pátek 14. července 2023

Výstava Kašpárku hraj !

 


Přátelé, cestování je krásná, ale náročná  i svým způsobem únavná činnost a pokud chcete své zážitky nějak zpracovat do článků, kterými chcete něco vyjádřit, tak je to další a další množství práce s úpravou fotografií,  jejich výběrem i vlastním textem. Navíc to spolkne nejen plno času na cestách i přípravami na ně, ale i dění na webu zamrzne,. Zamrzne, protože jsou někteří čtenáři na dovolených a jiní čekají především na novinky, které logicky nepřichází. I z tohoto důvodu jsem celkem rád, že zde mám opět příspěvek z RMM, protože tentokrát cestuji do poslední možné chvíle a věřím, že i s avizovanými rekordními  teplotami si nějak poradím :-).

Zdá se, že až se pustím zase do svých článků, tak už bude vše ve starých kolejích, ale dnes tu mám článek, který je hlavně pro děti a mladé rodiče. Je tu další pozvánka RMM.

Místo: Regionální muzeum Mělník, velký sál Výstava: Kašpárku hraj! Termín: 14. 7. – 17. 9. 2023; vernisáž 13. 7. v 17:00 hodin

Léto s loutkami prožijí návštěvníci mělnického muzea

Včerejší báječné představení mělnického divadla AJAJ, které bylo součástí vernisáže výstavy Kašpárku hraj!, pobavilo nejen děti! Nejrůznější pohádkové postavy, od princezen přes vodníky, čerty a draky až ke Škrholovi, potkáte ve velkém sále mělnického muzea až do 17. září. Výstava Kašpárku hraj! Vás okouzlí atmosférou starých časů, kdy rodina seděla u stolu s loutkovým divadlem a vznikaly roztodivné příběhy. 


Exponáty jsou zapůjčené z Muzea hraček v Rychnově nad Kněžnou manželů Pecháčkových. Nejstarší papírová divadla pocházejí z konce 19. století, fenomén rodinných loutkových divadel je zastoupen řadou výrobků z nejrůznějších materiálů převážně z období první republiky. Do druhé poloviny 20. století je datován soubor maňásků československé výroby n. p. Komenium. V sále se snoubí práce profesionálních loutkařů s nejrůznějšími podomácku vyrobenými loutkami v souladu s heslem „zlaté české ručičky.“ Ne nadarmo v roce 1929 vznikla Mezinárodní loutkařská unie právě u nás v Československu, které bylo v té době považováno za ráj loutkového divadla. 


Prezentaci doplňují archy návrhů divadelních kostýmů, dobové kulisy i dekorace. Nechybí ani postavičky známých českých výtvarníků např. Vladimíra Leštiny a Jaroslava Švába. Jak už je v Mělníku zvykem, děti si přijdou na své v herním koutku. Tentokrát si mohou zahrát maňáskové divadlo, zkusit se stát stínohercem, nebo si vyrobit vlastní papírovou loutku. Kašpárek si rád hraje, a tak pro návštěvníky přichystal i pátrací soutěž o krásné ceny (magnetické divadélko, loutky kašpárka, knížky...). Doprovodný program k výstavě pro rodiny s dětmi s dílničkou, kterým Vás provede Kašpárek osobně se koná ve čtvrtek 31. 8. od 10:00 hodin.




Žádné komentáře:

Okomentovat