pátek 17. června 2016

Hity na víkend 18.6. Na Kokořínsko s párou, MJ 50 , Mělnický hrozen, Roubenka. Plakáty i fotky.


Červen je měsícem, který je doslova plný množstvím akcí a řada z nich si již za ta léta našla své pravidelné místo. Soutok o akcích mnohdy informuje již s předstihem, ale je samozřejmě potřeba akce připomenout také v okamžiku, kdy už se mají konat.

Po vynucené přestávce, kterou měla na svědomí rekonstrukce železniční trati mezi Mělníkem a Mšenem, se nám opět vrací oblíbená akce Na Kokořínsko s párou. Letošní rok je tak trochu jiný, protože se po naší lokálce za obrovské účasti již jedna pára až z Prahy v dubnu projela ( článek zde) a podle některých kritiků bude  prý letošní program ve Mšeně zřejmě patřit k těm vlažnějším, ale všichni se shodují, že pokud vyjde počasí ( dosud tomu tak vždy bylo), tak to bude opět nádherná akce. Jen tak pro zajímavost zde uvedu, že akce měla v minulosti různé podoby. Pokud jde o samotné lokomotivy, tak Mšeno bylo někdy svědkem křižování parní lokomotivy 423 ( letošní lokomotiva) s lokomotivou 310 a jindy jsme tu měli naopak právě zase jen 310 ku. Jde o lokomotivy, které tu v časech páry ( až někdy do poloviny 70. let 20. století) skutečně jezdily. Také doprovodný program ve Mšeně se občas nesl v jakémsi tématickém duchu.


Jednou jsme zde mohli obdivovat takzvané lokomobily, což byly vlastně parní stroje, které dále poháněly především za pomocí pásů zpravidla hospodářské stroje. Jiný ročník byl věnovaný tématicky Rakousko- Uherské monarchii, což je doba, kdy u nás vlastně tyto železnice vznikaly a finální ukázkou byla taková přestřelka z první světové války. Vzpomínám i na téma Indiánské léto. Obvykle probíhal ve stejný termín i sraz autoveteránů v Lobči, což mělo zřejmě na svědomí, že se některé stroje přijely předvést návštěvníkům i do prostoru nádraží a někdy to byla i motivace na spojení návštěvy obou akcí. Letos to tedy má být především swingová hudba, která v předsudcích mladších generací někdy působí, jako něco, co je hudba našich otců a tudíž tak trochu passe, ale věřte, že taková dobrá swingová hudba svede někdy mnohem více, jak průměrný rock, kterého je všude plno.


Pro Mělník je takovou hlavní akcí víkendu Mělnická jizerská 50, která se koná letos už po 23. , což znamená, že se nám ve startovním poli prakticky vystřídala celá jedna generace a pořadatelé předvedli obrovský neuvěřitelný kus práce.


Ono je to přece jen každý rok všechno tak nějak podobné a je to, jako se životem. Když jste mladí, tak je pro vás vše nové, zajímavé, parádní, legrační a postupem času se projevují různé nálady. Znám lidi, kteří klidně celou akci vypustí a jdou se podívat hlavně večer na koncert, protože na této akci je vždy dobrá kapela. Další rok najednou dostanou chuť a  dívají se i na vlastní závody. V každém případě tu vždy najdete nějaké přátelé a akce vás pobaví.




Ještě staršího data je pořádání akce Mělnický hrozen. 
Dálkový pochod nabízí několik tras, které vás zavedou i do pískovcových skal na sever od Mělníka. Obdivovat budete okolí říčky Pšovky, třeba i skalní dům ve Lhotce, který bývá přístupný apod.
Akce se těší známosti mnohdy až v neuvěřitelných vzdálenostech od Mělníka. Nějaké obrázky tu také někde najdete ( odkazy vpravo- červen 2012)

 33.ročník dálkového a turistického pochodu
M Ě L N I C K Ý H R O Z E N

Start v sobotu 18.6. od 6,30 do 10 hodin na mělnickém vlakovém nádraží
Cíl v Blatecké hospodě 200 metrů od nádraží.
Startovné členové KČT a mládež do 15 let 15 Kč
ostatní 20 Kč
Odměnou bude diplom, kovový odznak akce a hezké zážitky z Kokořínska.
Ubytování nezajišťujeme.Nejbližší a nejlevnější najdeme v autokempu vzdáleném 1,5 kilometru od startu. Telefon je 315 623 856 nebo 608 259 988.
Pěší trasy
50 km Mělník- Liběchov- Kokořín- Mělník
36 km Mělník- Liběchov- Tupadly- Mělník
25 km Mělník- Želízy- Mělník
15 km Liběchov- Želízy- Mělník
10 km Liběchov- Mělník
Na start tras do Liběchova bude jezdit autobus pořadatelů. První odjede v 8 hodin. Jízdné je 10 Kč.
Cyklotrasy
40 km Mělník- Hněvice- Liběchov- Mělník
70 km Mělník- Hněvice- Želízy- Vysoká- Mělník
Každý se účastní na vlastní nebezpečí. Mládež do 15 let jen v doprovodu vedoucího staršího 18 let. V prodeji bude záznamník Mělnicko- Kokořínsko.
Pochod je zařazen do seriálů Turistická 200 a Eurorando a je pořádán za finanční podpory MěÚ Mělník.
Další informace Jan Soukup Mladoboleslavská 3286 276 01 Mělník.
Telefony 315 625 749 a 608 082 401. E- mail soukup.melnik@ seznam. cz.
Www.dálkové pochody.cz www.pochody.cz www.-kct-vht-melnik.webmode.cz


Více zde: http://turistika-lt.webnode.cz/news/melnicky-hrozen-18-6-2016/



A nakonec jsem si musel pomoci webem http://melnicek.cz/ , abych zjistil, že se také ještě koná akce v osadě Truskavna ( poblíž Kokořína). Soutok jel loni kolem, a protože obec leží mimo silnici z Březinky do Kokořína, tak mě tak napadlo si tam zajet, trochu se rozhlédnout a díky tomu tu máme i nějaké obrázky z Truskavny. Tolik tedy k nadcházejícímu víkendu a čas prázdnin a dovolených, se nám neuvěřitelně přiblížil.







Žádné komentáře:

Okomentovat