neděle 19. srpna 2012

České Švýcarsko není jen soutěska a Pravčická brána.



Asi mi dáte za pravdu, že kromě chlazení se v chládku, nebo někde ve vodě, se toto tropické počasí k ničemu nehodí, a protože se blíží i zajímavá meta návštěvnosti Soutoku, tak trošku sáhnem do archivu. Mimochodem, proudí k nám nyní západosaharské počasí a až u nás bude zítra 35 stupňů, tak si vzpomeňme, že tam už mají od středy prý 45. Musí být radost tam pracovat :-).

Ale, pojďme k téma, které se může v příhodnější chvíli hodit. Česko-Saské Švýcarsko je oblast, která není relativně daleko od Mělníka a leží hned za Českým Středohořím, na které koukáme od zámecké vyhlídky u knihovny. Většina z nás si vybaví slavnou Pravčickou bránu u Hřenska, která je vůbec největší branou tohoto typu ve Střední Evropě, nebo zdejší lodičky na Kamenici. Článek tu již nedávno o lodičkách byl a rok po mé návštěvě poničila soutěsku povodeň. Nicméně, místní už dali vše dopořádku a ani nemohli jinak. To je pro oblast velký turistický finanční přínos. Každý jedinec přinese do kasy za plavbu po Edmundově (Tiché) soutěsce 80 Kč a za plavbu po Divoké soutěsce 60 Kč.



Jenže, Česko-Saské Švýcarsko nabízí turistům mnohem víc a to stále ještě nepíšu o zajímavých cílech na druhé straně hranice. Velice krásná je takzvaná Mariina vyhlídka nad obcí Jetřichovice, které leží jen nedaleko od míst, kde se pluje na lodičkách. Vděčíme za ni hraběti Kinskému, který má na svědomí ještě další vyhlídky, které většinou propojuje červená značka. Této dal jméno po své manželce v roce 1856 http://cs.wikipedia.org/wiki/Mariina_vyhl%C3%ADdka .

Kromě hraběte Kinského, se budete v této oblasti setkávat ještě se jménem hraběte Edmunda Clary-Aldringena. Ten má hlavně na svědomí plavbu po soutěskách, ale i třeba skalní vyhlídku Belvedér nad řekou  Labem nedaleko Děčína. Zdá se, že někde u nás žil jeho předek. Pokud se vydáte po žluté ze Štětí do Liběchova, tak půjdete i podle Hraběcí kaple. Tam byl v roce 1720 zabit hrabě J.V.D. Clary a mám takový dojem, že tento byl hodnocen svým služebnictvem velmi záporně, ale to to jsme někde úplně jinde a jen tak na okraj. Musíme však uznat, že některá hrabata v české minulosti udělala opravdu záslužné činy, když přispěla myšlenkou či především kapitálem.



Pohled z Mariiny vyhlídky je opravdu nádherný a mnoho filmařů sem jezdí filmovat krajinu, západy a východy slunce. Tento poslední snímek však není snímek z vyhlídky ( domek na skále), ale pořídil jsem ho cestou z Mezné do Jetřichovic. Kopce mezi Hřenskem a Šluknovským výběžkem na mě tak zapůsobily, že jsem musel zastavit. Nemáte pocit, že tu možná filmovali film ( komedii) Rodinné trampoty oficiála Třísky? V každém případě, až pojedete někdy z lodiček v Mezné, vyplatí se v Jetřichovicích zastavit. Mariina vyhlídka je asi jen dva kilometry za obcí, a pokud se rozhodnete projít všechny kinského vyhlídky, tak počítejte tak s 12 kilometry ve skalním terenu. Zpět k domovu můžete pokračovat přes Českou Kamenici,Žandov a Kravaře, nebo přes zajímavý skalní útvar Panská skála ( Varhany) a kolem Nového Boru.

Aktualizace 12.2. 2022 :

Protože jste dnes mnozí na článek klikli, tak jsem se na něj podíval a došel jsem k názoru, že jsem tady toho mnoho nezmínil. Inu, je vidět, že jsem to psal před 10 lety.

Zmíněný film se tu opravdu točil a i já zde navštívil  pak  i další místa. Prošel jsem všechny tři zmíněné vyhlídky, navštívil jsem i pohádkový Dolský mlýn ....


.... zavítal jsem koncem září 2012 na sever Šluknovského výběžku a v lednu 2020 zase ke Krásné Lípě do oblasti Brtnických ledopádů .....



Najdete tu články z cyklostezky do Drážďan ( září 2012) i podle Sprévy do Budyšína , Jedlovou, Tolštejn, Luž, Hvozd, ale to by člověk musel prostě listovat kalendáriem a přemýšlet, kam se vůbec všude už vypravil. Přitom to máme vše na dosah a jen kousek od našich domovů.

2 komentáře:

  1. To já jsem si o Českém Švýcarsku četla poprvé na https://jacestovatel.cz/media/ceske-a-saske-svycarsko-tipy-na-vylety a bylo tam spousta typů co tam vidět za památky, letos jsme to konečně díky koroně viděli na vlastní oči a jsem za to moc ráda. Máme totiž v Česku krásnou přírodu a mnohdy si to ani neuvědomujeme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář, který se tak pěkně čte. Byl jsem tam prvně v roce 1973 a byl to nádherný zážitek, byť jsme během jednodenního výletu navštívili pouze Pravčickou bránu a jízdu na lodičkách po soutěskách. Jeli jsme tam tehdy přes Tupadly, Zakšín, Kravaře, Žandov a Děčín, bylo mnohem méně aut a některé osady na cestě doslova vyzařovaly pocit samoty a romantiky. Internet přišel až o 25 let později a je to skvělá věc. Prakticky víte, nač se těšit a můžete si naplánovat do místa cíle i zajímavou a ne vždy nejkratší cestu podle toho, co si myslíte, že by vás na ni mohlo zajímat.

      Vymazat