neděle 15. září 2019

Zbytek víkendu pokračoval skvěle. Slunečné počasí přálo, lidé obdivovali výstavu bonsají a na své si přišli i lovci rozhlasových dálek. Několik obrázků z akcí.


Tak tahle hračka z obchodního domu Lídl za pouhých 500 Kč, kterou jsem si tuším v listopadu pořídil, dovede momentálně plno zábavy. Už v pátek odpoledne jsem na internetu v předpovědi četl, že zejména neděle může přinést nějaké dálky. Protože tahám rádio často s sebou, tak už včera odpoledne jsem viděl, že se rodí podmínky, ale na programu byl Den zvoníků.


Dnes ráno u snídaně čtu net a už nás burcuje kolega, abychom šli na věc, že to prý létá od Alp až k Severnímu moři a Baltu. Tedy, musím se opravit. On to psal někdy před 10. hodinou, já to četl až mnohem později a za zámkem jsem byl někdy po 11. hodině.

Opravdu se děly zase věci. Švýcarsko sice žádné nebylo, ale ožil nám multiplex 8A, a to dokonce tak dobře, že bylo možné poslouchat s výpadky stanice z Bádenska - Württemberska. Vysílač se nachází u rakouského města Bregenz poblíž Bodamského jezera a je 466 km vzdálený.

https://cs.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1densko-W%C3%BCrttembersko

Těch premiér jsem měl dnes několik. Digitální rozhlas je vysoce kvalitní, avšak při dostatečném a nerušeném signálu.Pokud vám však stačí k radosti to, že váš přijímač ulovil signál z nějakého vysílače, tak vám stačí pro zobrazení loga provozovatele signál slabší.



Někdy dojde ke kuriózní situaci, kdy jsou na stejném kanále dva multiplexy ( muxy) stejně silné a přesto, že se vám zobrazí slušná síla signálu ( zde 7 kostiček), tak vám logo nechce naskočit. V daný okamžik by vám žádná stanice z těchto dvou muxů nehrála, i kdyby jste ji měli v předvolbě a zadali příkaz spustit.

A pak stačí chvilka, kdy se jeden signál oslabí a vše je jinak. A tak se mi na chvilku zobrazilo dvakrát logo Unterfranken ( Dolní Franky v Bavorsku) z vysílače Kreuzberg, který je 318 km od Mělníka. Potom vyrovnanost signálů na kanálu poklesla ....


..... a nejlépe se šířil opět signál z Oberbayernu ( Horní Bavorsko), který jde podle programu vytvořeného odborníky z vysílače Pfaffenhofen -Wolfsberg, jenž je vzdálený 297 km a vysílá výkonem 25 kW.


Konečně jsem se dočkal i na Mělníku na kanálu 7A dostatečného signálu, který mi hlásil, že mám právě v pásmu DAB+ premiérově ulovený signál z vysílače Wendelstein v Alpách. Z něj někdy při podmínkách chodila stanice Bayern 3 na frekvenci 98.5 MHz, ale poslední dobou je frekvence zamořena našimi stanicemi.

To je také důvod, proč mnoho fandů dálkového příjmu na běžném rádiu FM ( VKV) přešla na lov DAB+ . Jedno je přecpané našimi stanicemi a druhé je u nás v ČR ještě stále v plenkách. Na rozdíl od televize, kde se opravdu tvrdě a nesmlouvavě přechází z DVB-T na DVB-T2 a lidí se to už za měsíc dotkne, je u rozhlasu tlak na veřejnost, ale i na soukromá rádia u nás spíše směšný, což je však výhoda pro lovce.

A tak jsem sklidil úrodu a nyní je již na čase, aby přišla časem nějaká překvápka, nebo změny, které se už chystají. Výše zmíněné muxy bych s největší pravděpodobností na Mělníku nikdy nevyfotil, kdyby relativně nedávno ( květen ?) nepřešla společnost Teleko z kanálu 10A na 6D, kde však znemožnila možný případný příjem rakouského muxu z vysílače Linz - Lichtenberg.
Za jeho případným příjmem si nyní musíte zajet aspoň na jižní hřeben pohoří Brdy, kam už signál z Milešovky nedolétne.

Nevím, co se zobrazí vám, ale pokud si tady dáte místo Mělník ( já už ho tam někdy nějak dal) ....

https://fmscan.org/main.php , tak uvidíte, co tu jde běžně nejméně u zámku chytit. Pokud v nastavení ( Datenfilter) zadáte vyšší číslo Tropo ( 7), tak to by zde dle odborníků mělo být tak nějak občas k zachycení. Nehledejte tam to měsíc staré Švýcarsko na 12A , protože ho tam tvůrce stránek nemá. To se občas stává, a to jsou právě ta překvapení.


A když jsem tedy ulovil více, než jsem snad i čekal, tak přišla chvilka na krásnou výstavu bonsají, kde jsem ten příjemný a řekněme úspěšný víkend venku završil.


Vždyť jsem na této výstavě dlouho nebyl a přitom jsem se tomu také kdysi trošku věnoval. Stačil nějaký závan čehosi od Spolany a bylo po všem. Ovšem, vyžaduje to péči a téměř denní zálivku.

https://cs-cz.facebook.com/people/M%C4%9Bln%C3%ADk-Bonsaje/100008412855208

Je možné, že tu mám nějaké články z minulých výstav před lety, ale sám nevím :-). Není účelem těchto stránek sem dávat fotografie téměř všech exponátů a řadu si jich můžete prohlédnout na facebooku spolku. Každý měl možnost se tam zajít podívat a dokonce i v noci. Osobní zážitek je vždy nejlepší. Toto je jen takový dotek s akcí a možná pro někoho motivace.

Hezký zbytek víkendu a úspěšné vykročení do pracovního týdne před vinobraním !







Žádné komentáře:

Okomentovat