sobota 27. září 2014

Dnes je Den českého piva. Oslav se zůčastní také 4 hospody v Mělníku.


Zatímco v centru města Mělníka probíhá na plné obrátky Vinobraní 2014, tak se kolem nás stále něco děje. Nemyslím teď ani politickou situaci na Ukrajině, v  Přední Asii, nebo blížící se volby, ale něco příjemnějšího. Vždyť jsme si tu nedávno připomněli i Roudnické a Litoměřické vinobraní, tak což se nepodívat trochu na druhý oblíbený nápoj, kterým je vedle vína bezesporu pivo.

Největší zprávou samozřejmě před týdnem bylo, že v Mnichově začal již 181. Oktoberfest a máz piva prvně překročil historickou hranici 10 euro ( 275 Kč/ l). Zajímavá je historie vzniku slavnosti, která začíná roku 1810 na jisté louce u Mnichova,kdy po své svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pro obyvatele království na louce za Mnichovem slavnost s koňským dostihem, která byla přesunuta do teplejšího období, ale svůj název si udržela. Slavnost končí příští víkend a předpokládá se, že padne hranice spotřeby 7 milionů litrů piva a akci prý navštíví asi 6 milionů návštěvníků.

V duchu této akce, se nesou samozřejmě v současnosti  i pivní akce v Čechách a podobný pivní festival míváme i v Praze,  i když samozřejmě mnohem menší. Dnes jsem však objevil tak trochu i díky včerejší krátké informaci v bedně, že dnes máme i Den českého piva. http://www.denceskehopiva.cz/#kontakt



Jedná se o akci, která má teprve svůj druhý ročník a je do ní letos přihlášeno 4000 podniků v celé ČR. V Mělníku jsou přihlášeny podniky čtyři, a jak tak vidím, tak ve všech mají na čepu Březňák jantarový 13. A které že to jsou ? Dle přiložené mapy, se jedná o tyto podniky: U Císaře, U Čapoše, Pivnice Studentská, U Plocků- Mlazice.

Ještě bych rád upozornil na http://www.melnicek.tv/ , kde jistě najdete nějaké materiály z letošního Mělnického vinobraní a tento článek, který se vlastně také dotýká aktivity v našem městě, doplním stejně, jako loni několika tématickými obrázky z Oktoberfestu. Takovou zajímavostí je, že se tam prý po 20 letech vyměnil primátor a zatímco ten první byl levák a narážel první sud festu na dvě rány, tak ten nový potřeboval rány čtyři :-). Po sborovém zvolání "O'zapft is!" a prvním letošním zpěvu tradiční písně Ein Prosit (Na zdraví) se roztočily pípy ve 14 velkokapacitních a 21 menších pivních stanech a daly se do pohybu kolotoče, horské dráhy a další atrakce na festivalové louce.


http://www.oktoberfest.de/de






SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat