neděle 3. ledna 2021

Máte špatnou náladu, nebo si připadáte vyhořelí ? Ubíjí vás nemastné počasí, nebo vám chybí nápady ? Potom se zkuste vypravit na krásný výlet, jehož hlavní zastávkou je dnes již proslulé nedaleké místo s pozitivní energií.

 


Náš nejvyšší menhir měří 3.5 metrů. Najdete ho v katastru obce Klobuky na Slánsku.

Tak, jako se většina lidí těší spíše na jaro a léto, než na podzim a zimu, tak se rovněž lidé těší více na pátek, než na pondělí, a také pochopitelně na sérii volných dní, které aspoň do jistého věku musí vždy bohužel skončit. A co si budeme povídat, tak do tmy a zimy se nikomu nechce vstávat, o čemž ostatně vypovídají i začátky výletů Soutoku.

Jak jsem však již psal, tak bych považoval doslova za hřích, kdyby žil člověk celé svátky jen vysedáváním doma. Naopak, delší volno dopřeje tělu určitý odpočinek a nabízí se  prostor třeba i pro delší poznávací výlet. Slyšeli jste někdy o místě, kde prý existuje silná zóna pozitivní energie, která ovlivňuje údajně lidské zdraví ?

Tam se tedy vydáme konečně na výlet, byť myšlenka je stará již několik let, ale vždy vyhrál jiný cíl. Auto bude zejména teď nezbytností a konečně si užijeme i parádní silnici číslo 16 v úseku Mělník - Slaný západ. Vyjížděl jsem v 10.50 a již někdy v 11.30 jsem byl v obci Klobuky. Zajímavým zpestřením na trase byl fakt, že i při maximální povolené rychlosti, se v mém směru přehnala doslova raketová střela. Pak nemají být smrtelné havárie.

K menhiru jsem se z Klobuk vydal pěšky, protože jde o příjemnou krátkou procházku do mírného vršku po téměř mrtvé silnici. Bylo to zvláštní shledání. Vždyť jsem tu byl již v roce 2002 a 2006. Při první návštěvě bylo pole zorané až téměř k samotnému kameni. Druhá návštěva již vykazovala současný stav okolí.

Na tabuli se píše, že ve dnech 30. dubna a 13. srpna (  keltské svátky) odtud spatříme vycházet slunce přímo za horou Říp. Ta bohužel v tomto počasí vidět nebyla. Stálo by za pokus přijet někdy v lepší části roku s triedrem a podívat se směrem k Mělníku. Stanul jsem tu přesně na poledne.


 Z obce Klobuky potom pokračujete přes obec Úherce do hlavního cíle výletu, kterým je nedostavěný chrám v Panenském Týnci. Když si pustíte aplikaci mapy.cz, tak se tam dočtete něco, co už není prý léta pravda. Najdete tam poblíž obce kostel sv. Blažeje a u něj studánku s údajně léčivou vodou. Tak mi to aspoň líčil jeden známý, který místo navštívil. Jelikož je to jen kousek od  cílové obce, tak jsem to neřešil, a pak jsem byl velmi překvapený.

Kostel je lehce zchátralý, studánka oplocená, silnici už nenajdete a bylo nutné jít pro velký provoz na přilehlé státovce bez krajnice přes pole. Na místě mi pán spravující auto u vrat potvrdil, že jde o soukromý pozemek a okresní silnice tu prý již léta není. Přitom ji stále na mapy.cz najdete.

Ve 12.55 jsem konečně dojel k hlavnímu bodu trasy. Zde tedy máte ono vyhlášené místo plné energie a jeden odkaz z mnoha.


V místě na fotografii, se neustále pohybovalo několik lidí, kteří se oddávaly prostředí jakýmsi poklidným meditačním postojem. Osobně i na mě místo zapůsobilo, bylo tu příjemně a při delším pobytu, nejlépe někdy na jaře, by se možná snad ani nechtělo pokračovat v cestě. Jako kdyby snad nešlo jen o masovou reklamu, které člověk snadno podlehne, ale do jisté míry i o holý fakt.

Ostatně, doporučuje se zde návštěvy opakovat častěji. Ačkoliv zde byla reklama na návštěvu města Louny a doma jsem se zabýval i touto možností, tak jsem od nápadu brzy upustil. Není bez zajímavosti, že Mělník měl s městy Louny, Slaný a Kladno ještě relativně nedávno přímé autobusové spojení, ale nakonec zvítězilo to, co tu Soutok vždy psal. Zkrátka, když se o něčem neví, není reklama, nebo to nikdo nepoužívá, tak to zanikne.

