čtvrtek 29. října 2015

Včera proběhl v muzeu Den Středočeského kraje.


Den Středočeského kraje v muzeu
Datum: 28. 10. 2015
Místo: Regionální muzeum Mělník – všechny prostory muzea
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Muzeum nabídlo program plný skautských aktivit

Ve středu 28. 10. se v mělnickém muzeu v rámci Dne středočeského kraje konal speciální program s mělnickými skauty, který upoutal nejen mnoho obyvatel z Mělníka a okolí, ale do muzea zavítala i rodina z Jičína.

Oddíl mělnického junáka ve spolupráci s Regionálním muzeem Mělník připravily pro návštěvníky několik stanovišť, kde se plnily různé poznávací, dovednostní i znalostní úkoly. Návštěvníci se tak hravou formou více dozvěděli jak správně plánovat výlety, jaká zvířata a rostliny v přírodě mohou zahlédnout nebo jak se orientovat ve městě. Za použití mapy a buzoly určovali světové strany a směry jednotlivých pro ně známých bodů. Současně si mohli vyzkoušet rozdělávání ohně třením dřev nebo křesadlem. Pro mnohé bylo výzvou zaseknutí sekyry na střední čáru špalku či zatloukání hřebíku do dřevěného polena. Zajímavé bylo vyzkoušení si vázání uzlů od těch méně náročných, jako je lodní smyčka až po složitější ambulantní či osmičkový uzel.

 Při plnění jednotlivých činností malý i velcí návštěvníci obdrželi šifrovací lístky, ke kterým v závěru získali šifrovací klíč. Děti i rodiče se nadšeně ponořili do luštění jednotlivých zašifrovaných zpráv. V závěru si z jednotlivých písmen poskládali krátký veršovaný text. Za vyzkoušení všech aktivit a vyluštění šifry byl každý účastník odměněn malým dárkem vylosovaným z muzejního kouzelného váčku. Milým zpestřením všem návštěvníkům byl klasický stan s podsadou postavený v prostorech atria. Hlavně děti nadšeně zkoušely skautské stanování.

Mimo skautské aktivity byl velký zájem o další nabídky muzea. Hlavně děvčátka si nenechala ujít prohlídku historických kočárků. Chlapci, i dospělí, se naopak obdivovali dlouhodobé výstavě železničních hraček s elektrifikovaným kolejištěm. Na své si přišli i milovníci vína nejen velkou nabídkou vín v muzejní kavárně, ale i prohlídkou gotických sklepů.
RMM






Žádné komentáře:

Okomentovat