sobota 27. června 2020

Nádherná cyklolávka v Lužci nad Vltavou již zdobí Vltavu. Horkovod přes Vltavu je cyklistům uzavřený. Automobilisté jezdí na státní silnici z Lužce nad Vltavou poněkud jinudy.



Již dávno jsou pryč časy, kdy méně zdatní cyklisté začínali sezónu pohodlnou nenáročnou jízdou po téměř prázdné silnici třetí třídy vedoucí přes Hořín, Vrbno a Zelčín do Lužce nad Vltavou a dále do obce Vraňany, kde laterální kanál začíná.

Od té doby se toho velmi mnoho změnilo. Zelčín se stal místem, kde to dnes žije po obou stranách silnice snad celých 24 hodin, cyklostezka končící u horkovodu za Vrbnem byla protažena až do Lužce nad Vltavou, a na laterálním kanálu se odehrává velká rozpracovanost na mostech.


V současnosti se tam toho děje tolik, že kdo tam chvíli nepřijede, tak je již zcela mimo obraz. Velký poprask během minulého týdne způsobilo nenahlášené uzavření horkovodu přes Vltavu u obce Zálezlice. Ten totiž není využívaný jenom cykloturisty, jak by se mohlo zdát, ale zejména teď přes léto i občany dojíždějícími za prací do Mělníka.

Dostala se ke mně také zpráva, že lávka přes Vltavu je již hotova, a tak bylo zajímavé navštívit místo osobně. Uznejte, že se opravdu povedla a cyklisté si místo jistě užijí. Posledně jsem zmínil, že přívoz snad bude přesunutý kousek za Vrbno k tomu osamocenému domečku, ale to berte prosím s rezervou. Může jít o fámu, která se jen někde šušká a vše může být nakonec jinak.


Jak vidíte, tak přívoz letos ještě vesele funguje.









Tento sloup je i s místním kostelíkem krásně spatřitelný od mělnického zámku, ale lepší je míti sebou triedr.




Název kostela sv. Jiljí v Lužci nad Vltavou si vlastně lze zapamatovat podle našeho komediálního filmu Svatební cesta do Jiljí.



Již zbývají jen nájezdy. Hotovo má být v září.



Zašel jsem samozřejmě i ke stavbám na kanále a zjistil jsem, že se tu jezdí jinak, což bylo i pro mě důležité.


Budoucí hlavní most pro příjezd do Lužce ze státní silnice a z obce Vraňany.


Tak jsi již kamaráde po letech dosloužil. To chce panáka :-).



Nová nástupní železniční zastávka je od Vrbna na druhé straně silnice, než stojí stará budova nádraží s několika kolejemi. Kdoví, jak to tu nakonec vymyslí. Zastávka je relativně jen kousek před kanálem.


Závěrem tu mám křížení dvou druhů komunikací, které obě směřují na mosty nad laterálním kanále.Jedná se o ulici 9. května a provoz je v tomto úseku řízený semafory.
Tak to je snad na delší dobu z Lužce nad Vltavou všechno :-).

Aktualizace 8.3.2021 :

  Mám tu také noční záběry již hotové lávky .... http://soutok.blogspot.com/2020/10/dnesni-nedele-byla-plna-milych-zmen-z.html
a první cestu přes hotovou lávku najdete zde :  http://soutok.blogspot.com/2020/09/cyklisticky-most-v-luzci-nad-vltavou-je.html

Těší mě, že vás téma zajímá.

Žádné komentáře:

Okomentovat