středa 8. srpna 2012

Dovolené jsou tady.



Kdysi se mi v novinách líbily články Luboše Lidického, nebo Jaromíra Tůmy, neboť se občas pustili ve svých článcích do takové určité meditace nad něčím, co se člověka tak nějak dotýká. Takové téma je například dovolená. Když se podívám zpět v čase, tak asi těžko zapomenu na vyslovené věty některých živnostníků a podnikatelů, kteří rádi veřejně prohlašovali, že oni nemají na nějakou dovolenou čas, nemohou si ji dovolit, osm let neměli dovolenou apod. Však to pracovní přepětí také některým vzalo dokonce život a zejména některé podnikavé ženy se později na netu svěřily, že svůj workoholický život poněkud přehodnotily. Zkrátka, naše fyzická i duševní schránka odpočinek prostě potřebuje, ať už děláme cokoliv.

Jenže, co je to vlastně ten odpočinek? Spousta lidí je nervozních už jen z přípravy dovolené a někteří ji mají již půl roku či rok někde objednanou. Velkým strašákem je, aby člověk vzal sebou opravdu vše, co asi bude potřebovat. Další si láme hlavu, jak se mu asi těch několik stovek kilometrů autem po vlastní ose pojede, či, co se tam bude jíst. Někteří pak vypráví, jak museli být ráno na pláži do sedmé hodiny, aby vůbec sehnali místo, nebo se jim zdála voda špinavá a člověk šel daleko do vody, než se vůbec trochu ponořil. A co tam bylo lidí.

Jinde to zase trávili pracovně, protože konečně přišla doba, kdy se dá více máknout doma na tom svém.( Co by tomu asi řekli naši západní sousedé z Unie?) Pak někteří žehrali na horké tuzemské klima, kdy se vůbec do ničeho nechtělo, a kdyby pršelo, tak by se zase nadávalo na déšť. A pak tu jsou dovolené, které vlastně vůbec nejsou rodinné dovolené, tak jak si to lidé nejčastěji představují. Není třeba vysvětlovat, že někde je moc práce, jinde zavřou podniky své brány apod.

Někdo chce opravdu jen odpočívat, jiný by to najednou nejraději všechno serval, dokud to jde a na každý den plánuje aktivitu, kterou musí splnit, aby měl dobrý pocit. Nakonec jde v podstatě o konečnou uspokojivou bilanci. A tak lze závěrem říci, že to, nač se řada z nás těší, vlastně není předem žádná sranda :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat