středa 8. května 2013

Bahna 2013 a Den vítězství.


Stalo se na Soutoku zvykem, že si tu připomeneme významný den, nebo významné období a jinak tomu nebude i nyní.
Dlouho jsme v naši paměti vedli květnové významné dny tak, že po mezinárodním svátku práce dne 1. května, jsme si připomněli dne 5. května Pražské povstání a následoval 9. květen, jako Den osvobození. Dnes to máme v kalendáři trochu jinak, ale historii změnit nelze. Mocnosti se tehdy dohodly tak, že se západní fronta zastaví za Plzní a vojska pod vrchním vedením Josefa V. Stalina, která se od východu přiblížila již k Praze ( proto to povstání), naše hlavní město nakonec také osvobodí. Odborníci na historii dnes spekulují o tom, že by sice mohla armáda od Plzně být v Praze dříve, ale při současném vstupu všech armád do města to mohlo mít nedozírné následky pro lid i kulturní památky nedozírné ceny našeho hlavního města. Člověk si mimochodem jen stěží dovede představit, že by se rozjetá sovětská armáda ničící odpor na převážné části našeho území ( se Stalinem v čele) měla zastavit někde před Prahou a taktéž i naši z Buzuluku. Zvláštní představa. Samozřejmě, že si německá armáda uvědomovala svoji neodvratitelnou porážku, dobře věděla, na které frontě napáchala jaká zvěrstva, a proto kladla na východě důraznější odpor, zatímco na západě se v podstatě již vzdávala.

Poslední výstřely války padly oficiálně 11. května nedaleko Milína u Příbrami, kde dnes stojí pěkný pomník, když se ještě poslední zbytky německé armády pokoušely z Prahy prchnout jediným možným směrem nejmenšího odporu. A takovou historickou perličkou je i fakt, který známe zpravidla jen my tady u nás na Mělníku, že právě 9. květen na Mělníku byl dnem strašných náletů a svobodu našemu městu přivezly až o den později oddíly polské a ukrajinské armády.

Dnes se tedy mediálně nejvíce připomínají každoročně dny osvobození města Plzeň, které i letos proběhly od 3.5. do 6.5. 2013. http://www.plzen1945.cz/program2013.html . Také je hlavním kalendářním svátkem označen den 8. květen, který nenese již jméno Den osvobození, ale Den vítězství.

Když se podíváte do programu oslav, tak jistě jde o významnou zajímavou akci, která se nám tu však z řady důvodů tak trochu ztratí ( historie, vzdálenost, jiné akce). Kdo má pocit, že se opět probudil s křížkem po funuse a má třeba určitou dávku chuti vyrazit do města piva a osvobození, tak tu mám na jednu stranu díky tomu vlastně zajímavou pozvánku na dobrou a další slavnou akci. Tím není nic jiného, než akce Bahna 2013, která se koná dne 22. června. Je to ještě za dlouho, tak si to musí vážní zájemci někam poznamenat, protože jaro i léto patří tradičně  nepřehlednému množství akcí.

A nakonec si k dnešnímu dni dovolím takovou perličku, kterou jsem zde již zmínil nedávno. Je to vzácná knížka o životě pilota a generála letectva, který upadl v zapomnění, přesto, že byl i osobním pilotem našeho presidenta Eduarda Beneše. Zájemci ji mohou získat prostřednictvím adresy  Petr.Jirasek08@seznam.cz . 


Po velmi úspěšné knížce o mlýnech na Únětickém potoce  http://soutok.blogspot.cz/2013/04/petr-jirasek-jeho-knizka-mlyny-na.html , je to další významný počin autora.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat