sobota 30. ledna 2016

Soutok o Africe.Nejlepší hudební rozhlasové africké stanice.Výstava a přednáška o Etiopii v RMM. Alpy z Pancíře na superstránkách.


Milí čtenáři,
dříve než vám představím program  Regionálního muzea Mělník pro měsíc únor, tak si dovoluji zveřejnit zde zaslanou pozvánku na výstavu a přednášku o africké Etiopii, kterou navštívila ředitelka RMM Miloslava Havlíčková. Jak už bývá zvykem, tak má-li Soutok k nějakému téma co dodat, tak proč se nepřipojit :-).

Afrika je vzrušujícím exotickým kontinentem a dnes již i častou rekreační destinací, pokud jde především o její sever. Pravda, je jistě dražší, než mnohá evropská  letoviska, ale levnější než vzdálené asijské státy. Takovou zajímavostí je skutečnost, že někdy v letech 1986-1988, se mi dostal do rukou katalog CKM ( Cestovní klub mládeže do 26 let), který obsahoval například asi desetidenní poznávací zájezd autobusem do Maroka se čtvrtpenzí. Jenže ten katalog také nabízel portugalský Lisabon s polopenzí. A jak už to jistě znáte z praxe, tak se lidé tak dlouho dohadují co je lepší, až je doba,čas i my někde úplně jinde.

Velmi rád jsem se díval v dávné minulosti na rallye Paris-Dakar a zvlášť na ročník, kdy se jelo z Paříže do Kapského města, a divák tak viděl nejen písek Sahary s velbloudy, ale poznal i chýše a vesnice té černé vzdálenější Afriky. Dnes nemusíme do poněkud nebezpečné Afriky jezdit a jsou ji plné cestopisy v televizi. Trochu mě ale rozčiluje prezentace africké kultury v těchto cestopisech.

Dobrá, tak tam Křováci poskakují a tlučou do bubínků, což nám tady připadá úsměvné, ale Afrika má ve skutečnosti obrovskou a krásnou kulturu, což člověk pozná teprve až díky internetu. Dovolil jsem si zde uvést několik hudebních internetových stanic, které hrají hudbu, jakou mnoho Čechů vůbec nezná a přitom to má něco do sebe, podobně, jako třeba salza v Brazílii atd. atd. Vždyť si vezměme třeba populární televizní soutěž s moderátorem Markem Ebenem ( https://cs.wikipedia.org/wiki/Marek_Eben ) Stardance, aneb Když hvězdy tančí, kde samozřejmě nechybí exotické ritmy.

Zde jsou tedy některé a dle mého názoru poslouchatelné zajímavé africké stanice z internetu:

Congo Planet ( 1. a 2. program) Kongo- mnohdy jen na webu, nikoliv v netových rádiích.
rádio Tschiosondo                    Kongo
rádio  Kass                              Keňa
rádio Paradysagas                    Madagaskar
rádio Bábnet Tunisia                 Tunis
rádio Africa No. 1                   Ghana ? a New York.

Dále lze africkou hudbu slyšet i na KV ( Maroko,Etiopie, Ghana), večer na DV cca 256 khz z Alžíru, či na SV nejčastěji z Alžíru ( 530 khz, 981 khz apod., ale to je již dnes z důvodu podmínek,kvality a především netového příjmu zbytečné.

Nyní tedy již k výstavě.

Od Simien po Bale. Obrázky z Etiopie.

Výstava snímků mělnické muzejnice a cestovatelky PhDr. Miloslavy Havlíčkové
Regionální muzeum Mělník – prostory kavárny
9. 2. – 6. 3.2016

Výstava a přednáška o Etiopii
Ředitelka mělnického muzea Miloslava Havlíčková bude vystavovat své snímky z cesty po Etiopii v muzejní kavárně. Představeny budou záběry překrásné a úchvatné přírody zahrnující národní parky, zajímavé živočichy, ale i běžný život této africké země. O cestě, kultuře, přírodě bude navíc Miloslava Havlíčková vyprávět a promítat své snímky ve čtvrtek 11. února v muzejní kavárně. Výstavu bude možné zhlédnout v muzejní kavárně od 9. 2. do 6. 3. 2016

