čtvrtek 14. července 2016

Stezka korunami stromů je celorepublikovým unikátem.


Lipno nad Vltavou nádraží.

Výhodou vlakové jízdenky Jízdenky na léto ( varianta 14 dní ,,, 1 200 Kč) je skutečnost, že vás nemusí po finanční stránce vůbec zajímat vzdálenosti. Zaplatíte paušál a cestujete. Jenom vám musí vydržet zdraví, protože jízdenka je nepřenosná a platí jen například s občanským průkazem. Bohužel je ta dovolená pěkně náročná a člověk ani nemá chuť, se pořád někam vláčet. Brzká vstávání a pozdní návraty vyžadují určitý odpočinek mezi výlety. Na druhou stranu je výhodou, že v dnešním velmi rychlém tempu života ochutnáte během chvilky atmosféru z různých vámi vybraných míst naši vlasti a část můžete věnovat i jen pobytu někde v jedné destinaci. A konečně, vidíte dnes, co dokáže počasí. Chce se vám ven do deště :-) ?

Další výlet je tedy na Lipno. Původně to měl být Vítkův Hrádek a vstávání už ve 3.15, ale tam jsou pěkné dopravní hromadné kotrmelce. Pokud se totiž chcete dostat od vlaku z Lipna nad Vltavou v pracovní den na Vítkův Hrádek, tak je to unikum. Autobusy ČSAD jezdí do Přední Výtoně a na Svatý Tomáš příliš brzy, nebo až jen odpoledne. Existuje varianta se vstáváním ve 3.15, kdy se sice dostanete v 9.43 do Lipna nad Vltavou, ale tady je přesun cca 20 minut na autobus, který jede až v 11.05 do Frymburku, kde jste sice v 11.15, ale musíte zase čekat na přívoz do 12.00. Na druhé straně přívozu jste sice za pět minut ( cena 15 Kč) a čeká vás pořádný výšlap, ale aby-jste stihli cestu zpět domů i s prodlevami, tak máte na pobyt na vrcholku snad jen hodinu. Čili, výlet na otočku.


Pověstná lipenská vodní hráz s propustí.

České dráhy se nyní chvástají, že vlaky v Lipně nad Vltavou mají nyní nově přípoje přímo do Svatého Tomáše autobusy ČD, což je výchozí stanice pro pěší výstup na naši nejvyšší hradní zříceninu s dálkovým výhledem, ale bohužel jen o víkendu.
A tak jsem v pracovní den musel vzít za vděk nižším místem na sever od přehrady, které je přímo v katastru města. Ostatně, proč ne, když je místní stezka v korunách stromů již tolik mediálně slavná ?


Vyjel jsem tedy v 6.04 z mělnického nádraží ČD do Všetat.. Tady již čekal vlak z MB ( odjezd 6.13), který mě v 7.14 dovezl do Prahy na hl.n.. Odtud pak rychlíkem v 7.34, který vás v 9.58 doveze do Českých Budějovic. Zde odjíždí v 10.02 vlak Donau-Moldau, který jede až do Lince, ale nám to stačí do Rybníku, kde jsme v 10.58. Odtud už vláčkem na obrázku s odjezdem v 11.02 a příjezdem v 11.43 do Lipna nad Vltavou.


Dnes tu provozují lodní linky dvě společnosti.

K přístavišti lodí jdete pohodlnou značenou cestou asi 20 minut a pokud chcete, jako já k info centru, tak prostě odbočíte do centra. To je nějakých 100 metrů od Lipenské nádrže při hlavní třídě. Vydáte se odtud asi 200 metrů pěšky a přijdete k lanovce, která vás doveze pod samotnou hlavní atrakci. Já se rád prošel lesem, pěkná turistika a občas jsem litoval ty nahoře, do kterých pražilo slunce a lanovka často stála.


Lanovka k atrakci.



Pěší výstup lesem.



Stezka korunami stromů.

Samotná stezka korunami stromů je pěknou atrakcí především pro děti, které tu přelézají po různých adrenalinových lávkách, nebo tu především pro ně je připravený suchý tobogan středem hlavní věže stezky, ale viděl jsem jet dolů i některé maminky a snad nikdo neodolá tomu, aby se neprošel některými těmi jako-by adrenalinovými úseky ( na fotce).

Hlavní věž stezky je 40 metrů vysoká a nadmořská výška je 960 metrů.

Vstup na tuto snad zatím u nás ojedinělou atrakci mě vyšel na 200 Kč a bylo docela zajímavé kráčet stoupající cestou mezi různými výškovými úrovněmi stromů. Pro mě byl samozřejmě hlavní motivací rozhled a příjem rozhlasu v této lokalitě, podobně, jako v Aši. Alpy vidět  pochopitelně nebyly, snad ráno, ale řada VKV stanic hrála od Salzburgu. Vzácnou stanicí tu vlastně byla Frekvence 1 na 93.5 MHz z ,,naší" odtud velmi vzdálené Bukové Hory :-).


Adrenalinových chodníčků je tu celá řada mimo hlavní bezbarierovou volně stoupající stezku. Když budete hodně nešikovní, tak vám noha propadne dolů do pletiva, pod kterým je ještě další vrstva bezpečnostního pletiva.

Informační tabule.



Pohled na místní část Lipenské přehrady. Toto jihočeské moře je dlouhé až 48 km.

Co vlastně ještě dodat ? Na vyhlídkové vrchní plošině jsem vydržel velmi dlouho, a pak už přišla jen taková promenáda celým tím letoviskem ( fotografie), kde se to hemžilo lidmi. Byly hlášeny velké bouřky, ale za celou dobu jízdy domů jsem viděl jediný blesk kdesi u Tábora.


Tobogan.

Jak tedy zpátky ? Odjezd z Lipna v 18.10. Rybník příjezd 18.50. Rybník odjezd cca v 19 s příjezdem do Budějovic v 19.58. Odtud posledním možným rychlíkem dne ve 20.03 do Prahy, kam přijede ve 22.25 na nástupiště číslo 7. Ze šestky pak známým flamendrákem ve 22.48 s příjezdem do Mělníka ve 23.50.
Určitě asi dobrý tip na výlet pro rodiny s dětmi. Pokud nebudete dělat rádiové pokusy, jako já, tak tam budete mít určitě na Lipně ještě i mnoho času na koupání, nebo posezení při zlatavém moku :-).


Místní maskot.



Tobogan detail.


Jachty.



Pláž.

Pláž,

Vltava jen o kus dále po proudu.



Vyšší Brod je základnou vodáků pod Lipnem.


Jedna z lodí.

I tady jsou větrné elektrárny.


Tak nějak vypadá hlavní stezka.


Vhodné i pro vozíčkáře.

Žádné komentáře:

Okomentovat