čtvrtek 26. února 2015

Jak dál v mělnické nemocnici ? Bude se rušit?


ilustrační foto.

Je to již měsíc, co se na webové stránce  České Televize zobrazil článek s názvem ,,Nemocnice Mělník ruší desítky lůžek." vhttp://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/299824-nemocnice-melnik-rusi-desitky-luzek/

V článku se čtenář dozví, že se nemocnici nedostává především zdravotních sester ( cca 30 zaměstnankyň), které odchází kvůli neuspokojivým platům i dlouhým službám, ale chybí i jiné pracovní profese. Je zde zmíněno, že místní soukromá nemocnice údajně prodala tři nejlukrativnější oddělení ( lékárnu,dialýzu,laboratoř), sestrám se prý platy nijak nezvýšily a v důsledku jejich úbytku byla nemocnice nucena dočasně přistoupit k omezení lůžek. V článku se také uvádí, že jde o řešení dočasné, které by se mělo po únoru změnit a některé pacienty tak momentálně čeká cesta do 35 km vzdáleného Slaného, nebo do Mladé Boleslavi, či Prahy. Občané, se prý vůbec nemají znepokojovat, že by snad šlo o první signály zrušení nemocnice a je především poukazováno na to, že se jedná o běžnou situaci v našem zdravotnictví.

Takové vyjádření sice uklidňuje místního občana, čtenáře, ale nevypovídá příliš o tom, jakým způsobem tedy má dojít ke zlepšení situace.
Soutok navštívil stránky mělnické nemocnice a zvlášť ho zajímala složka s názvem kariera.

Zde na http://www.nemocnice-melnik.cz/rubrika/726-Kariera/index.htm tedy objevíte pestrou škálu příležitostí k zaměstnání. Co je ovšem poněkud smutné, je fakt, že se nemocnice vůbec nesnaží nabízet svoji pracovní poptávku po případných zaměstnancích v místních médiích. Až teprve při návštěvě webových stránek nemocnice, se můžete dočíst, že nemocnice láká případné nové zaměstnance na nástupní plat 20 000 Kč, na pět týdnů dovolené a upozorňuje i na výborné dopravní spojení s Prahou a jiné.
Nemocnice pro pozici zdravotní sestry požaduje:

  • odbornou způsobilost dle zákona 96/2004 Sb.
  • platné osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu

Bude mít nemocnice s takovými požadavky a takovou pracovní ,, reklamou" úspěch ? Toť otázka.
I tady totiž platí, že řada žen hledá na šírém pracovním trhu uplatnění a je ochotna přijmout jakékoliv zaměstnání za jakýchkoliv podmínek. Nezřídka tak býváme svědky, kdy na různé pracovní pozice nastupují lidé, kteří původně vykonávali zcela jiné profese a v rámci rekvalifikací, ať už před nástupem do nového zaměstnání, nebo i později již při práci začínají svoji zcela novou pracovní kariéru.  Do jaké míry jsou tyto konkretní rekvalifikační případy přínosem pro zaměstnavatele i pacienty je samozřejmě otevřenou otázkou, ale nelze být asi velkým optimistou, když mediálně slýcháme, že ti původem dlouhodobě vystudovaní zaměstnanci ve zdravotním rezortu spíše odchází do zahraničí,nebo vykonávají zcela jiná zaměstnání. A tak bude osud mělnické nemocnice jistě hoden dalšího mediálního zájmu. Vždyť jen málokdo očekává od civilizačního pokroku, že budeme nuceni za mnohými službami a potřebami člověka dojíždět desítky kilometrů daleko. Bohužel tomu tak již v nemálo případech skutečně je.


Aktualizace 28.2.2015 v 10.40 :

Určitě tou nejzajímavější informací je, že článek, který se narodil ve čtvrtek večer, má dnes v sobotu dopoledne už téměř 500 diváků a je vidět, že téma lidi zajímá. Musím poděkovat za pozornost. Kameňák 5 s Danou Morávkovou má v tuto chvíli přes 600 návštěv, ale neměl až tak rychlý start.

Je pochopitelně možné, že někde nějaká inzerce byla a je, ale mně to připomnělo nedávný článek o Farmářských trzích, který prezentoval Mělnický deník, a na který především upozornila propagace webu Isoutok na stránkách v Mělníčku. Pořádat trhy v pátek odpoledne, kdy se lidé obzvlášť  těší domů z práce, nebo dokonce plánují víkendy ( někdy i někam odjíždí)  mi přijde, jako docela divný nápad a výsledku, se asi nelze moc divit.

Nedávno si mi jedna žena postěžovala, že nyní dělá práci, kterou spousta lidí odsuzuje ( nejde o prostituci), ale nějak neví, co by měla dělat. A pak jsou ženy, které do nemocnic přijdou třeba i ze supermarketů, nebo z postu uklízeček. Ani se tedy nelze divit zájmu veřejnosti o téma, který je mnohdy skrytý.

Závěrem aktualizace si vás dovolím pozvat na třetí díl o hradech a zámcích v ,,okolí" Mělníka, který věnuji tentokrát Bezdězu, což je tak trošku hrad, který pro svoji malebnost spatřitelnou již z velké dálky nefascinoval jenom básníka a turistu Karla Hynka Máchu :-)).

http://soutok.blogspot.cz/2015/02/mala-obrazova-prochazka-po-hradech_27.html

SŠ.