RMM


O Etiopii v kavárně muzea
Etiopie je zajímavá země v Rohu Afriky a na tomto kontinentu druhá nejlidnatější. Je vnitrozemským státem, který hraničí s Eritreou, Somálskem, Keňou, Súdánem a Jižním Súdánem.  Při cestování po této zemi téměř všude narážíte na etiopskou historii. Jedna z legend říká, že císař Menelik, syn královny ze Sáby a krále Šalamouna, přišel z Jeruzaléma do Axumu a založil zde jednu z nejdéle trvajících královských dynastií na světě. Při návštěvě míst jako Lalibela, Axum, Gondar, na vás tato minulost přímo dýchá. Krásné kostely (i skalní), různé památky a zříceniny to dokládají. A na etiopském území se také dochovaly pozůstatky jednoho z nejstarších předků člověka z rodu Australopithecus, známá “Lucy”.
Etiopie má ale i nádhernou přírodu s několika národními parky, jezery a zajímavými živočichy. Národní park Simienské hory patří k nejzajímavějším etiopským parkům a můžete zde pozorovat volně pobíhající místní paviány dželady (gelada baboon), kteří nežijí jinde než zde v Etiopii. Na prsou mají malou červenou skvrnu, připomínající srdce. Tím se odlišují od jiných afrických paviánů. Spatřit lze také endemického Vlčka etiopského.
Národní park Bale Mountains je daleko pestřejší a můžete zde najít minimálně 5 vegetačních pásem s typickými zástupci horské flory a fauny. Ve vegetačním pásmu stále zeleného horského lesa dominují jalovce Juniperus procera a stromy rodu Hagenia s výškou nad 15 m. Rovněž je zde možné vidět pryšce, třezalky, některé druhy lilků a stromovité vřesovce (Erica Arborea), které začínají být dominantní v nadmořských výškách od 3500 do 3800 m. Z fauny je v této oblasti relativně běžná nyala horská (Tragelaphus buxtoni), etiopský endemit, často lze vidět prase savanové (podstatně menší příbuzný prasete bradavičnatého) a spatřit lze i endemický poddruh lesoně a mnohé.
Pokud se chcete blíže s touto zemí seznámit, přijďte do Regionálního muzea Mělník, kde ve čtvrtek 11. února v 17.00 hod. bude o Etiopii vyprávět Miloslava Havlíčková, která ji navštívila v roce 2015. Jste srdečně zváni.

PhDr. Miloslava Havlíčková


Kontakt – muzeum:
Eliška Marounková
marounkova@muzeum-melnik.cz, tel. 728 620 651
Regionální muzeum Mělník,
příspěvková organizace Středočeského kraje
nám. Míru 54, 27601 Mělník
Otevírací doba: celoročně, úterý – neděle 9:00 – 12:00 a 12:30 – 17:00 hodin
http://www.muzeum-melnik.cz/

Regionální muzeum Mělník
Muzeum je příspěvkovou organizací Středočeského kraje. Specializací muzea je dokumentace historie vinařství v české vinohradnické oblasti a dokumentace historie výroby dětských kočárků v ČR.

Posledně vás zaujal článek s fotografiemi Krkonoš z Neratovic tolik, že jsem již zaznamenal 300 návštěv. Zavzpomínal jsem, jak jsem v roce 2000 na Šumavě vyfotil Alpy z Pancíře, ale to byla doba papíru, kdy se mnozí z nás dohadovali, na jaké rozměry vůbec fotit a kvalita nemohla konkurovat možnostem spojení digitál-PC. Objevil jsem tehdy krásné stránky, kde podnikavý fotograf dal na net pouze zmenšeninu a kdo měl zájem, tak si mohl zaplatit za krásný zarámovaný obraz ranních Alp z Pancíře.
Jenže, uteklo dalších 15 let, jsme zase jinde a mnoho krásných věcí můžeme najít bezplatně na internetu, což je pro vývoj znalostí společnosti jedině dobře. Jen musí člověk vědět, co hledá, a jak to má hledat. Tím se zasádně internet liší od knihy, kterou rychle prolistujete a vidíte obsah.
Nakonec jsem vybral odkaz na perfektní web jednoho Poláka, kde najdete zajímavé fotky Alp z našeho Pancíře i s popisem kopců..


SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat