sobota 24. října 2015

Máte již svůj turistický deník pro zážitky z vašich cest a výletů ?


Turistický deník pro vaše zážitky.


Že jste o tom ještě neslyšeli ? Já také ne, ale znovu se potvrdilo, že vše souvisí se vším a jedno motivuje druhé. Stačilo si udělat výlet do Turnova na oslavy 150. výročí trati Turnov-Kralupy nad Vltavou ( 6.9.15) a koupit si jednu reklamovanou věc ( zase ta reklama, co ?!). Snad to měla být původně jen nějaká pohlednice vydaná při příležitosti výročí trati, ale pak se ukázalo, že je to samolepka a ne ledajaká. Patří do souboru takzvaných turistických vizitek, které se lepí do takzvaného turistického deníku. A možná vás překvapí, že takových samolepek s čísly a rozdělených do kategorií jsou u nás v Čechách na turistických místech již tisíce druhů.


Turistické  vizitky nabízí samozřejmě také mělnické infocentrum.

Je to vlastně taková roztomilá hra, která může být vzpomínkovým deníkem vašich výletů, nebo-li cest. První deník si musíte za 50 Kč koupit, třeba právě na Mělníku. Turistická vizitka ( stojí obvykle 12 Kč) ( je jich více druhů), se skládá obvykle ze tří dílů. Jeden díl vlepíte do přehledové části ( ten vpravo) a dopíšete vedle datum akce. Levý díl s kódy zase na speciální stránky, které budete po dosažení 100 kusů odesílat poštou tvůrcům akce. Ti vám za ně zašlou zdarma další deník a zařadí vás podle vizitek do různých kategorií, kde získáváte v každé kategorii odznaky různých hodností, které vám mají být zaslány poštou na vaši adresu.


Hlavní a největší středový díl, pak zdobí hlavní část deníku a obsahuje řadu informací. Vedle obrázku je pak taková malá sportka, kde si zakroužkujete počasí, dopravu, počet osob, datum, vaše hodnocení akce apod. Pravá část je pak vyhrazena pro vaše zápisky a případně i orazítkování, pokud máte deník na výletě sebou. Sem si můžete například zapsat, jak akce probíhala, nebo co jste veselého zažili.

I na Mělníku, se dá zažít veselá příhoda. Dva veselí mladí němečtí turisté hleděli na lisované panorama hor za vilou Karola, a pak smutně do mlhy, kde byla vidět jen naše elektrárna a cosi si  v panoramatu ukazovali. Trošku jsem vysvětlil, že tím směrem leží o 40 km dále televizní vysílač Buková Hora a o dalších 40 km dále město Dresden. Víte odkud byli ? Jistě, právě z těch Drážďan :-). Člověk má vlastně neustále nějaké zážitky. Pokud si tedy chcete o novém hitu, který se stal konkurencí pro dřevěné turistické známky a odznaky na hůl něco dozvědět, pak zavítejte na stránky
http://turisticky-denik.cz/

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat