pátek 23. prosince 2022

Poslušně hlásím, že to je taková nevinná hra, co se hraje, když se všude kolem rozlévá mír a láska. Jak na vlastní rodokmen ? Mělník má doslova vzorová kontejnerová stání.

 

,, Co to Švejku tady zase blbnete ? " - ,, Poslušně hlásím, že to je taková nevinná hra, co se hraje, když se všude kolem rozlévá mír a láska. "

Myslím, že mi tam něco vypadlo za tím ... co se hraje..., ale každý rozumný člověk jistě poznal, co mám na mysli. Včera jsem totiž zaregistroval, že televizní program ČT1 dával dokonce oba díly Švejka hned za sebou, což si nějak z historie televizního vysílání nepamatuji.

Je docela možné, že stejné mariášové karty z první světové války má teď každý, kdo si  nedávno koupil poslední číslo Živé historie. Hlavními tématy jsou totiž tyto německé karty, ale také třeba návod, jak si počínat při hledání vlastního rodokmenu. To už jsme tady na Soutoku ostatně také měli.

Jenže, dnes už je digitalizace matrik podstatně dále, než když nás ČT prvně asi před 10 lety lákala a mnoho matrik nyní můžete sledovat prostřednictvím internetu ze svého domova. To je myslím rozumné, protože málokdo je ochotný navštěvovat ve svém volnu, pokud to vůbec lze, oblastní archívy a navíc častým listováním archiválie značně trpí.


Co vše je tedy obsahem posledního čísla ? To se můžete snadno dozvědět na .....



Nebylo by férové, abych jenom něco haněl a o nápravách mlčel. Ačkoliv jsem tu nedávno psal o rozpacích obyvatelů sídliště Pivovar, kteří pořád přemýšleli, zda je výsledné dílo hotové, tak překvapivě se v největších mrazech dodělávala asi na čtyřech místech kontejnerová stání dle představ obyvatel tak, jak jsem je přesně před 10 lety viděl jen kousek za blízkou hranicí v Sasku.


Mohli bychom nyní diskutovat o tom, jak se popelářům bude s kontejnery manipulovat zejména při průjezdu vchodovými dveřmi. Mohli bychom diskutovat o tom. zda bude mít každé takové stání stejný počet  dobře na první pohled  barevně rozeznatelných nádob na všechny druhy tříděného odpadu a zda budou stání uzamykatelná.

Rozhodně ovšem musíme tento výsledek ocenit a označit za doslova vzorový počin nejen pro další místa ve městě, ale možná i dalším okolí.

Máme sice Vánoce, ale všichni dobře víme, že čas se nezastaví a pokroku i nápadů je třeba, byť nám někdy může připadat, že přichází třeba i se značným zpožděním. O tom by mohla letos vyprávět zejména druhá etapa obchvatu Mělníka.





Žádné komentáře:

Okomentovat