sobota 15. června 2019

Současné teplotní podmínky přejí lovcům dálkových rozhlasových signálů. Příští týden na vás čeká Festival Taste of Italy. Velká fotogalerie z loňska.


Krajina byla v mlze, která přinášela radost z příjmu dálek.

Rádio používá každý jinak. Někdo si  na něm vyhrává svůj oblíbený hudební žánr, jinému jde o zpravodajství a zajímavé pořady s mluveným slovem, a další méně početná skupina využívá náhodných atmosferických podmínek, aby ulovili nějakou vzdálenější stanici. Když se jim povede něco, co ještě nechytli a je to z daleka, tak je to velká radost.

A to je případ i současných teplých dní, kdy si snad přijdou na své lovci všech druhů vln.
V mém případě je to pásmo DAB+, které patří k nejnovějším technologiím rozhlasového příjmu, a které není ještě příliš známé.

Proč jsem tak nějak odešel od klasického a známého pásma FM (VKV) ? Jednoduše proto, že je přecpáno množstvím našich stanic, které už dnes velmi často obsazují i místa, kde dříve bylo slyšet zahraniční stanice. A další věc je ta, že pokud chcete toto pásmo skutečně scanovat pomalu a postupně od oněch 87.5 MHz až po 108 MHz, tak je to téměř nekonečné a únavné.

Snad jen, když to na pásmu všelijak kvílí a hvízdá, čeština mizí a občas se někde ozývá španělština, italština, či jiný orientální jazyk, tak to teprve začíná mít tu pravou atmosféru.


Dva dílky na 10A jsou radostí. Právě jste pravděpodobně zachytili vysílač vzdálený 320 km.Jaký ? 
https://de.wikipedia.org/wiki/Sender_Kreuzberg

Ovšem, je potřeba, aby byl signál takový, aby člověk zjistil, jakou stanici vlastně ulovil. Pak už se dá při určité stopě vše dohledat na netu, včetně vysílače a vzdálenosti od něj.

S příjmem DAB+ je vše mnohem rychlejší a snazší. Vše zabere podstatně méně času a praxe je samozřejmě výhodou. Když se například kolega odněkud z jihu Moravy pochlubí, že krásně poslouchal na kanále 11C téměř 120 km vzdálenou Vídeň ( jde o svazek stanic z tohoto vysílače, kterých může být třeba 16), tak pochopíte, že pokud i vám nabíhají na stejném kanále nějaké kostičky, tak to nebude s největší pravděpodobností Vídeň, ale sasko-anhaltský multiplex 11C vysílající z vysílače Brocken, který je zhruba 316 km od Mělníka.

Zmínil jsem Moravu a vůbec ne náhodou. Právě tam se během uplynulého týdne chlubili majitelé přijímačů FM/ DAB+ , že se jim kromě domácího 12D a hornorakouských 11C z Vídně a 6D z Lince ( Lichtenberg) ( u nás na sever od Prahy na 6D vysílá naše Teleko z Milešovky) daří docela dobře příjem slovenského 12C, pokud se odstíní na Čechy, které také jedou na 12C a hlavně se několika lidem povedlo zachytit  ve čtvrtek a v pátek ráno kolem sedmé hodiny ranní vysílač až ve Štýrském Hradci ( Graz), ale hlavně ve Slovinsku a chorvatské Dalmácii. To už je pro pásmo s nevelkým dosahem nádhera.

 Vysílač Ivanščica (u Mariboru), 1050 m n.m., 1,3 kW, 340 km. DAB+ kanál 9C




Wuerzburg je městem na západě Bavorska.

Ani u nás v Čechách nechceme jenom koukat a na nějaké ježdění někam to moc není. Ostatně, mnohdy to dopadne tak, že když jste třeba na Šumavě, tak stejně zrovna podmínky nejsou.

Je proto dobré číst příspěvky kolegů, být v obraze a zkoušet to občas pustit. U nás jsme se například těšili, že v květnu začne vysílat vysílač Linec-lichtenberg na muxu 6D a bude tak šance to zkusit ulovit. Jenže, podle nějakého nařízení muselo Teleko opustit kanál 10A a zrovna se přestěhovalo právě na 6D, což zvedlo bouři nevole nás dálkařů všeho druhu.

Zjistilo se výzkumem, že takovou hranicí mezi signálem z Milešovky a signálem z Lince jsou Brdy. Dálkaři si tam zkrátka udělali výlet a terénem kopce se odstínili proti Milešovce.


Chodily samozřejmě i jiné muxy a stanice. Toto je 7D od Dunaje. Rádio Galaxy pro Passau a Degendorf.

Jenže se nakonec ukázalo, že uvolněné 10A může umožnit v Čechách příjem z alpské části Bavorska, nebo z takzvaných Dolních Franků, což je vzdálená část Bavorska na hranici s Hesenskem. A skutečně přišly z Prahy zprávy, že se tam právě převážně region Unterfranken ( Dolní Franky) podařilo zachytit.

To samozřejmě byla i výzva pro mě, protože se tu 8C ze Středních Franků již občas objevilo, 10B z Ochsenkopfu ( Horní Franky) jsou bavorským základem příjmu, ale Dolní Franky tu ještě nikdy nebyly a díky nedávnému vysílání z Milešovky ani být nemohly.

Přišel jsem tedy v pátek večer k našemu mělnickému zámku a vypadalo to, že to za nic nestojí. Jenže troposféra dělá neuvěřitelné kousky. Zdá se, že někde není signál a najednou to tam po třech minutách začne skákat. To je ten první obrázek nahoře.


Opět Charivari, tentokrát však z muxu pro bavorský západ ( 10A) To je to slůvko Wue ( Wuersburg).

Dva dílky na 10A, pak zase nic, pak zase dva dílky, a tak pořád dokola. Zajel jsem si na Chloumeček, ale signál to nezlepšilo, byť to tam chodí vše obvykle lépe. A tak jsem dnes ráno překvapivě vystartoval za zámek a rádio načetlo 160 stanic v DAB+ , což tu bylo naposledy ( 180) dne 27.12.2018.

Nejbližší bavorská rádia hrála v plné síle, což ani není třeba zkoušet, když je signál více než 4 dílky. Přesně v 7.40 přišel příval signálu a na malý proutek teleskopu se snesl signál, který nejen vybarvil čtyři potřebné dílky stupnice, ale dokonce potvrdil název Unterfranken. Neměl jsem bohužel připravený foťák, tak tu mám jen snímek zachycených Středních Franků, ale přináším aspoň několik fotografií zachycených stanic z vysílače vzdáleného 320 km, o kterém je celou dobu řeč.

Ty se totiž zapíší při skenu do seznamu stanic rádia, pokud dolétne signál z vysílače na jeho anténku.

A co tedy může mít takový lovec dálek za plán do budoucna ? Tak samozřejmě ještě někdy chytit 10A a ten název Unterfranken vyfotit do fotogalerie úlovků muxů DAB+ :-). V červenci začne na 7A vysílat mux z Alp a dokonce z velmi vysokého a rádiem proslaveného kopce a vysílače Wendelstein, který je  nějakých 340 km vzdušnou čarou z Mělníka. Výška  cca 1800 m.n.m. Při podmínkách z něj lze na FM na kmitočtu 98.5 MHz zachytit hudební stanici Bayern 3, která tu převálcuje ČRo-Vltava a na 102.3 MHz zase můžete zaslechnout ( při podmínkách) vážnou hudbu ze stanice Bayern- Klasik, která je německou obdobou naší Vltavy.

Bayerny sice můžete zachytit stále vzácněji z pohraničního Bavorského lesa ( vysílače Hohen Bogen, Brotjackriegel, či Ochsenkopf ve Smrčinách ) , ale signál z Alp je prostě až z Alp a nebývá častý :-).

https://de.wikipedia.org/wiki/Sender_Wendelstein

 To bude zajímavé, jak se bude ve srovnání s podmínkovým příjmem v FM z tohoto kopce jevit. Výška tuším kolem 1 800 m.n.m. Jen aby zase něco u nás nevymysleli, jako s tou Milešovkou, co zabila Linz, protože někdy jsou s vymýšlením a změnami neuvěřitelně rychlí.

A pak už čeká nějaké to cestování po Čechách, které může, ale nemusí přinést něco nového.

Zde si musím vzpomenout na jednu veselou vánoční cestu vlakem, kdy jsem za jeden den po obvodě objel tak nějak Moravu, abych naladil ve vlaku RDS ky bubláčků moravských staniček, které bych tu jindy neulovil. Samozřejmě pro fotosbírku :-).

Podrobnosti o zatím nejvzdálenějším vysílači DAB+ , který jsem vlastně již 2x zachytil : ( 27.12 2018 kanál 7B, 10KW, 14. a 15.6.2019 kanál 10A ,25 KW, vzdálenost 319 km.)

https://de.wikipedia.org/wiki/Sender_Kreuzberg

Zde se zase dozvíte, že od července možná bude možnost ulovit 7A z Alp:
https://www.ukwtv.de/cms/deutschland-dab/bayern-dab.html#Voralpenland

Jeden z pomocníků předpovědí šíření signálů:
http://www.dxinfocentre.com/tropo_eur.html



Trošku italský název, ale nenechte se mýlit. Soukromá stanice z Dolních Franků, která v jiném muxu není. 10A.

Opravdu originální název privátní stanice v muxu 10A. Také ji jinde nenajdete.



Signál spadl, ale načtený název provozovatele muxu ještě doběhne. To je chvíle pro foťák. Přímo na Mělníku je tu tento mux na malém rádijku z Lídlu za 500 Kč-  s anténkou teprve asi potřetí, maximálně počtvrté. Vysílač je  zřejmě Dillberg , což je 250 km odtud. Lze to napsat s pravděpodobností 98 procent, protože i rádia vysílající na FM, kde je ten vysílač pro každou frekvenci konkretní stanice dán, vysílala z tohoto vysílače.



A málem jsem posledně zapomněl na Taste of Italy, které je tu po roce znovu a opět v den turistického Mělnického hroznu.

Návštěvníci si budou moci poslechnout opravdové špičky nejen italské bluesové scény. Pozvání na festival přijal skvělý Francesco Piu, který bude hlavní hvězdou nikoliv však zdaleka jedinou. Těšit se můžete kromě italských kapel i na rakouské, americké a v neposlední řadě i české bluesmany. Samozřejmě chceme dát možnost ochutnat Itálii nejen po stránce hudební, ale i po stránce gurmánské a tím dokreslit příjemnou atmosféru.

Kdy? 22.6. od 14 hodin.

https://mekul.cz/tradicni-akce/22-6-taste-of-italy/

Fotky z loňska: http://soutok.blogspot.com/2018/06/velka-fotoreportaz-z-festivalu-taste-of.html

Aktualizace 16.6. v 11.30: Prohlédl jsem si fotky z loňska včetně dvou hudebních ukázek a lze dodat jediné : ,, Hlavně ať je lepší teplejší počasí. Jinak hudba skvělá." Pokud se vám ukázka nespustí, tak je potřeba na ni kliknout znovu. U mě to tak je.

Žádné komentáře:

Okomentovat