sobota 18. srpna 2012

Česká rádia porušovala léta zákon, ale chystá se revoluce.


Vysilač rádia Lausitz na vrchu Schafberg u Lobau. U nás na Mělníku je běžně k zachycení na kmitočtu 107.6 MHz, pokud jste správně překážkou odstínění proti jiným stanicím. Na 107.7 se totiž tlačí rádio Beat z Berouna a rádio RSA z Fichtelbergu u Klínovce.

Tak to člověka vždy dostane, když vypluje na povrch nějaké svinstvo z naší republiky. Originál článek je tady na http://blog.digizone.cz/jakub-melin/prichazi-revoluce-v-rozhlasovem-fm-pasmu/

Souhrnem lze říci, že naše stanice na VKV už léta přepalují povolený výkon, což způsobuje prolézání na ostatní kmitočty, rušení se s dalšími stanicemi, špatný poslech, sykavky a zřejmě stížnosti od sousedů v pohraničí. Toto vše by mělo být od 1.1.2013 kontrolováno a tvrdě postihováno, což je určitá radost i pro nás, kteří máme radost, když si občas na chvilku pro radost naladíme zahraniční a na VKV vzdálenou stanici.Na druhou stranu optimismus není moc na místě. Na Slovensku se řeší vše mnohem rychleji, pružněji a důsledněji. U nás stále televizní reklamy řvou a i přes stížnosti lidí s tím nikdo nic nedělá a jen se kecá. Ale, vždyť to všichni vidíme, jak to u nás všechno je a občan má prakticky denně možnost vidět schůze parlamentu, jejich výtvory apod.




3 komentáře:

  1. Pokud vás rádio nezajímá vůbec, nebo je používáte jen jako zvukovou kulisu, či pro poslech hudby, tak dál ani číst nemusíte.

    Horký vzduch v atmosfeře vykonává své a včera večer se povedly v několika minutách vzácné úlovky. Na 107.2 BB-rádio z Cottbusu ( vzdálenost 158 km) bývalo slyšet před několika lety při podzimních mlhách. Později v důsledku nárustu nových tuzemských stanic nebylo k zachycení, až včera. Další: 100.85 RMF FM- polské rádio z vysilače Sněžné jámy v Krkonoších ( 89 km). Přehled možných dosažitelných stanic na Mělníku lze zjistit na webu www.mediumwave.de po nastavení parametrů ( souřadnice bydliště a požadované pásmo)

    OdpovědětVymazat
  2. OK, ja bych měl jen upresneni, ceska radia neporusovala povolene vysilaci vykony, ale vysilala tak, aby mela co nejsilnejsi modulaci (tedy co nejvetsi hlasitost) ale od roku 2013 je povolen max. "modulacni vykon" pilotniho signalu 0 dBr. Nastesti se to jiz zlepsilo, od 2013 hlasitost poklesla na obvyklou uroven.

    Jinak to Saske radio neni RSA ale spravne: PSA (=Privat Sachsen Radio je to).

    S pozdravem Radius

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář. Začnu odspodu. Trošku jste se do toho zamotal. Na frekvenci 100 MHz vysílá rádio PSR z Chemnitzu, které se tu dá také chytit. Frekvence 107.7 patří rádiu RSA / Erzgebirge z vysilače na vršku Fichtelberg u Klínovce.

      Jinak to další: Máte pravdu, že se to zlepšilo, ale zase nám přibylo spousta frekvencí pro konkretní stanice ( Beat, E2, F1, ...) a ty kmitočty jsou dnes zamořené tuzemskými stanicemi. V neposlední řadě má každé rádio ( přijímač) jinou selektivitu a je to určitá duchařina.

      Dělali jsme pokusy s dálkovým příjmem na autorádio a na přijímač Etón G3. Ačkoliv má autoanténka svislou polarizaci a většina stanic vysílá zejména v zahraničí s horizontální polarizací, tak jsem mohl u přenosného rádia hýbat anténou, jak jsem chtěl a stejně jsem tady u Vysoké ty Rakušáky nechytil, zatímco je kolega v autě vedle mě měl.

      Samozřejmě, že jsou chvíle, kdy se to Rakousko dá chytit nyní vzácně i na to rádio, ale mám na mysli jeden den, kdy to zase až tolik nešlapalo a náhodně jsme se na tom místě sešli.

      Také zdravím a ještě jednou díky za komentář !

      Vymazat