Mimochodem, nejlepší výletní spojení s výhledy na krásné kopce je vlakem přes Litoměřice. Z horního nádraží jezdí přes Lovosice a Libochovice ( krásné pohledy na hrad Házmburk) přímé spoje až do Loun. Z Roudnice nad Labem jezdí autobusy jenom do Libochovic.

V Panenském Týnci máte ujeto již nějakých 50 km a pokud se vydáte přes Vrbno nad Lesy do Peruce, tak vás čeká krásná sólová jízda po pohodové silnici v hezké odpočinkové krajině. Peruc je krásný městys, který si dal do pořádku své nejhezčí památky. Především jde o zámek, muzeum, kostel sv. Petra a Pavla a úpravy se dočkal i Oldřichův dub a Boženina studánka s průzračnou vodou.


Považte, že tato nádherná fasáda je na budově místního úřadu. Všimněte si i krásné pouliční lucerny, která vám připomene historický střed Prahy. Peruc má tyto lucerny minimálně na trošku promenádní cestě z centra městysu až dolů k Oldřichovu dubu.


Oldřichův dub je vskutku impozantní strom, a také v Peruci jsem již byl v roce 2006, stejně tak ....


...., jako ve Slavětíně, odkud je již krásný pohled na město Louny i na blízké vrchy. Menhir Baba ve Slavětíně patří k našim nejkrásnějším a nejhlavnějším. Má téměř dva metry. Samotný městys je jistě krásný. K nejhezčím památkám patří kostel sv. Jakuba Většího a aspoň exteriérem zaujme kousek za obcí Kaple Navštívení  Panny Marie, kde jsem před pěší procházkou k menhiru zaparkoval.

https://www.turistika.cz/mista/slavetin-menhir-baba/detail

To mě však již zase pronásledoval čas. Vždyť bylo 14.45 a ještě jsem měl v plánu navštívit v premiéře Stradonice, které tu mají keltské oppidum, ale také rozhlednu a zvláštní sluneční hodiny. Pozor, pokud jde o oppidum Stradonice, tak tohoto jména máme u nás v Čechách oppida hned dvě.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Stradonice_(hradi%C5%A1t%C4%9B)


K rozhledně Stradonka vás dovede kilometr dlouhá žlutá turistická značka a převýšením 100 metrů, což stojí téměř 30 minut času. Je tu celá řada dálkových směrníků...


...., tabule s popisem zdejších pokladů, rozhlednička Stradonka, která má spíše připomínat historické osídlení .....


... a konečně zajímavé sluneční hodiny, kde se gnomonem stává sám turista. Dle návodu si stoupnete na příslušné místo na betonové desce a stín se pak promítne někam do číselníku, který je sestaven z kůlů s římskými čísly. To je ovšem zábava na příhodnější chvíle. Z místa je v lepší roční době také krásný pohled na okolní kopce.

Ze Stradonic jsem nakonec odjížděl v cca 15.45 a pokračoval jsem na Křesín, kde mají hezký kostel, ale také před ním přejíždíte krásnou řeku Ohři, která je nejen řekou vodáckou, ale téměř v každém místě na jejím břehu najdete něco romantického. Řeka pramení v německých Smrčinách asi 50 km západně od městečka Cheb, kam se lze dostat po cyklostezce.


K domovu se pak vracíte přes Libochovice, Budyni nad Ohří, obchvat Roudnice nad Labem a přes Krabčice a Cítov domů, kde jsem byl pohodovou jízdou v 16.25. Celková vzdálenost asi 110 km. I zimní výlety jsou krásné a mají svoji cenu. Jednak vám ukáží, zda ta místa má případně cenu navštívit i v příjemnějším období a necítíte se na nich příště tak cize, a za druhé si již můžete říci, že ať už se stane cokoliv, tak že jste tam byli a kdykoliv místo uvidíte třeba v televizi, tak to pro vás bude zážitek se špetkou radosti a nikoliv představa dosud nesplněného plánu.

Úspěšný krok do prvních všedních dní roku 2021 vám přeje Soutok a nezapomeňte, že vzpomínky na  svobodné toulání umí v časech povinností a nepříjemností negativní pocity podstatně zmírnit, neboť nejsou jen hřejivou minulostí, ale zároveň i možnou potenciální příjemnou budoucností.

Žádné komentáře:

Okomentovat