sobota 10. prosince 2016

Jeden z nejkrásnějších výletů mšenskou lokálkou vede podle Skalského potoka na Bezděz .Pro Mělničany tu jsou kvanta možností.


Trnová.

Milí čtenáři, nevím jak vy, ale já si na tyto předvánoční prosincové dny zrovna moc nepotrpím. Co na tom, že je téměř vše kolem nás již orientováno na vánoční svátky a dále běží programy v různých klubech a regionálních muzeích dle plánu? Když náhodou některý krátký bílý den svítí slunce, tak jej stejně buď strávíme celý v práci, nebo zaručeně  musíme udělat něco jiného. A tak se velmi rád občas probírám letošními fotografiemi, nebo i těmi z let starších, abych si připomněl, jak také může být kolem nás krásně. Říkáme tomu také dobití baterie :-).


Možná jste mnozí viděli seriál s Miroslavem Vladykou s názvem Klenoty české krajiny, kde byl středeční díl věnovaný CHKO Kokořínsko-Máchův kraj a jistě vás napadlo, že toho mohlo být mnohem více a snad mohli tvůrci zavítat především také na rozhlednu Vrátenská hora a na vrch Ronov, odkud jsou krásně vidět Holanské rybníky na hranici Kokořínska. Snad je to i výsledek té obrovské  rezervy, jakou naše společnost v této oblasti ke svým občanům ( televizním divákům) má.


Pro mě se tak zrodil motiv k něčemu, co mám opravdu rád, a co jsem zde již mnohokrát pod různými názvy propagoval, leč to mělo zpravidla sledovanost kolem pouhých 100 návštěv. Zkusím tedy v této předvánoční době nabídnout takový tip na výlet

A nebude to výlet jenom tak nějaký, ale skutečně krásný, který by bez mšenské lokálky dost dobře nemohl být. Pojedeme totiž nejprve ,, Mšenkou" do stanice Trnová, kde začíná zelená turistická značka, která nás dovede třeba až na hrad Bezděz. Protože je pod hradem u státní silnice také nádraží, budeme pak z Bezdězu pokračovat přes Bakov nad Jizerou a Mladou Boleslav s přestupem do Všetat, odkud po přestupu dojedeme zpět domů a kruh se nám tak uzavře. Jinou alternativou je jízda na druhou stranu do České Lípy, nebo do Doks a dále k Mělníku autobusy. Dobrodružnější povahy mohou dokonce z České Lípy pokračovat lokálkou z Lípy do Litoměřic, kde je k posezení několik restaurací  a domů se vrátí po trati 072. Celou pěší část akce můžeme zkrátit i tím, že  cestu od železniční stanice Bezděz na hrad zkrátka vypustíme, ale to by bylo jistě škoda, byť putování kolem Skalského potoka je zkrátka samo o sobě zážitkem. Ještě se zmíním v popisu cesty o další možnosti.


Podle nového jízdního řádu je nyní lokálka rozdělena do dvou částí. První úsek je číslo trati 076, která byla zkrácena z původního úseku Mělník- Mladá Boleslav na úsek Mělník-Mšeno. Pokračování má pak číslo trati 064, které tedy nese název Mšeno-Mladá Boleslav- Stará Paka. Řada spojů z Mělníka však nejede jen do Mšena a nebo jen do Mladé Boleslavi, ale pokračují až do Českého ráje poblíž hradu Trosky.
Využijeme tedy spojů, které pokračují až za Mšeno. Po zastávce Skramouš a Vrátno ( výhled na větrný mlýn v polích) vystoupíme na zastávce Trnová.

A jaké spoje využít? V sobotu a v neděli je šikovné jet ráno v 7.07, nebo v 9.07. Spoje zastaví v Trnové v 7.59 a v 9.59. Další vlak do Trnové jede až v 11.46 s příjezdem do Trnové ve 12.37. Pro úplnost dodám, že sezonní vlak s názvem Kokořínsko, který přijede od Prahy pokračuje dále v 9.29 a končí ve Mšeně v 10.09.


V Trnové nečekejte nějaké  staré nádražíčko. Je to nenápadná zastávka na znamení ukrytá v lese. Samotná zelená značka začíná až u stanice Skalsko a možné je začít i v bližším železničním nádražíčku Sudoměř, ale já vyrážel na akci již zde. Starobylá víska je hned v blízkosti zastávky a ani by ji tu nikdo nečekal. Nejvíc vás upoutá asi místní zvonice a typická vesnická atmosféra těchto končin, ale nejkrásnější bude trasa v okamžiku, kdy dospějete ke Skalskému potoku, který je hlavní páteří počátečního úseku celé trasy.


Trasa je odtud dlouhá k nádraží Bezděz 12 km a až na hrad se tuším uvádí 15 km. Krásnou cestu údolím Skalského potoka jsem zaznamenal na fotografiích a potkáte na ní vše podobně tak, jako na říčce Pšovce na Kokořínsku. Můžete tedy obdivovat skály, lesy, mokřady, faunu i flóru. Na trase narazíte na zajímavé místo s názvem Suchý mlýn ( 5 km), kde odbočuje žlutá značka, která by vás dovedla do Nosálova ( 7 km) v našem okresu. To je totiž další možnost. Dříve byla v Nosálově vyhlášená restaurace s názvem U nás a je tam i autobusová zastávka SOK a památková zóna ( chalupy, staré stromy). Dnes je tam také u silnice nějaké posezení, ale je i možné, se skutálet po modré značce, či po silnici do Lobče k pivovaru ( 9.3 km) i dalším restauračním zařízením, a vlastní modrá značka, pak končí opět u lokálky v zastávce Skramouš ( 12 km), a dnes dokonce až ve Mšeně ( 15 km). Pak by se článek mohl jmenovat ,, Od Mšenky ke Mšence.


Pokud však půjdete stejně, jako jsem šel kdysi já dále po zelené značce, tak vystoupáte od Suchého mlýna na opačnou stranu do suchých rovinatých hvozdů, které jsou tak typické pro kraj v blízkosti městečka Doksy a celý prostor Ralské pahorkatiny. Jdete stále téměř po rovině místními hvozdy a do závorek jsem napsal, kam je to od začátku trasy z Trnové, jak daleko. Není to tedy nijak náročné, byť snad nudnější, než oblast potoka a Kokořínska, ale zase se octnete v úplně jiném světě a můžete vystoupat i na slavný hrad s opravdu nádherným jedinečným kruhovým výhledem, kde spatříte Čechy od pohraničí, až k Řípu. Ani pak nemusíte zpět k nádraží Bezděz, ale vede tu pohodlná asi 7 km dlouhá značka až do městečka Doksy, nebo tu také jezdí z obce nějaký autobus. Těch možností je tu zkrátka moc a je to jen na vás. Vidíte, jak je také dobré mít ještě lokálku, pokud nechceme cestovat někam dále. Věřím, že po prohlédnutí těchto snímků a nejlépe i vlastní návštěvě za nějakého krásného dne, si zdejší kraj prostě oblíbit musíte. Nekončí to jen Kokořínským Dolem a Mšenem s jeho bludištěm, či Vrátenkou, ale v Čechách často plynule navazuje jedno krásné území na druhé :-). Hezký víkend a pěkné výlety !


Skalský potok.






Suchý mlýn.




Z Bezdězu k jihu.

Žádné komentáře:

Okomentovat