úterý 12. února 2019

Muzeum představilo své projekty pro rok 2019 a zhodnotilo loňský rok. Japonský žák v americké škole, aneb humorná povídka pro nevlídné dny.


Milí čtenáři, přišel mi dnes další materiál z RMM, kde se můžete dozvědět, kam bude směřovat činnost muzea v tomto roce. Pokud vás to tedy zajímá, tak věnujte pozornost následujícím řádkům. Opět je potřeba pochválit aktivní a propagační činnost muzea.

A aby to dnes nebylo celé jen o muzeu, tak si dáme něco, co jsem tu prakticky snad ještě nikdy nedával. Po e-mailu chodí každému z nás spousta přeposílaných věcí na různá témata. Jednou z nich je humor. A jsou to mnohdy taková díla, která se vyprávěla v různých obměnách již před desetiletími a jejich autor je prakticky neznámý.
Jejich účelem je zpravidla vzbudit úsměv u druhých lidí a každý je rád pošle dále cestou ústní i písemnou. Třeba vybraná scénka někoho pobaví.



Regionální muzeum Mělník dá v letošním programu slovo přírodě!

Tématem hned několika programů mělnického muzea v roce 2019 bude příroda a voda. Od dubna do června poteče velkým sálem Nespoutaná řeka. To je název výpravné výstavy, která seznámí návštěvníky s přírodou říční krajiny a významem řek pro člověka. Nebudou chybět interaktivní zóny a možná i živá zvířátka

. Během dubna návštěvníci uvidí prezentaci dětských výtvarných prací ZŠ Mělník - Pšovka na téma voda. Z malého sálu rybník se stane během letních prázdnin při výstavě Brekeke! aneb V Mělníku není konec vodníků. Pro tuto pohádkovou výstavu s doprovodnou soutěží muzeum shání exponáty.

 Pokud máte doma loutku či hračku vodníka, předměty s vodnickou tématikou, zdařilý kostým nebo třeba i hračky žáby a ryby, ozvěte se nám a můžete tvořit expozici s námi. Výstava proběhne ve spolupráci se ZUŠ Mšeno, jejíž žáci zde představí vodnické plastiky. Nebude chybět akvárium s živými rybkami a herní koutek. Velký sál v létě obsadí stavebnice Lego na výstavě Svět kostiček s velkou hernou.



Novinkou v programu Regionálního muzea Mělník je Den Země ve skalním obydlí ve Lhotce u Mělníka s komentovanou prohlídkou a programem s ornitologem. Konat se bude v sobotu 27. 4. 2019. Skalní obydlí Lhotka letos také hostí významnou událost. V sobotu 20. 7. se zde uskuteční Zahájení Dnů lidové architektury Středočeského kraje s bohatým programem.

Návštěvníky nezklamou ani tradiční akce jako je Mělnická muzejní noc (24. 5.) - letos také na téma příroda a zvířátka. V létě provede děti historickým jádrem Mělníka kocourek Švarc (14. 8.) a ve skalním obydlí bude vyprávět tetička Mína (23. 7).

Nově budou oba jarmarky, jak Velikonoční, tak Předvánoční, spojeny s akcemi města na nám. Míru. Ve stálých expozicích letos mělnické muzeum změnu neplánuje. Po celý rok je přístupná nová výstava dětských houpadel a plyšových medvědů i tradiční expozice.


ROK 2018 - ohlédnutí 

V minulém roce Regionální muzeum Mělník, p. o. získalo titul „Muzeum roku 2017“ v návštěvnické soutěži portálu do-muzea.cz a jeho roční návštěvnost se již několik let drží okolo magické hranice 40 000. V roce 2018 shlédlo akce, expozice či výstavy celkem 40 129 návštěvníků. (2017 - 39 994 n., 2016 - 40 053 n.)

Mělnické muzeum v uplynulém roce uspořádalo 37 výstav a 172 dalších kulturních akcí, přednášek a projektů pro školy či přírodovědných vycházek…atd.
Nejúspěšnější výstava minulého roku byla již tradičně vánoční výstava „Půjdem spolu do Betléma“ - 2057 návštěvníků.

 Nejúspěšnější akce: Předvánoční jarmark - 1570 osob (což. je 2. nejvyšší návštěvnost za historii pořádání – 17. let, zřejmě způsobená i spojením s akcí města - rozsvícení vánočního stromu na náměstí ve stejný den), Velikonoční jarmark - 1158 osob, Muzejní noc 653 osob. Celkový Přehled činnosti muzea by měl být ke stažení na www.muzeum-melnik.cz od 20. února 2019.

-KrF-


Japonský žák v americké škole…

První školní den na americké střední škole představuje učitelka nového žáka:
Sakiro Suzuki, přistěhoval se s rodiči z Japonska.

Hodina začíná a učitelka se ptá: "Uvidíme, kdo ovládá kulturní historii Ameriky! Kdo řekl: "Dejte mi svobodu, nebo mě zabte?´"
Hrobové ticho ve třídě, jen Suzuki zvedne ruku: "Patrick Henry 1775 ve Philadelphii."

"Výborně Suzuki, a kdo řekl: „Stát je národ a národ nesmí zahynout?"
Suzuki se postaví: „Abraham Lincoln 1863 ve Washingtonu."

Učitelka se podívá na spolužáky a říká: "Stydím se za vás, Suzuki je Japonec a zná americkou historii lépe než vy!"

Zezadu se ozve tichý hlas: "Polib mi prdel zasraný Japončíku!!"

"Kdo to řekl?"

Suzuki zvedne ruku a bez vyzvání odpoví: „General McArthur 1942 v Guadalcanal a Lee Lacocca 1982 při valné hromadě firmy CHRYSLER."

Třída je zcela ticho, jen zezadu se ozve: „Je mi z toho na blití!"

Učitelka křičí: „Kdo to byl!"

Suzuki odpovídá okamžitě: „George Bush starší japonskému premiérovi Tanakovi v průběhu oběda, Tokio 1991."

J eden ze studentů otráveně řekne: „Vyhul mi!"

Učitelka hystericky: „A dost! Kdo to byl teď?"

Suzuki bez mrknutí oka: „Bill Clinton Monice Levinsky 1997 ve Washingtonu,
Oválná pracovna Bílého domu."

Další ze studentů zařve: „Suzuki je hromada sraček!"

A Suzuki opět klidně: „Valentino Rossi, při velké ceně motocyklů v Brazílii 2002."

Třída zcela propadne hysterii, učitelka upadá do bezvědomí, dveře se
otevřou a vejde ředitel: „Kurva, takový bordel jsem ještě neviděl!"

Suzuki: „Andrej Babiš, český ministr financí při předložení státního rozpočtu, Praha 2013."


1 komentář: