sobota 11. června 2016

Opomenuté mělnické fotozáběry, Matouškův mělnický dalekohled je reklamou na EURO 2016, Ve znamení Karla IV.


Čtvrteční odpoledne mě díky malému internetovému krámku zavedlo na toto nádvoříčko vedle Pražské brány. Byl jsem zde teprve podruhé v životě, ale tento zajímavý pohled, se mi v roce 2005 nemohl naskytnout, protože vchod do Strakových sklepů ( návštěva v rámci DED)  je tam vpředu za tím složeným oknem. Řekněte sami, zda ten záběr nemá něco do sebe? Vzpomněl jsem si na krásnou knížku s názvem Na Mělníku, kde autoři fotografií přináší záběry obvyklé i méně známé. Myslím, že první dvě fotografie tohoto článku zrovna patří k těm opomíjeným ozdobám Mělníka a vlastně víme i proč. Jsou to místa, kam lidé, nebo místní moc nepřijdou. Jsou to taková zapadlá zákoutí, jako když se například vypravíte na Vinný dvůr, nebo na zahrádku k Císařovi, či vchodem podle restaurace Šatlava a cukrárny k dětskému koutku. Mělník má vlastně mnoho veřejnosti mnohdy skrytých pohledů a je to tak trochu škoda.
Mimochodem, sklepní podzemní prostory města Mělníka z roku 2005  najdete na ...http://mujmelnik.webzdarma.cz/melnicke_podzemi.html


Ferdinandova hláska zdobená půlměsícem z roku 1965 je dnes nejlépe spatřitelná při návštěvě restaurace Na hradbách.



A pojďme k něčemu úplně jinému. Tak vypadá vyhlídka u zámku dnes. ,,Honzo, to se Ti povedlo :-)"! Každému turistovi je zřejmé, že se hraje fotbalové EURO. Pro vás, kteří nechápete, tak jen připomínám, že majitelem mincovního dalekohledu na vyhlídce u zámku je Jan Matoušek, který vtipně po čas EURA překryl nohu dalekohledu tvrdým kartonem ve tvaru fotbalového míče. Dočasná výzdoba má něco do sebe a foťáček má zase co fotit :-).

A nakonec pojďme zpět na výstavu ve znamení Karla IV. Venkovní výstavu na Náměstí Míru před radnicí zde nepropaguji poprvé, ale....




.... tentokrát přiblížíme jedním snímkem i výstavu prací žáků před RMM, která je součástí oslav připomenutí si 700. výročí narození tohoto panovníka, kterého zde na Mělníku tolik a po právu velebíme.


Snímkem kašny na nádvoří za radnicí si připomeneme závěrečný den Mělnického vrkoče ( viz. program v minulém článku).
Ještě bych si dovolil upozornit na krásný článek k 180. výročí pošty v Mělníku...http://melnicky.denik.cz/zpravy_region/melnicka-posta-slavi-sto-osmdesat-let-20160610.html , který vznikl díky panu Antonínu Dostálkovi. To je ten pán, kterého má Soutok vyfoceného v článku z 13.12.2015, a který kromě obrovského profesního přehledu v oblasti České pošty vůbec napsal také velmi hezký článek o naši hlavní železniční trati pod Mělníkem ( 072). Autorovi tímto děkuji za články a přeji ještě mnoho zdraví do dalších let a inspiraci.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat