sobota 16. ledna 2016

Staňte se výzkumníky a podílejte se na jednoduchých a zajímavých výzkumech v naší přírodě. Secchiho deska.


Labe Starák.

Zima je také obdobím, kdy má člověk plno motivace, nebo plánů, co všechno by se dalo hlavně během té příjemnější části roku dělat, ale nakonec z toho vzhledem k mnoha důvodům mnoho nezůstane a jen tu a tam je něco převedeno v čin. Tak tomu bylo třeba i na jaře roku 2014, kdy jsem se při toulkách našim CHKO Kokořínsko ( dnes rozšířeno o Máchův kraj) setkal na jednom místě po 24 letech s čápem. Protože to byl silný zážitek a vše souvisí se vším, tak jsem se vlastně stal momentálním náhodným ornitologem, který přispěl do výzkumu ve sčítání čápů, ptáka roku 2014. Jak už to tak chodí, tak jakmile někam jednou vkročíte, už vás vedou v evidenci. A proč ne ? Nejste k ničemu povinni a přitom máte přehled, co se kde zjistilo, co se vylepšilo a dozvíte se mnoho zajímavého. Krom toho je starou pravdou, že dokud člověk umí žasnout a vzdělává se, tak žije a nepřežívá.


Holanské rybníky.

A tak si na mě ochránci přírody vzpomněli nenásilně ( po měsících) opět, což je mnohem příjemnější, než vlezlí My heritage ( pátráme po svých rodokmenech), kteří nepochopili, že vypátrat si ve svém volném čase svůj rodokmen není pro jednotlivce po určitých osobních zkušenostech i bez nějakého placeného školení zas až takový problém, pokud by ovšem byly v pořádku a zcela elektronicky zpracovány všechny matriky, jako jinde ve světě

Tentokrát tedy přišli ochranáři, se zajímavým monitorováním průzračnosti vody pomocí docela jednoduché techniky, kterou si může vyrobit každý doma na koleně. Když jsem pohlédl do mapy statistik a výsledků, tak jsem s hrůzou zjistil, že v okrese Mělník není dosud nikdo, kdo by byl ochotný aspoň jednorázově přispět do výzkumu. A to tady máme tolik vodních ploch.

 Využívám tedy své pozice zde v Soutoku a dovoluji si apelovat na vás, kteří chcete třeba jen jednorázově udělat něco prospěšného s domácí amatérsky vyrobenou technikou a potěšit tak svými výzkumy nejednoho příznivce nejen ornitologie a zoologie vůbec, ale i laickou veřejnost. Průzračnost vody je důležitá pro mnohé druhy ptactva, které se v ní orientují zrakem a tudíž pro rozmnožování určitých druhů v naší lokalitě.
Kdo z nás by si nepřál mít vedle sebe kromě zajímavé civilizace také pestrou a zajímavou přírodu ?

Více se tedy dozvíte zde na http://new.birdlife.cz/secchiho-deska-clanek/ .



Stvolínky.



Stříbrník.

Pšovka u Kondrádova.



Harasov



Harasov.

Slup ( povodí Dyje).



Secchiho deska pro měření průzračnosti vody. Technika je jednoduchá. Černobílý terčík ponořujeme na provázku do vody tak dlouho, až od sebe nerozeznáme bílou a černou barvu. Naměřené centimetry odečteme na namočeném provázku. Zpravidla to nebývá mnoho.

Historie Secchiho desky: http://www.vuv.cz/index.php/cz/aktuality/form_aktuality/159

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat