sobota 14. února 2015

Co všechno se dá sbírat ? Je toho hrozně moc !


Přece jen máme takové nevlídné počasí a ač se zdá, že už se toho jara brzy dočkáme, tak to chvilku ještě trvat bude. Což teď nechat ještě na pokoji ty všelijaké výstavy a podívat se na to, co si člověk může pro radost a potěchu sbírat sám :-)? Není nutno mít doma stovky tisíce kusů, ale prostě něco, co může potěšit, a třeba jen pár kousků.
.

Určitě nás mnohé určitým způsobem fascinuje, když někdo sbírá žehličky, nebo motocykly, bicykly, či auta a samozřejmě někdy i přemýšlí, kam to všechno dát. Ale sbírat se dá i leccos jiného a menšího, co potěší a je jen na vás samých, zda chcete vlastnit jen desítky, nebo stovky, či tisíce různých kousků a kusů.

Máte rádi svoji vlast ? Chodíte rádi pěšky ? Máte pocit, že ji zdaleka neznáte dobře a máte stále co poznávat ? Máte pocit, že možná právě proto jste se dosud nikdy nehrnuli někam dále, protože neznáte dobře domovinu ? Pak je pro vás, jak ušité sbírání turistických známek, které seženete dnes téměř na každém zajímavém místě. Ale, v této oblasti je toho ke sbírání opravdu hodně a můžete si třeba zdobit i turistické hole, kterým, se někdy říká i valašky. Takový odznak na hůl koupíte dokonce i u nás doma s emblémem zámku, ale řekněme si, že v době nordic-walking, se to v terénu moc nenosí, a kdo máte rádi volné ruce, nebo je potřebujete samozřejmě volné už jen pro fotoaparát, tak je to dnes spíše k dekorativním účelům. Samozřejmě máte už při prvním pohledu vzpomínky na místa, která jste za svého života  navštívili. Na obrázcích je jedna z našich nejkrásnějších rozhleden na Šumavě, Poledník a jen kus za Železnou Rudou je vůbec nejvyšší hora tohoto pohoří Velký Javor.


Sbírat můžete ale i historické pohledy, normální pohledy, nebo třeba takzvaná leporela.


Ba, dokonce nenáročná činnost může přinést řadu radosti. Dnešní multipeckové kolekce, či i samotné láhve mohou přinést etikety pro malou sbírku a stačí jen trochu vody. Někteří přátelé dokonce jezdí na burzy, kde si vyměňují víčka od piv, etikety, tácky, plechovky, soudky, sklenice, zkrátka, vše, co má něco společného s pivem.


Pivních tácků je celá řada. Od papírových, přes skleněné, až po keramické.


Sbírat se dají, ale i nálepky od sýrů, nebo obaly od žvýkaček. V 60. letech 20. století jsme byli tak skromní, že jsme si třeba jen vystřihovali obrázky aut, letadel, vlaků, či lodí a lepili si je do sešitu :-). Nebo jsme se těšili na čokoládu, ve které byl ukrytý nějaký ten obrázek. A i dnes v obchodech narazíte ještě na mnoho zboží, které je doplněno nějakým zajímavým veselým doplňkem.


K zajímavým kouskům patří i docela obyčejné krabičky od cigaret, nebo zápalky. Jenže, dnešní cigarety jsou již polepené samými štítky s pravdivými hesly a stejně už nejsou tak pěkné, jako bývaly. A zápalky zase strádají na úkor laciných zapalovačů. A tak vezměte za vděk třeba několika odznaky :-).

Aktualizace 18.4.2015 ve 21.20

Webové stránky sběratele zapalovačů: http://www.zapalovace-it2.estranky.cz/


Díky časopisu Živá historie dnes můžete mít třeba i Zlatou bulu Karla IV.


A samozřejmě známky. Kdo by je někdy v životě nesbíral ? Ani nemusíte na burzy. Mnohdy se prodávají v trafikách.

Když už máte dost uznávaných státníků, tak tu máte třeba něco s přírodou.



Lentikulární pohlednice jsou hitem současnosti. Zvlášť, pokud máte rádi mapy. Speciální folie utváří kýžený 3D efekt a pomůže vám lépe představit krajinu, ve které žijete, a která vás obklopuje.


O leporelech jsme tu již psali. Jen málokdo má plochu na to, aby je mohl v domácích podmínkách všechna rozbalit. Pokud však někdo má doma takovou výzdobu, tak to vypadá impozantně. Teď tedy prosím nemluvím o vlastní zkušenosti :-))).


Sbírat se dají pohledy z domova i ze světa. Dnes v době internetu je to tak trochu za zenitem, protože už si kvůli pohledům člověk nemusí nikam psát a na internetu jste během pár vteřin téměř na jakémkoliv zajímavém místě, a někdy i on-line. Přesto i takové ,, bezvýznamné" pohledy z cest dovedou také potěšit, stejně, jako vámi pořízené osobní fotografie.


Sbírat se toho dá moc a někdy to i nic nestojí. Třeba i docela obyčejné RDS-ky z VKV ( velmi krátkých vln, 87.5-108 MHz). Tahle je z mělnické zámecké vinice, kde za lepších průměrných podmínek ulovíte často i bavorské stanice ze vzdáleností 160-200 km.


A když se zadaří, tak třeba přijde výtečný signál i z Durynska.


Speciální kapitolou jsou sběratelé plechovek, či pivních soudků. To už jsou přece jen věci, na které je potřeba více místa, a tak mnohdy končí v kontejnerech, byť jsou sběratelskou vášní určitých lidí.
http://www.beercans.cz/

Mějte se pěkně a třeba popřemýšlejte, čím si ještě přisladit mnohdy šedý stereotyp všedních dnů.

Aktualizace 4.1. 2021 ve 14.15 :


Uteklo 5 let od vydání tohoto velmi sledovaného článku a už bych ho mohl zase rozšířit. Do módy přichází rádia DAB+ s barevným displejem a zesnulý pan Ing. Jáchymstál, který byl častým diskutérem Soutoku by se asi dnes opět divil, co že se dá fotografovat z displejů těchto rádií.


Aktivita Martina Klihavce zase poukazuje na sběr kalendáříků ....


....., nebo i historických pohlednic z aukra.


Hlavně bych však rád poukázal na turistické vizitky, které jsou po turistických odznacích na hůl a po dřevěných turistických známkách dnes velikým hitem. Na podzim 2015 to pro mě byla horká novinka, které jsem neodolal. Vítězí obvykle turistické cíle, ale jednou z mnoha kategorií jsou i výroční známky. Jde třeba o výročí železničních tratí, nebo o významná výročí některých osobností.

https://soutok.blogspot.com/2015/10/mate-jiz-svuj-turisticky-denik-pro.html

Aktualizace 15.2. ve 14 hodin:

V článku jsem zmínil takové to ,,méně náročné sbírání," ale pokusit, se můžete samozřejmě i o sběr QSL lístků. Ovšem, to už je poněkud složitější záležitost. Problém je ten, že vám musí druhá strana vyjít vstříc.
Laik si myslí, že každý, kdo někde stojí s rádiem, či vysílačkou a pokud možno velkou anténou, tak je radioamatér. Vůbec to tak není a na velikosti antény také nezáleží.

Radioamaterství je nesmírně široký obor, nebo snad i hobby. Není to tak, že si někde pořídím nějakou vysílačku a už můžu vysílat. I na to jsou zákony, které upřesňují, kdo a co může. Existuje ale pásmo, které samo o sobě už má v názvu pojem občanské pásmo ( civil band) a pokud máte patřičné náčiní, tak tady dnes již žádné schválení k vysílání nepotřebujete. I zde je už od konce 90. let snaha, se podobat trošku právě těm radioamatérům, kteří sedí například o víkendu od 23 hodin do 4 do rána u přístrojů, dělají spojení třeba až do Austrálie a na památku si vzájemně vymění ( nevím, zda dnes ještě poštou, nebo přes tiskárnu u PC) QSL lístky. Rozdíl je především ve volacích znacích. Zatímco, v amaterském provozu se používá ono slavné OK1 atd., což značí Čechy, tak na občanském pásmu se jmenujete třeba Ferda Mělnická Vrutice.

Na občanském pásmu, se předpokládá, že spojení budou probíhat v rámci republiky ( okolo 27 MHz..... stále VKV), ale i tady se občas utvářejí podmínky pro přeshraniční spojení.



Zejména v létě o dovolených, si berou někteří CB-čkáři svoje nádobíčko k Jadranu, nebo Středozemnímu moři a zkouší se spojit do Čech. To umožňuje takzvaný odraz od vrstvy Es v atmosféře. Někdy vyjede celá expedice několika lidí a to má jednu velkou výhodu. Zpravidla slyšíte češtinu, víte díky netu, kam jeli, a pak už stačí mít štěstí a udělat spojení. Ten QSL lístek vlevo nahoře je příkladem takového spojení.

Parta nadšenců ze západních Čech, se kterými jsem se v minulosti viděl i několikrát osobně, se rozhodla vyjet v sezoně roku 2000 do Finska za polární kruh. A přiznám se, že jsem měl radost, když se mi s nimi podařilo spojit zrovna ve chvíli, kdy skutečně byli za tím polárním kruhem a nikoliv jen někde u Helsinek.
Ty další lístky už jsou v rámci republikových spojení. I tady platí, že se leckde někteří jedinci sdružují do klubů, podobně, jako radioamateři okáčkáři, rádi jezdí vysílat na kopce, a pokud jedete na kopec také, tak je prakticky téměř zaručeno, že z Vrátenské hory, se spojíte třeba k Blansku.


Nemusíte chodit ale jen s vysílačkou. I na obyčejné rádio slyšíte stanice a můžete jim do redakce zaslat nějaké obrázky své domoviny, případně jejich RDS a samozřejmě data příjmu. Tak jsem učinil asi v roce 2006, když jsem ulovil stanici z Ochsenkopfu ( vrch 50 km západně od Chebu). Odměnou mi byl QSL lístek, který jsme od rána nenašel. Bohužel, ani z Durynska, či z Hesenska mi již nic neposlali a podobně jsem kdysi dopadl při příjmu na KV, kde jde ovšem o úplně jiné vzdálenosti. Zde hravě za podmínek chytíte například Maroko 1, nebo Afrika radio z Gabunu ( tuším snad ještě 9 580 KHz). Tomuto druhu zábavy, se zase říká Dixing a specializuje se na poslech komerčních stanic. Dnes však lze poslouchat především exotickou hudbu přes internet a podmínky nepotřebujete vůbec.

SŠ.

8 komentářů:

  1. Sákryš, sbírat RDS. Ten pokrok, kde se to jen zastaví. :-)
    Za mého mládí se sbíraly QSL. A lístek s OK1KRJ byl ve světě velmi známý.
    Zdraví Jan Jáchymstál

    OdpovědětVymazat
  2. ?
    http://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=en&u=http://braveradiofriends.weebly.com/uploads/7/6/9/8/7698388/aaw_winners16.pdf&prev=search

    Jste byl členem?

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, ale ještě v dobách Svazarmovských a jen chvíli. Tehdy byl ale přístup k jakékoli vysílací /přijímací aparatuře velmi omezený a dá se říci že byl jen pro vyvolené, mezi které jsem díky tzv. třídnímu původu nepatřil. Ale třeba ze základů elektroniky jsem se tam naučil dost, což se mi již mnohokrát hodilo. Později jsem na půdě objevil starou pětilampovku Philips, s velmi širokým vlnovým rozsahem. Tu jsem opravil a připojil na důmyslný anténní systém, takže jsem potom mnoho večerů strávil "lovením v éteru" :-)
    Jan Jáchymstál

    OdpovědětVymazat
  4. V listopadu 2011 jsem tu psal takový 9 dílný seriál s názvem Rádio kdysi a dnes, tak pokud je zájem..
    Jako kluk jsem doma viděl jednou takové podivné hezké pohledy, a pak jsem se dozvěděl, že táta dělal radioamatéra posluchače. To bylo odvětví, kdy jste sice nevysílal, ale díky znalosti morseovky jste identifikoval hovor, snad to poslal někam do Prahy a také chodily QSL.

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem dříve již sbíral zapalovače, pak jsem postupně přestal, protože bylo málo času a prováděla se rekonstrukce domu...atd. Teď jsem to zase rozjel na plno, zatím mám pouze 919ks - http://www.zapalovace-it2.estranky.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super! Už jsem dal odkaz do aktualizace článku a snad si stránky také prohlédnu. To je pěkné, že se lidé vrací i k starším článkům, které objeví a reagují. Díky.

      Vymazat
  6. no já právě že vůbec nevím co sbírat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste třeba tohle .... https://cs.wander-book.com/co-je-turisticky-denik.htm

      Člověk se někam podívá ( snad to brzy zase půjde), nemusí ani fotit a najednou má zápisník s docela pěknými obrázky ( 1ks. ... 12Kč) a ještě si tam napíše, co prožil, nebo jak tam jel.

      Vymazat