úterý 24. září 2019

Chcete si letos užít ještě jedno a trošku jiné vinobraní ? Zajeďte si vlakem za Litoměřice do Velkých Žernosek. Za zvířátky do ohrádky, znovuotevření rozhledny na Vrátenské hoře, Festival ptactva, Svatohavelské posvícení v Liběchově, nebo program RMM na měsíc říjen jsou obsahem tohoto článku.


Milí čtenáři, trošku jsem si tak zavzpomínal na časy, kdy jsem na Mělnickém vinobraní vydržel pobíhat nejen  celé tři dny, ale ještě jsem při každé návštěvě domova nasypal ihned fotky do PC a vstupů bylo třeba celkově pět.

Letos jsem chtěl být tak trochu aspoň u těch hlavních věcí, protože by mi to jinak přišlo líto, kdybych u toho nebyl osobně, ale popadla mě neodolatelná touha si přivézt na podzimní večery nějakou zajímavou literaturu. Člověk se má vzdělávat celý život.

Na druhou stranu musím říci, že mám velkou radost, že se díky vám všem zrodilo na internetu z letošního Mělnického vinobraní tolik krásných věcí a letos počasí opravdu mimořádně přálo.

Činila se oficiální tisková média, viděli jsme skvělé snímky z vrtulníku, které byly geniální myšlenkou pana Lojky, viděli jsme originální snímky sobotního podvečerního náměstí z ptačí perspektivy, jaké umí  snad jen vyspělá technika, ale i další krásná dílka různých čtenářů, kde nechybí nápady.

Někdy jde zkrátka o originální nápady jednotlivců, jindy si člověk uvědomí, kam až jsme se to dostali. Vždyť ještě před několika málo lety nikdo nevěděl, že přijde nějaký dron a lidé se pohoršovali, že to narušuje jejich soukromí. Dnes už jsme prakticky smířeni s tím, že i když o tom nevíme, tak nás neustále něco a někdo sleduje.

Ale, pojďme dále. Mělnické vinobraní 2019 skončilo a život jde dál. To by asi nemělo být ve slohu, aby se slovo dál ( e) objevilo ve dvou větách po sobě, co :-)? To jsou ty perličky těžkého jazyka českého
.
Co nás čeká ? Kdo toho měl málo, tak si může ještě zajet do Velkých Žernosek, kde je zase takové trochu jiné vinobraní, které bude možná připomínat posvícení v Liběchově. V okolí je skutečně krásná krajina a zajít si můžete třeba na Kalvárii, nebo až na zříceninu Kamýku.





Za zvířátky do ohrádky.  Tak to je hezká akce v Zelčíně, kam jistě vezměte své děti. Setkání s němou tváří přináší běžnému normálnímu člověku radost a pohodu.



Festival ptactva jsem tu již zmínil a už se nám to pomalu blíží. Také akce, která může být zajímavá, byť si mnozí rádi přispíme :-).



Na Liběchovské posvícení je ještě čas, ale mně to loni připomnělo takovou docela příjemnou nástavbu našeho vinobraní. Atrakce a program zase ve zcela jiném a komornějším prostředí přírody.



Už tu mám z muzea program na říjen, tak proč se s ním neseznámit, že :-)?


A věřte tomu nebo ne, ale vůbec jsem neměl ani tušení, že je rozhledna na Vrátenské hoře uzavřena a probíhá tam rekonstrukce. Máme tam tedy slavnostní akci znovuotevření a zase mě pojímá nostalgie. Vždyť jsem tam 28. října 1999 u toho byl, když se zcela nová a ten rok nejkrásnější rozhledna v ČR otevřela veřejnosti. Ano, uteklo rovných 20 let a tehdy ani nikdo netušil, že za tři roky přijdou strašné povodně.

Tato akce je tedy až v říjnu. A to je v tomto pracovním týdnu možná vše. Opatrujte se, ať se ve zdraví dočkáte víkendu a žijte širokou paletou krás a různých  hobby, které nás obklopují. Ovlivňování mysli různými příjemnými, nebo  novými podněty je zdravé.

Žádné komentáře:

Okomentovat