čtvrtek 25. srpna 2016

V Neratovicích jsou lidé komunikačně mnohem aktivnější, než občané v Mělníku.


Krkonoše z Neratovic: http://soutok.blogspot.cz/2016/01/fantasticke-fotografie-95-km-vzdalenych.html


K napsání tohoto článku mě motivoval web https://www.isoutok.cz/ a vystoupení Anny Spěváčkové v komentářích.
Na úvod bych se z mnoha důvodu vrátil k článku pod fotografií, kde se píše o věčné rivalitě tří největších měst našeho okresu. Také se občas setkáváme s otázkou: ,, Co vy to pořád máte s tím na Mělníku, místo v Mělníku?

Vysvětluji to jednoduše. Nádraží máme v Mělníku a říčka Pšovka teče bývalým korytem toku prahistorického Labe v Mělníku, ale Mělnické vinobraní a spoustu akcí máme u nás na Mělníku na kopci v historickém původním městě, mnohdy dokonce i uvnitř jeho hradeb. Každý prostě žijeme tak nějak tím naším bydlištěm, a pak se z různých důvodů díváme jinam. Když tak přemýšlím, kdy jsem byl naposled v Neratovicích, tak to musím vidět ve dvou paralelách. Je totiž podstatný rozdíl mezi otázkou ,, Kdy jsi byl naposledy v Neratovicích ? , a ,,kdy jsi naposledy projížděl Neratovicemi ?"

Pojďme však k téma. To se tenkrát asi na mělnické radnici někdo spletl a zřejmě dal omylem do měsíčníku Mělnická radnice webový odkaz na jedny neratovické komunikační neoficiální stránky. Bylo tak asi něco mezi rokem 2002 až 2004. Jako Mělničan jsem musel tehdy takovou aktivitu ocenit a vězte, že jsem prvně viděl webovou regionální komunikaci mezi občany a dost jadrnou, ale na druhou stranu to bylo tak trochu z jiného světa, byť je mezi oběma městy pouhých 15 km a dělí nás jeden most přes asi 55 metrů širokou řeku.

Překvapený jsem moc nebyl, vždyť v dobách, kdy ještě byly mobilní telefony v plenkách ( konec 90. let), tak právě v Neratovicích, se díky velmi příznivým terénním podmínkám čile diskutovalo v domácnostech po vysilačkách a právě tam, se jezdilo za nejbližší elektronikou tohoto typu přenosu.Neřeknu vám tedy už o jaké webové stránky šlo, ale je pravdou, že Neratovice měly svůj komunikační neoficiální web ( oficiální weby jsou ty městské) dříve, než se zrodil v roce 2005 Mělníček. Tady bych ovšem rád ještě zmínil web Libora Kurzweila o městě Mělníku, který měl ve svém linku letopočet 2000 a byl autorsky turisticky zaměřený. To ovšem nepovažuji za komunikační web, stejně tak, jako ten můj první web z roku 2007, který ještě existuje a je také turistický.

Lze tedy říci, že si obě města hrají tak trochu logicky na svém písečku a vzájemně se moc nesledují. Jenže je tu právě web  Isoutok, jehož články zahrnují dění, jak v Mělníku, tak v Neratovicích a dokonce i v Kralupech. A to už stojí za sledování. Vždyť je to zase něco jiného, než zprávy Mělnického deníku a média skutečně pracují tak ( viděl jsem to), nebo by to tak mělo být, že pozorují dění i na jiných webech.

Paní Spěváčková se tam podivovala možná nejspíš ve veselém, proč má Soutok v názvu logo ,, první svobodný magazín", když Neratovice byly první. Nu, mohla se zeptat třeba v komentáři, jako jiní :-). Už jen proto, že Soutok je magazín a nikoliv komunikační web. A také jej založil člověk, který rozhodně na Neratovice nejspíš nemyslel :-), ale to jen jako další bonus navíc atd. A právě díky této paní a jejím komentářům jsem se podíval, kolik vlastně ty Neratovice těch neoficiálních webů mají  a možná, že jsem ani nevychytal všechny. Posuďte sami:

http://www.neratoviny.cz/

http://neratky.cz/?uid=c627d823a9514a04461c1e8684bfb4b1

http://www.mojenera.cz/

https://www.isoutok.cz/

Věřím, že jsem možná ani všechny ty neofociální weby nevychytal. Jinak tu jistě čtou také Mělnický deník a třeba i navštěvují oficiální městský web tamní radnice.

Jak vidno, tak aktivita je tam vysoká a hodně se diskutuje. Mělník má jeden známý neoficiální web www.melnicek.cz , který je nejvíce v poslední době využíván k inzerci a zvlášť pak v oblasti shánění pronájmů a zkrátka bydlení. Ale, také se na něm diskutuje. Možná bych měl vzpomenout web http://melnicek.tv/ , ale s tím mám trochu všeobecně osobní problém. Odrazují mě třeba na webu seznamu dlouhé články, nebo dlouhé rozhovory s lidmi v regionálních novinách a beru to šmahem, nebo čtu jen část, případně hned první komentáře :-)). Čtenáři vidí často věci podobně :-). A na videa ani neklikám, protože buď na to nějak není čas a chuť, nebo si třeba na seznamu raději přečtu ve čtyřech větách o čem to má být. Když to člověka opravdu zaujme a trvá to 2-5 minut, tak se i podívám.

A to je dnes vše. Děkuji, že vás baví číst také články zde :-).


Žádné komentáře:

Okomentovat