jenom ČD, ale dokonce i několik integrovaných společností v celé ČR, kde asi nejvíce oceníte vámi vybranou autobusovou spoj.

Kde mapu pro PID s aktuální pozicí najdete ? 

https://mapa.pid.cz/    Mimochodem, vzpomínám, že je tu někde článek, kde jsem shromáždil podobné odkazy téměř pro celou republiku.


Nemá cenu zde připomínat, že naše společnost žije hlavně koronavirem a média se předhánějí v různých výzkumech, tabulkách, matematických výpočtech atd. Ve výhodě jsou nyní všichni ti občané, kteří se dokáží i tak nějakým způsobem zabavit, aniž by museli jít do restaurace, divadla, na výstavu, nebo třeba i do ZOO.

Konečně, přečíst si vzdělávací knížku ještě nikoho nezabilo a jen mu to prospělo ve vědomostech. Není to ale jenom čtení, nebo rybaření, při kterém je již části rybářů zima, ale přichází hlavně doba, na kterou již netrpělivě čekají lovci  ještě nepříliš prozkoumaného pásma DAB +. K němu se po přeplnění FM ( VKV) pásma našimi stanicemi ubírá nemálo dálkových lovců.

Že vám to DAB+ stále ještě nic neříká ? Podle posledních zpráv žije příjmem DAB+ téměř již celé Německo a u nás v ČR má prý v listopadu proběhnout nějaká první pořádná reklama, tak jsem opravdu zvědavý. Doufám, že to bude v televizi někdy kolem hlavních zpráv, protože si jinou pořádnou reklamu nějak moc představit neumím.


Začátkem října začal na kanále 5D vysílat již druhý celostátní německý multiplex a část veřejnosti byla zvědavá, zda a kde bude slyšet i u nás, což se do jisté míry očekávalo. Multiplex obsahuje mimo jiné bavorské stanice Antenne Bayern, Rock Antenne a rodinu společnosti Absolut rádií.

Vzhledem k tomu, že vysílá letos nejblíže snad zatím pouze z poněkud trochu zakrytých Drážďan, tak zdaleka není tak silný, jako první německý mux, který jede od Šluknovského výběžku. Když si totiž v mapě spojíte vrch kopce Ungerberg  a Mělník, tak zjistíte, že to s překážkami na trase není tak hrozné.

Minulý týden, se zase jásalo na Moravě. Objevily se zprávy, že začal vysílat druhý slovinský multiplex na kanále 12B, což byl signál k tomu, aby vyznavači dálek obsadili kopce v okolí Brna, nebo Pálavu. Ovšem, podmínky prvně přály až toto úterý, kdy se děly konečně pěkné věci. Na Moravě byly uloveny oba slovinské muxy, a na Mělníku byl z tohoto směru ulovený konečně po mnoha měsících opět rakouský Jauerling ( 233 km).

Královská byla středa, kdy slovenský kolega z kopce od Bratislavy hlásil ( a obrazem doložil) oba slovinské muxy, chorvatský mux ( i ten již byl v minulosti na Moravě zachycen) a mux až z Bádenska ! Zde na Mělníku byla tímto směrem opět nejdále Vídeň ( City Mux II) 275 km na kanále 11C, ale občas poskakující první dva dílky měřáku naznačily, že by volný kanál 12B mohl v budoucnu třeba za mrznoucí mlhy skutečně přinést 435 km vzdálený mux od Mariboru. ( Z Pálavy pouhých 275 km)

Je to podobně vzdálené, jako u nás již například loni ulovené muxy z Bádenska, ale přece jen jsou v cestě velké terénní překážky v podobě vysokých Alp, což směrem k JZ není. Další možností je pro lovce výjezd do příhodnější oblasti ČR, ale z domácího dna republiky jde o úlovky samozřejmě i díky velmi malé nadmořské výšce podstatně vzácnější. Navíc jde o příjem na pouhý výsuvný teleskop a nikoliv směrovou anténu.

Spokojený víkend!





Žádné komentáře:

Okomentovat