neděle 20. ledna 2013

Česko má nový fenomén. Hledáme své předky.





Takto vypadají stránky v mnoha matrikách, kde můžete hledat osobně, nebo někde i elektronicky své předky.

Sice to mnohdy nevypadá, ale říká se, že člověk je v globálu tvor zvídavý. Již jsem zde někde psal, jak v roce 1989 padla železná opona a mělnické knihkupectví na Karlově náměstí praskalo ve švech. Objevila se zde totiž takzvaná dosud nepopulární a snad i režimem nežádoucí transcedentální literatura. Snad jsem to napsal správně. Kdo neví, oč běží, tak řeč je o prožitcích blízkosti smrti pacientů, kteří již byli klinicky mrtví ( mozek pracuje, srdce má zástavu), otázkách života po životě i před ním, jasnovidectví atd. atd.

V pololovině devadesátek jsme pak se spisovatelem  A.C. Clarkem řešili obrazce v poušti Nazca,obří koule v Kostarice, sochy na Velikonočních ostrovech, přechod žhavého uhlí u některých domorodých kmenů atd. atd.
Na přelomu tisíciletí začal Mělník žít historickými fotografiemi a pohledy. K nejznámějším patřila výstava Karlova náměstí v proměnách časů v Regionálním muzeu, nebo historické pohledy Martina Klihavce v KD. Pak se to všechno začalo nesměle legálně prodávat v malých formátech, jako stolní kalendáře, nebo sbírky pohledů a nutno dodat, že dnes i objevíte historické fotografie z některých měst na webu.

Protože člověk nejprve vnímá obraz, pak tvar a nakonec písmo, tak až teprve později začala chodit na pulty díky našim historikům regionální literatura týkající se města, jeho památek, historie i okolí v proměnách času. Vždy, když už se zdá, že není co objevovat, tak se opět něco najde, co hromadně osloví lid. Vzpomeňme na eru, kdy Luděk Munzar učil díky televizním obrazovkám lásce k rozhlednám, pramenům i ke stromům a byla to jistě záslužná práce, která mnohému pomohla, byť i třeba leckde jen dočasně.

Nyní se televizní obrazovka ( včetně volby presidenta ;-)) zasloužila o to, že díky našim celebritám, jako jsou moderátoři a herci, se mnozí zase odhodlali ( po kolikáté už?) vyhledávat své předky. Ne, nebudu dávat žádné odkazy, ani na  seriál, který můžete každou středu sledovat. Kdo má zájem, tak ať si najde materiály. Pokud se člověk na něčem nepodílí a nevynaloží určité úsilí, tak si toho neváží. To platí pro všechna odvětví naši činnosti. Hezký zbytek víkendu všem, kteří dovedou vidět kouzlo i ve věcech pro mnohé z nás zdánlivě nepotřebných a zbytečných.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat