neděle 8. září 2019

Mělník čeká další vylepšení na železnici. Na své si přijdou zejména turisté, ale i návštěvníci Litoměřic, Ústí nad Labem a Karlovarska. Programy Mělnického vinobraní, Litoměřického vinobraní a Žernoseckého vinobraní. Dalších 30 tipů na vinobraní.


Milí čtenáři, možná že už někteří víte, že byly navrženy nové jízdní vlakové řády, a to je samozřejmě důvod, se podívat, co nás tedy s největší pravděpodobností bude čekat.

A myslím, že to jsou zprávy optimistické. Na své si přijdou zejména turisté a cestovatelé.
Po mnoha letech se vrací flamendrák z Ústí nad Labem, který kdysi odjížděl z Ústí - západu ve 22.40 až do Lysé nad Labem, pak končil na Mělníku, později ve Štětí, nějaký čas byl snad i zrušený.
Nyní tedy jezdí ve 22.54 z Ústí nad Labem - západ a v Mělníku bude ve 23.54.

To je výhodné nejen třeba pro návštěvníky Litoměřic a Ústí nad Labem, kteří byli nuceni odjíždět nejpozději po 20. hodině z Ústí nad Labem,ale můžete se pochopitelně déle pozdržet také v Chebu, Karlových Varech, Kadani, Chomutově, Mostu, Bílině, Teplicích, Děčíně, Drážďanech i ve Šluknovském výběžku.

 Ono to má pochopitelně všechno návaznosti i výhody, které ocení zejména ti, kteří jedou někam za příbuznými a nechtějí se v ničem omezovat, nebo turisté, kteří se nechtějí vracet k autu, či chtějí navštívit nějaké slavnosti, nebo se opravdu kochat krajinou a nestresovat se tím, co udělá auto v koloně před nimi, až pojedou k domovu.

Stav řádu ve směru na Mšeno je ustálený, ale celá řada spojů jedoucích po Mšenské lokálce končí až na severním okraji Českého Ráje. Je to ovšem spíše pro romantiky, kteří mají rádi cestu lokálkou a nikam nespěchají. Když si totiž vezmete délku cestování do Mladé Boleslavi přes Všetaty ( Dnes můžete i autobusem Roudnice nad Labem- Mladá Boleslav, který je také v PID) a porovnáte to s lokálkou, která někdy i stojí minuty ve Mšeně, tak to není nic moc.


To je ovšem dáno předpisy ( například zpomalování u tzv. nechráněných přejezdů), vyhýbáním souprav v protisměru a především stavem trati na úseku Mšeno - Mladá Boleslav, který nepovoluje takové rychlosti, jako zrekonstruovaný úsek Mělník - Mšeno.

Poslední co nás zajímá je samozřejmě Praha. Už v létě, pokud jste četli mé cestopisy, tak víte, že jsem jezdil do Prahy autobusem a na hlavní nádraží metrem. Nevím, zda je nyní rozumné radit něco jiného, zvlášť když tam nejezdím.

Ovšem, pohled do nového jízdního řádu ukazuje, že snad nebude problém jezdit i vlakem ještě nějaký čas mezi Mělníkem a Masarykovým nádražím, které není daleko od hlavního nádraží. Že to neužijete ?

Tak zejména cestovatelé se mohou dostat do situace, kdy nebudou moci jet z Prahy ani posledním autobusem, který jezdí z Ládví v půlnoci a do rána daleko. Pak pojedete ještě rádi v 0.18 , nebo ve 2.33 ( spoj jezdí jen v SO, NE))

Ale, podívejte se už sami na to co vás zajímá. Já koukal jen na ....

Návrh jízdního řádu pro období od 15. 12. 2019 do 12. 12. 2020





Program domácího Mělnického vinobraní seženete samozřejmě v mnoha médiích. Asi nejlepší přehled je zde :  https://www.vinobranimelnik.cz//stranky/68-kompletni-program


Roudnické vinobraní nám právě proběhlo, tak se podívejme třeba i na Litoměřice, kde to mají během stejného víkendu, jako u nás, ovšem konec je už v sobotu pozdě v noci ....

https://www.mkz-ltm.cz/exterieroveakce/vinobrani-2019-program/

Kdo má třeba rád lehce tvrdší muziku Evičky Farné, které se v těch Litkách, nebo Liťáku, jak říkají místní nějak zalíbilo ( též vystoupení na Zahrada Čech), tak to můžete díky .... ne nemůžete, až od prosince :-)

Představte si ale tu  dopravní legraci. Koncert je od 19.30 do 20.30 papírově. Poslední vlak nyní jezdí ve 20.30, ale dá se také ve 21.14 do Lovosic a po přesedání v Lovosicích, Kralupech a Všetatech jste ve 23.53 v Mělníku jak na koni :-). No, a o pěkných pár korun za jízdné lehčí. Ale, zase tam na Vinobraní nic nestojí lístek :-).

Věřím však, že mnozí z nás rozšíříme svoji mnoholetou šňůru návštěv našeho domácího Mělnického vinobraní, i kdyby se měl člověk jen mihnout neplacenou zónou ( někdo na program opět nadává :-)) a třeba si užijeme průvod a ohňostroj.


Jen kousek za Liťákem jsou Velké Žernoseky, kde to mají o týden později a pochopitelně menší i jiné, ale plakát už mají a docela pěkný :-).


A pokud si libujete v akcích, kde se hlavně popíjí, tak jsem našel takovou docela zajímavou stránku, kde je 30 tipů na vinobraní.


Hezký noční zbytek víkendu a úspěšný bezpečný krok ráno do práce :-)!



Žádné komentáře:

Okomentovat