sobota 9. ledna 2016

Posloucháte internetová rádia? Některé česky vysílající zahraniční stanice.




Někteří dnešní mladí lidé, kteří vyjdou ze škol obdaření znalostmi cizích jazyků, se někdy vydají do světa ne jenom na výlet a za poznáním, ale třeba také poznat více tamní život, prohloubit své znalosti v oboru a vydělat i nějaké větší peníze. Vyžaduje to určité znalosti i velkou odvahu, ale není to ničím novým. Podobně si počínali mladí lidé po zrušení nevolnictví ve starém Rakousko-Uhersku, když se vydávali na cesty za poznáním po zemích soustátí, ale i mimo něj. Tehdy se tomu říkalo, že jde mladý člověk do světa na zkušenou. Jenže, lidé neodcházeli do světa jen na zkušenou a za poznáním, ale také často proto, že byly zlákáni vidinou lepšího života.

Taková situace tu byla třeba v roce 1823, kdy se narodila na území dnešního rumunského Banátu první česká vesnice.http://www.banat.cz/ Tehdy si Habsburská monarchie uvědomovala zranitelnost i pustotu své jihovýchodní hranice a osadníci z Čech i Německa, se sem na pozvání hrnuli za vidinou vlastních pozemků i dostatečné úrody, která byla příslibem spokojeného soběstačného lepšího života. Do dnešních dní zde stojí 6 ryze českých vesnic a dvě jsou v sousedním Srbsku.

Jiná situace byla v době národního obrození, kdy zase spousta uvědomělých Slovanů odcházelo z monarchie na Ukrajinu, kde se stali později základem našich legií východní fronty v boji proti nenáviděné monarchii. A odliv Čechů i Slováků pokračoval v době hospodářské krize, kdy mnozí hledali lepší život na druhé straně Atlantiku, jakož později z takzvaných politických důvodů, kdy česká stopa leckdy mířila přes Bavorsko i  na taková místa, jako jsou Kanada, nebo Austrálie.


A tak snad ani nikoho nepřekvapí, kde se zrodily první rozhlasové stanice v období takzvané studené války, které měly v určitých půlhodinových, či hodinových relacích představit českému posluchači život na druhé straně tzv. železné opony i jiný odlišný pohled na politiku v jeho státě, než ten, který mohl vidět v domácích sdělovacích prostředcích.

Alespoň z historických důvodů si nyní připomeňme názvy těch nejznámějších, které brzy po listopadu 1989 zanikly, ač ty náboženské stanice zanikly až později a Čína vysílá pro nás dodnes. Byly to především stanice Svobodná Evropa, Hlas Ameriky, Volá Londýn, Canada Internetional, Rádio Vaticán, HCJB Ecuador, nebo Čína international.

Dnes tedy již tyto mezi lidmi známé rozhlasové stanice neexistují, ale to neznamená, že neexistují lidé, které by nezajímalo, kde je vůbec ještě možné slyšet v rozhlasu v zahraničí češtinu. A na tomto poli, se dají najít po internetu zajímavé výsledky, které právě mají často úzký vztah  k místům, kde dnes žijí nějaké ty početnější komunity Čechů. Známe vůbec ta místa ? Dozvíme se o nich vůbec něco z našich médií?

Málokdy. Přiznám se, že se čas od času rád nechám překvapit tím, když narazím na nějaké stránky, které mě dovedou k našim lidem a stopám v historii. Člověk by se upsal, kdyby měl psát o našich menšinách v zahraničí. Pojďme se však podívat na některé objevy, kde se dnes prý vysílají hodinové relace v našem jazyce a díky internetu tak máme možnost tato vysílání navštívit.


Hodně česky vysílajících stanic je v Austrálii: U stanice SBS se uvádí pátek, ale nikde jsem nedohledal hodinu. Stanice 4EBFM98 uvádí středu 15.45-17.15, sobotu 10.30-11.30. Stanice 5 PBA uvádí pondělí 19.30-20.30. EBI FM 103.1 zase neděli od 19.30 do 20 hodin. Těch stanic je více, ale zatím jsem jen dohledal data a nic jsem netestoval.

V USA prý zase vysílá česky Adventist world radio, Family radio či WCEV 1450, ale časy jsem nezjišťoval.

Dobrou stanicí je rumunské rádio Temešvár, které často chytíte i na SV 630 KHz, kde často zaujme folklorem a je samozřejmě i na netu. V neděli tam moderátorka Vlasta Lazu údajně vysílá od 16.30 do 17.00 česky a od 17 do 18 hodin slovensky.http://radiotimisoara.ro/program-am/

V chorvatském městě Daruvar žije 13 000 Čechů, stanice tam vysílá nepřetržitě od roku 1968 a naše české vysílání prý můžete slyšet od pondělí do soboty denně od 17.00 do 17.30 a v neděli od 9.30 do 10.30. Také jsem tam objevil ještě další dvě stanice ( Glas Hrvatske a HR2), kde nemám však časy vypátrané.
Aktualizace 10.1.2016 v 10.07: Na stránkách rádia, se pod takovým neobvyklým názvem skrývá informace o českém vysílání. Vysílací časy tedy nejsou mnohdy na internetu v některých článcích aktuální, nebo přesné. Poslouchat bychom tedy měli od 16.30, ale otázkou je kdy, protože jsem stanici naladil včera v 16.56, kdy zrovna končila slovy ,, Nashledanou za týden". Také dnes v neděli tam v 9.38 nic nebylo.
http://www.radio-daruvar.hr/ceske-vysilani/
A zde se píše, jak se sem Češi dostali. Bylo to podobné, jako s Banátem: http://www.nase-rodina.cz/article.php?clanek=1216

Pět let starý článek o schema vysílání a financování stanice: http://www.rozhlas.cz/zpravy/evropa/_zprava/915141

V Rumunsku pak ještě od roku 2005 vysílá radio Resita, což je oblast Banátu, ale v jeho programu vidím jen zmínku  o nějakém zahraničním vysílání od 8.33 do 8.48.

Proč vlastně píši tento článek? Jednak bych chtěl poukázat na to, že v internetovém rádiu nemusíme nutně poslouchat jen hudbu. A teď myslím, jak populární, tak tu etnickou, kvůli které je internetové rádio prostě nedostižné. Těžko budete jiným způsobem poslouchat kvalitně třeba hudbu z Řecka, Mexika, nebo z Tahiti. A naše domácí stanice můžete zase poslouchat na VKV, nebo nově v DABu.

A pak, je opravdu potěšitelné, když má člověk přehled, kde vlastně i nečekaně naši lidé žijí a kde se domluvíme svojí mateřštinou :-).

Aktualizace 10.1.2016 v 11.38: A na závěr jsem našel pro zájemce skvělého pomocníka. Nádherný amatérský přehled jednoho nadšence. Jen to objevit!!!http://tapin.uvadi.cz/czskvzahranici.php

SŠ.

3 komentáře:

  1. Já třeba radio poslouchám snad jen v autě. Doma mám radio v kuchyni, ale zapínám ho jednou za uherský rok. Je ale pravda, že v autě jsem teď radio taky moc neposlouchala, protože to naše je rozbité. Už ale máme tady odtud objednané trochu modernější. Do toho by mělo jít i uložit více stanic.

    OdpovědětVymazat
  2. Najde se řada lidí, kteří si dokáží jít doma sednout k rádiu třeba za účelem poslouchání hudby, ale pak je i dost těch, kteří mají rádio, jako kulisu k nějaké práci, nebo jsou zvyklí, že jim za jízdy v autě něco hraje. Proč ne ? Dnes je možnost si pouštět muziku na míru ( přímo si vybrat písničku) dle momentální nálady třeba z webu youtube.com a pouštět si to na PC. Je také možné si na internetovém rádiu pustit hudbu dle nálady a třeba i nějakou lidovou z jiných částí Evropy a světa, jakou u nás rádia nehrají. A pak je ještě skupina lidí, kteří si někdy pustí rádio jenom proto, aby si ověřili, že nějaká stanice vysílá, nebo nějaká nová stanice, nebo vzácná stanice, či nějaký multiplex. U mladších lidí, se nedivím, když si vyčlení čas a jdou cíleně na rádio poslouchat muziku, ale mně už to někdy přijde, jako ztráta času. Někdy je dobrou zábavou, když je nálada, tak si pouštět třeba jen kousky písniček, které zrovna člověka napadnou :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tady zase vymysleli nějakou ochranu komentářů nějakou službou a je s tím jenom problém komentář vůbec publikovat. ,,Paráda".

    OdpovědětVymazat