čtvrtek 5. února 2015

Seriál: Lyžování na jihu Evropy. Nebojte se Bosny.

Pokud jedete do Bosny a Hercegoviny, určitě máte rádi přírodu – a pokud ne, tak ji rádi mít začnete. Tak čisté řeky, nedotčené soutěsky, vodopády, pořádné hory Vás nenechají v klidu. V národním parku Sutjeska, Kozara či Una se nabízejí neuvěřitelné výhledy a fotograf si jistě přijde na své.
Takzvané olympijské hory (olimpijske planine), kde se pořádala zimní olympiáda 1984, se stále využívají jako střediska zimních sportů, a tak si s sebou v zimě nezapomeňte vybavení anebo si ho na místě zapůjčíte. Nevyjíždějte z vyznačených tras – mimo lavin můžete spustit i nějakou tu zapomenutou minu.
Obyvatelé Bosny obvykle nejsou velkými dobrodruhy a velká turistika či sportování pro ně příliš není. Nepočítáme samozřejmě profesionální sportovce, ti tu nějací jsou. Obecně ale sport nepatří k běžným koníčkům, zejména ne mezi mladými lidmi.
Pozor na miny
Ale s výlety do přírody celkově opatrně, na mnoha místech země jsou ještě stále minová pole anebo alespoň oblasti, které nejsou stoprocentně odminované či prověřené. Nedoporučuje se tedy chodit mimo vyznačené a prošlapané cesty. Nepohybujte se zbytečně tam, kudy nikdo evidentně dlouho neprošel.
Stejně tak nechoďte do opuštěných budov, kterých je zde opravdu mnoho. Často se domy používaly jako pasti: jedna strana zaminovala prázdný dům pro případ, že se tam nepřítel bude chtít ukrýt... Dodnes není vše pročištěno. I místní lidé občas šlápnou na minu, a to jsou jistě znalí situace. Nepodceňujte podmínky a nepřeceňujte své pyrotechnické schopnosti.

Jeďte do Bosny a Hercegoviny v dobré partě
Přes tyto výstrahy se dá v Bosně a Hercegovině pohybovat bez problémů, není třeba se nijak plašit a tuto zemi ze svých plánů proto vynechat. Vlastně je jen třeba ctít pravidla, která platí pro pohyb v jakémkoli cizím prostředí. Takže buďte sice opatrní, ale Bosně a Hercegovině se rozhodně nevyhýbejte!

Autorkou textu je Radka Nováková.

Ski Bjelašnica - odkaz www.bjelasnica.ba/skiing-en
Bjelašnica je pohoří v centrální Bosně a Hercegovině. Nejvyšší horou je stejnojmenná Bjelašnica (2 067 m n.m.) jihozápadně od Sarajeva. Během zimní olympiády v roce 1984 hostil zdejší areál disciplíny alpského lyžování mužů. Areál byl posléze během války zničen a nyní je znovu částečně obnoven.

    Ceny skipasů a otevírací doba
    Služby, kontakt

Tratě ve skiareálu Bjelašnica (1 270 – 2 067 m n.m.) jsou velmi dobře udržované, poměrně dlouhé a dostatečně široké. Ideální profil si zde najdou jak začínající lyžaři tak i ti zkušení. Funguje zde i večerní lyžování na 750 m dlouhé trati. V provozu je tu 6 přepravních zařízení (5 vleků a 1 sedačková lanovka) o celkové přepravní kapacitě 6 145 osob za hodinu. Nejdelší sjezdovka překonává na 3,1 km převýšení 808 m a vyzkoušet si zde můžete všechny tři stupně obtížnosti (modrá / červená / černá). Z celkem šesti sjezdovek (10,8 km) jsou tři delší než 2 km a k dispozici je také trať na slalom a obří slalom dlouhá 1,2 km.
Vleky a lanovka jsou v provozu od 9:00 do 16:00, k dispozici je také večerní lyžování. Jednodenní skipas stojí 35 KM a pro dítě 23 KM. Týdenní skipas vyjde na 200 KM.
V areálu funguje půjčovna vybavení a lyžařská škola, dále skicentrum Benetton a restaurace v horské chatě, která svou atmosférou připomíná zimní olympiádu 1984.


Cestovní doklad do Bosny slouží občanský průkaz. Platná měna je Bosensko- herceg. Marka která se obchoduje v kurzu 14:1 vůči koruně. Ve směnárnách není k dostání. Doporučiji proto využít Uni credit bank která má nejlepší kurz a podmínky. Rozhodně nedoporučím kupovat Eura a následně měnit. Nevyplatí se to jelikož cena Eura je extrémně vysoká a navíc Bosna není na Euru tak závislá jako země které s EU obchodují a Euro nemají, takže výkupní cena Eura je v Bosně relativně nízká. 
Cestu doporučíme přes Chorvatské dálnice až na jih Chorvatska kde se u exitu Mostar - Ploče vydáte do Bosny směrem na Sarajevo. K cestě je výhodné požít ENC zařízení na placení mýtného. 








Žádné komentáře:

Okomentovat