čtvrtek 4. srpna 2016

Mají regionální politici diskutovat s občany na komunikačních webech, jako je Mělníček, nebo mají diskutovat resortními e-maily ?


Na dnešní článeček mi nahrál anonymní komentář článku http://soutok.blogspot.cz/2016/07/bude-se-neco-dit-s-polabskym-mlynem.html

Obvykle to bývá před komunálními volbami, kdy celá řada politiků slibuje, jak se bude zajímat o palčivé problémy svých voličů, a jak budou pracovat pro veřejnost. Web Mělníček tu je přes 10 let a za tu dobu, se také už leccos odehrálo i na mělnické radnici, včetně skandálků, které díky Mělníčku vypluly na povrch od samotných zastupitelů. Stačilo by se podívat jen několik let do historie, kdy to na radnici pěkně jiskřilo. Ale. pojďme se podívat na něco jiného.

Dnešní Mělníček je jako-by určitým způsobem mrtvý, protože se diskuse zúžily především na inzeráty a jen tu a tam se otře diskuse nejvíce zpravidla o současnou dopravu ve městě. Minulost však ukázala, že vůbec tak mrtvo být nemusí, když se něco řeší, a že se politici dokáží rozdělit do dvou skupin. Jedna skupina se nebojí chodit na komunikační web, kde jsou stovky čtenářů a do případných diskusí, pokud se jich to tak nějak týká ( nebo i netýká) se zapojí a druhá skupina si myslí, že když má občan nějaký problém, nebo ho něco zajímá, tak že si může na webu mělnické radnice vyhledat patřičný resort a vznést tam v e-mailu svůj osobní dotaz, nebo návrh a počkat si na pravděpodobnou slušnou odpověď.

Co z toho je služba veřejnosti ? Co z toho je služba voličům ? Co z toho je důležitější pro rozvoj našeho města ? To by mě docela zajímalo a k tomu směřuje dnešní anketa. Vždyť řada lidí, se jistě cítí lépe na veřejném foru, kde jsou dotazy i odpovědi pod kontrolou mnoha očí a kde se může zapojit úplně každý, což někdy ještě diskusi může dále rozvinout, nebo spatří světlo světa připomínky, které původního diskutéra ani nenapadly a mohou tu, či onu názorovou stranu podpořit. Právě na komunikačním webu Mělníček si v minulosti tak trochu udělali jméno někteří regionální politici, kteří alespoň prokázali, že je zajímá, co lidé řeší, o čem diskutují a snažili se nějakým způsobem zapojit. Je jinou věcí, zda si tím udělali reklamu dobrou, nebo špatnou, což je dáno rozdílností názoru dotyčného politika a případného čtenáře, či diskutéra, ale rozhodně tím prokázali, že jsou ochotní diskutovat s občanem, a že ho nepřehlíží.

Na to jsou totiž občané citliví a pokud politici mlčí, tak je začnou považovat buď za arogantní, nebo že jedou jistě v nějaké levárně. Jak často teď letí to slovo levárna :-)?

Aktualizace 5.8. 2016 v 17.10 :

Milí čtenáři, nevím, zda máte opravdu možnost kromě hlasování také sledovat, jak se ta či ona anketa vyvíjí, ale výsledky snad vidíte. Aspoň tak soudím podle klidové reakce. Zatím tedy ze 64 čtenářů hlasovalo 5 diváků a všichni na 100 procent jsou pro diskuse na veřejném fóru ( Mělníček), kam by tedy měli také zavítat ti, co dobrovolně a rádi pracují pro veřejnost, případně občas přispět komentářem. Tak tedy vypadá anketa. Starší ankety téměř nesleduji, protože obvykle nová anketa žije jen několik dní po článku, a pak čtenáři většinou již nehlasují, ač existují vyjímky, jako tomu bylo například v anketě o zavádění letního času.

Anketářům  a  pisatelům občasných komentářů zde na Soutoku děkuji a taktéž vám, kteří máte na svědomí, že se na Mělníčku díky vašim příspěvkům něco děje. Ono to někdy vypadá, jako že by se také nic nestalo, kdyby žádný diskusní komunikační web nebyl a někteří ,, jenom" čtenáři si často myslí, že jde o nějaké neplodné diskuse, nebo dokonce přiblblé diskuse určité skupiny lidí, ale vůbec tomu nevěřte.

 To by si pak někde v tichosti a bez nás dělali ( občas se to daří)  ti zvolení vyvolení s naším městem co chtějí a v měsíčníku Mělnická radnice bychom pouze četli o tom, co kdo tam vymyslel a co bylo schváleno. A právě to občas některými lidmi zesměšňované fórum má třeba i tu moc, že může ovlivňovat dění ve městě i s naším přispěním ( pokud máme nápady), nás zde žijících občanů. A je na každém čtenáři, zda bude jen kritizovat některé diskutující a přemýšlet nad jejich IQ, nebo zda se také zapojí třeba i novým téma, což může být určitým přínosem.

 Vždyť právě na föru může občan projevit svoji představu například o Karlově náměstí ( také tu takové téma tuším bylo). A nikde není psáno, že se nad tím nikdo nezamyslí. Třeba i někde na té radnici o tom téma někdo díky vašemu komentáři popřemýšlí. Není na místě si myslet, že ono to bez nás také tak nějak půjde. To jistě, nějak to půjde, ale proč, když můžeme s něčím přijít a třeba s nápadem, který se ujme. Tak to jinde chodí a někdy se tam přeměňují nápady ve skutečnost.


Žádné komentáře:

Okomentovat