úterý 24. února 2015

Malá obrazová procházka po hradech a zámcích v okolí. Jestřebí a Houska.


Skalní hrádek nad obcí Jestřebí.

Původně jsem chtěl dnešní druhý díl věnovat jednomu známému  zámku, který se nachází jen nedaleko Kokořína a k tomu přidat jeden skalní hrádek. Obrázky se mi však načetly přesně obráceně, a tak to pořadí jednoduše obrátíme.


Speciální východní vyhlídka je díky skále mírně krytá.

Pojedete-li z Mělníka po silnici romantickou krajinou do České Lípy, projedete malým městečkem Dubá a po nějakých dalších 10 kilometrech, vás prudký sjezd doveze na významnou křižovatku u obce Jestřebí. Zatímco zde budete dávat přednost v jízdě autům, které míří od České Lípy přes Doksy a Bělou pod Bezdězem do Mladé Boleslavi, nebo naopak, tak zcela vlevo přes silnici spatříte skálu, na které stojí romantické zbytky skalního hrádku. Ten nese jméno obce pod ním, která se nalézá hned za hlavní silnicí.
http://www.hrady.cz/?OID=167



Dominantní pískovcový suk, se nalézá 25 metrů nad svým okolím, kde ovšem pokračuje dalšími 25 metry holé skály ( vlastního hradu), na jehož vrcholu se nabízí kruhový výhled do nedalekého, ale romantického okolí. 

Obec Jestřebí je obcí útulnou, a i když silnička vedoucí přes ní dále k severu není zdaleka tak rušná, jako zmíněná státní silnice z České Lípy do Mladé Boleslavi, rozhodně je silnicí významnou, která vás přes Zákupy a Jablonné v Podještědí může dovést příjemnou krajinou do Liberce.



Snad nejkrásnější výhled odtud z vrcholové plošiny je na nedaleké Provodínské kameny. Na snímku je skála Spící panna ( také Lysá skála), o které jsem tu loni na jaře také již psal, stejně, jako o hrádku Jestřebí, který si zahrál ve filmu Anděl na dovolené s Jaroslavem Marvanem.


Výhled k východu a na obec Jestřebí.



Pohled na hrádek od obce.


Pohled k severozápadu je stejně romantický. V popředí vidíte Novozámecký rybník u obce Zahrádky, který je ptačí rezervací. A v pozadí je vám již zde z několika článků známá zřícenina hradu Ronova na stejnojmenném kopci u městečka Kravaře v Čechách, či obce Blíževedly.


Nyní se tedy již přesuneme do blízkosti zámku Houska, který je tak dobře vidět například z Vrátenské rozhledny. Vede k němu od parkoviště pod rozhlednou turistická značka a jistě stojí za to, se po ní někdy vydat. V okolí zámku je několik pramenů budoucí říčky Pšovky, které v dole pod zámkem tvoří soustavu několika menších tůní.


Pokud se vydáte z obce Tubož odbočkou do Dolní Housky, tak vás jistě zaujmou kromě vod Pšovky i pasoucí se koně. Tento malebný zapomenutý kout v údolí pod hradem má něco do sebe.


Nevím, jak jindy, ale v sezoně tento hostinec žije, stejně, jako podobný podnik podle silničky do Blatcí a jako hospůdka v Horní Housce, která sluje názvem ,, Na konci sil". Kdo jede na zámek Houska na jízdním kole z tohoto směru, tak ví proč :-).


Pohled na zámek duchů z Dolní Housky.


Detail severní stěny zámku.


Na nádvoří to v sezoně pěkně žije, byť interier, se proslavil spíše díky pověstem o strašidlech a neznámých silách, než výzdobou a nábytkem, jak tomu bývá na mnoha našich zámcích.


Z Housky už koukáte přímo na krále romantických hradů, jak se Bezdězu také někdy říká.

A tam nás dovede další díl.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat