středa 25. července 2012

Mšeno se stává téměř lázeňským městečkem plným kultury.


Není to tak dávno, co bylo mšenské náměstí ještě rozkopané a uzavřené provozu. Jak vidno, za své vzaly i vzrostlé stromy a spousta zeleně, což byla určitá nostalgie, ale na druhou stranu dostalo vizáž takového až téměř lázeňského evropského městečka a nové stromky jistě časem vzrostou. Náměstí dominuje nyní vodní prvek v popředí se sousoším.


Kromě laviček a odpadkových košů, se může město honosit hustou sítí rozcestníků.


Ozdobou náměstí je především krásná radnice s muzeem v sousedství daleko vyhlášené cukrárny. Zmrzlina tu přijde leckomu vždy vhod a pokud dáte přednost restauraci a zlatavému moku, tak je hned naproti samozřejmě legendární hosinec U lva. Krom toho má Mšeno ještě dva další známé hostince.


Mikrobusy SOK jsou alespoň pro mě většinou jen pojízdnou reklamou, ale jistě místním slouží vedle vyhlášené železniční lokálky.




Právě setkání s mikrobusem vděčím za to, abych vás upozornil na prázdninový cyklobus, který zde mezi Mšenem a městečkem Doksy nyní jezdí. Jízdní řád je samozřejmě i na stránkách města. Možná si řeknete, že je to ze Mšena do Doks pouhých 22 km a celá řada mělnických cyklistů dojede i z Mělníka do Doks a zpět, ale pomalu nás musí napadnout otázka, že je to tak akorát a pokud nemáme vlastní vůz s možností přepravy kol, tak je nám cyklistické prozkoumání sesterského území Ralsko prakticky nedostupné.Kdo by se tam chtěl cloumat vlakem?



Detail na krásnou místní radnici.


 O tom, že se ve Mšeně stále něco děje vypráví plakáty za sklem u autobusového stanoviště. Už tuto sobotu je na koupališti zábava. Kompletní přehled akcí ve Mšeně jsme tu už také zveřejnili i s odkazem na web města.



Cestou domů jsem si nemohl nechat ujít obrázek, který nás mnohé doprovází celý život. Už je zase léto a mnohde se rozeběhly na plné obrátky žně.


A nakonec ještě něco bez obrázkového materiálu. Nesmíme zapomenout, že Mšeno je i městem motorismu, především ploché dráhy a kalendář závodů, byť nehýří velkými podniky světového formátu je nabytý. Svatostánek ploché dráhy ( nebo speedway, abych byl cool, když už máme místo lázní wellnes) najdete jen nedaleko za vlakovým nádražím na mladoboleslavské silnici vlevo za výjezdem z města.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat