neděle 14. září 2014

Záplavy na Dyji a Jevišovce jsou dnes No.1 . Obrazem si připomeňme nejen přesně jmenovaný kemp, ale i typ na nádherný výlet.


Novomlýnské nádrže, nebo-li Moravské moře, tak se nazývá uměle vybudovaná protipovodňová soustva tří nádrží ( Mušovská, Věstonická, Novomlýnská). Na obrázku je kostelík Sv.Linharta, jako pozůstatek uměle zaplavené obce Mušov. Hloubka nádrží se pohybuje od 4 metrů na Mušovské, až po 7.5 metrů na Novomlýnské.

Ať dnes dělám cokoliv, tak mediální zprávou číslo 1 v rámci republiky jsou povodně na Jižní Moravě. A snad právě proto, že jsem jen před několika dny vyfotografoval  z výšky právě ten kemp do něhož se po dlouhých deštích zřítila na karavany ze svahu Pálavy zemina, tak jsem dostal nápad do této části v dnešním nevlídném dni zavítat nějakým článkem.

Abych byl přesnější, tak se hovoří především o řece Jevišovce a Dyji. Sice se mnohde hovoří o vodě stoleté, ale snad už mají deště nad místní krajinou konečně ustát. Ovšem, došlo k uzavření silnice mezi obcemi Dolní Věstonice a Pavlov s tím, že hrozí další sesuvy půdy a obnovení provozu na silnici si prý vyžádá až několik měsíců. A to není zpráva zrovna nedůležitá, když pomyslíme, že je zdejší oblast opravdu hojně rekreačně využívaná v rámci celé republiky a vinné sklepy v oblasti Pálavy lákají návštěvníky podobně, jako třeba ty na Znojemsku.


Vinařská obec Pavlov i se jmenovaným kempem na břehu poslední Novomlýnské nádrže.



Z detailu vyplývá prudkost svahu i poloha silnice nad kempem.


Jak dalekým záplavám Moravské moře zabraňuje, to si jen stěží můžeme představit. Pravdou je, že v těsném sousedství Pálavy leží mimořádně významná oblast, kterou známe pod názvem Lednicko-Valtický areál. Jedná se o rozsáhlé prostranství vzácného lužního lesa, který se nám částečně tu a tam objevuje vzácně i v Polabí ( Úpor u Mělníka, okolí soutoku Labe s Cidlinou apod.

Místní lužní les však přináší velkou raritu ve formě památek, které ztvárňují antickou tematiku. Za to vděčíme především Lichtensteinům, kteří sídlili na zámku ve Valticích a v Lednici si nechali postavit nádherné letní sídlo v podobě překrásného zámku. Pro nás je vynikající zprávou fakt, že do obou oblastí, se dostanete za 650 Kč na jednodenní výlet s celou rodinou a nebudete ani muset příliš brzy vstávat, ani nijak pospíchat a ani nepřijedete nějak pozdě zpět domů. Ale, to jsem zde již zmínil nedávno.

Pojďme si některé ty skvosty trošku představit.


Zámek Lednice je vskutku originálním výtvorem. Pokud máte čas a nechcete vidět co nejvíce památek, tak navštivte jeho bohaté interiery i zámecký skleník. Pluje zde i loď k Janovu hradu.

Z Břeclavi vás autobus asi za 12 Kč na osobu doveze od vlaku do cca 5 km vzdáleného městečka Lednice. Městečko má sice i železniční nádražíčko, ale to slouží pouze, jako půjčovna jízdních kol a nádraží ožívá jen při nostalgických zvláštních jízdách ( muzejní trať). Kolo je do zdejších rovin areálu vynikající a v případě půjčovny nezapomeňte, že půjčovna požaduje při zapůjčení kola zálohu asi tisíc korun za kus. Pokud se vydáte po červené značce po svých, tak počítejte tak s 21 km, což jsou asi 4 hodinky chůze.


Kdo si však nejprve nezajde k jedinému minaretu v ČR, tak jako-by tu nikdy nebyl. Lichtensteinové měli veliký smysl pro krajinné průseky a tak od jedné památky ( zde zámek Lednice) vidíte na další. Bohužel jsou dnes tyto průseky leckde již trošku zanedbané, jak tvrdí kritici. Minaret vznikl kolem roku 1800.


Jen o pár kilometrů dále za městečkem prochází kolej muzejní železnice souběžně s naší červenou značkou mezi dvěma rybníky. Zdejší oblast je plná rybníků. Na pozadí Mlýnského rybníka můžete spatřit Apollonův chrám.


Chrám tří grácií je nádhernou stavbou, které vévodí především sousoší v popředí. To se běžně dostává i na stránky kalendářů a presentuje ženskou, nebo chcete-li božskou krásu.


Úplně poslední stavbou ještě na území Čech je místečko zvané Raistna. Sice si prodloužíte turistiku po Valticích asi o 5 km, ale stojí to za to. Nejen, že spatříte tuto nádhernou stavbu s mnoha plastikami, jakých je tu všude celá řada, ale krásně si prohlédnete Valtice, zdejší sklípky i místní známé vinařství z obchodů, a ještě takovýto krásný pohled z nitra vinic na městečko.


I dálkové fotky jsou zpravidla nejlepší na bližší objekty, ale nutno říci, že odtud byly vidět v dáli Karpaty, Drahanská vrchovina, sousední Pálava i s částí nádrží a větrné elektrárny v Rakousku. Na snímku samozřejmě Valtice. Těch staveb, které jsem viděl a do detailu nafotil je tu mnohem více, ale toto je myslím pro dnešní téma postačující :-). Tolik tedy k téma, které na mě z obrazovky dnes doslova volalo.

S.Š.

Žádné komentáře:

Okomentovat