7 komentářů:

  1. Pane Šveci, musím vás upozornit, že jak v Mělnickém deníku, tak i v Týdeníku Mělnicko se inzeráty hledající nový personál nemocnice v minulých týdnech opakovaně objevovaly. Tvrdit tedy, že "se nemocnice vůbec nesnaží nabízet svoji pracovní poptávku po případných zaměstnancích v místních médiích", je lež jako věž. (btk)

    OdpovědětVymazat
  2. Vážený anonyme,

    víte, co je to opravdová snaha ? To, co předváděla paní Lucie Čermáková z Mělnického regionálního muzea. Muzeum se prezentovalo všude. V radnici, v Mělníčku, v Mělnickém deníku, na Soutoku...... tak tomu říkám snaha! Nezapomeňte, že řada lidí dnes čte především místní elektronická média, jako je Mělnický deník a Mělníček a tam jsem tedy nějak nějaké dění kolem nemocnice nezaznamenal. Diskutují se nutrie v parku, parkování, nová doprava do Prahy, hřiště od Lídlu, dítě roku, průběžně lokálka do Mšena. Před časem průjezd městem, ale že by se nějak psalo v regionu o nemocnici, tak to ne. Jinak by totiž nebyl na vrchu téměř měsíc starý článek a ještě z České Televize. Ani by mě téma nenapadlo, kdybych cosi nezaslechl a trochu si něco nepřečetl. A tak asi vůbec není od věci, aby se na téma nemocnice v Mělníku podívala média, která by měla především. Mimochodem, koukám teď do posledního čísla Mělnické radnice, kde mezi inzercí čtu o té nové stomatologii v Býkvi, kterou už má řada lidí v povědomí. O nemocnici nikde nic nevidím.Takže bych prosil, se více snažit, jako třeba paní Čermáková. Reklama má lidem přejít do povědomí, jinak jsou ojedinělé inzeráty zašité kdoví na kolikáté stránce nějakého tisku k ničemu. A nejlepší reklamou je článek, protože i samotné inzeráty zůstávají mnohdy mimo zájem sledování, nebo je někdo přehlédne. Takže, první vlaštovku tu máte.

    OdpovědětVymazat
  3. Je škoda, že se nezeptáte i zaměstnanců. Možná byste se prohrabal k zajímavým informacím a neproběhl se po povrchu jako ČT.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vy si asi neuvědomujete, že nejste na webu oficiálního ( například regionálního) masového média, nýbrž blogu ,, jedné osoby", která má svoji časově náročnou profesi, blog má, jako zábavu a ani nemá žádná oprávnění k provádění nějakých rozhovorů či návštěv. To si prosím stěžujte jinde.

      Optimisticky si však lze samozřejmě představit novinový článek, ve kterém nějaký redaktor zveřejní svůj rozhovor se zaměstnanci.

      Podívejte se, máte-li něco na srdci, tak to udělejte, jako pan Inženýr Jáchymstál v článcích o lokálce, nebo cukrovaru. Ten sem prostě napsal do komentáře své mínění, a protože mi to přišlo přínosné, tak jsem to zabudoval do nové aktualizace, nebo nového článku. On je často problém odhadnout jednání čtenářů. Já nepoznám, zda někdo navštíví článek vícekrát, aby zjistil, jak pokračuje komentářová debata, nebo zda ho zajímají nějaké aktualizace. Je to vše laborování. A další věcí je, že každá kauza a každé nařčení je určitým pícháním do vosího hnízda. Soutok rád upozorní na nějaké téma, které může přitáhnout pozornost veřejnosti, ale spíše se věnuje ve fotografii akcím, typům na výlety, ukazuje smutné konce některých staveb, které by šlo zachránit, nebo prezentuje nápady apod.

      Vymazat
    2. Asi máte pravdu, že jsem dobře neodhadl možnosti Vašeho blogu. V nemocnici se dějí hodně divné věci a nezávislému pozorovateli to silně zavání řízenou likvidací. Jestli to tak není, musí být ředitel Charvát neuvěřitelně neschopný. Všechno, co fungovalo úplně zmasakroval, atmosféra je tam jako v koncentráku, rozvrátil léta budované věci a teď odchází škodit jinam.

      Vymazat
  4. Inu, pozitivní asi je, že Soutok upozornil na mělnickou nemocnici média i veřejnost a dokonce zde udělal v článku i jakousi malou náborovou reklamu. Nechci to teď nijak zlehčovat, když zde napíšu, že prakticky všude něco je a člověk to vidí především na tom Mělníčku, kde se například propírají zaměstnanci různých rezortů na radnici a jejich výsledky. To není web jen o inzerci, ale web pro občana a jeho problémy, dojmy i nápady. Proč toho nevyužít? I když, ono se to mnohdy lehce řekne, když se vás případ vyloženě netýká, nebo ne zase až tolik.. Připomněl jste mi kauzu jedné školy jen přes ulici ( Pražská), kde se tuším jedna mladá perspektivní novinářka Mělnického deníku začala velmi pěkně zajímat o to, co že se to děje ve vedení školy a málem to ještě časem schytala za to, že zbytečně očerňuje, či nějak škodí pověsti školy. Všechno se nakonec nějak vyřeší a otázka je, jaký bude výsledek. Lze to momentálně asi jen pozorovat, jako hlídáme mediálně lokálku do Mšena. Zrovna dnes v článku o hradech jsem vzpomněl na její další využití, které jsem uskutečnil. Určitě by se mělnickým občanům nelíbilo, abychom o nemocnici přišli, protože, plyn v Mladé Boleslavi, se dá ještě skousnout. Musela se skousnout i zubní noční pohotovost, kterou jsem nikdy zatím naštěstí nepotřeboval. Leckdo musí i kamsi za prací, ale skousnout případnou ztrátu nemocnice, nebo nadávat na tamní služby a jezdit jinam, tak to už by byla silná káva, kterou by asi těžko někdo chápal, jako pokrok.

    OdpovědětVymazat