neděle 18. listopadu 2018

Roztomilé hračky pro dospělé, aneb seznamte se s rádiem budoucnosti, přijímačem DAB+.


Lidé si pouští rádio z různých důvodů a nemusí to být vždy jen kvůli hudbě, nebo kvůli informacím, či prostě proto, že děláte třeba někde nějakou samostatnou práci a nechcete mít u toho ticho. Ostatně, je hudba, která se ani v běžném VKV rádiu téměř nikde nehraje ( techno, etnická hudba..) a řada lidí si ji pustí někde na netu, nebo ji má uloženu v nějakém svém domácím médiu.

Existují ovšem odborníci, kteří se otázkami rozhlasového i televizního příjmu zabývají a vymýšlí technologie přenosu, které jsou výhodné a kvalitní. Před nějakými 10, možná i více lety prodávali v obchodním řetězci Lídl přijímač, který sliboval za pouhých 500 Kč příjem všech tehdejších vlnových rozsahů ( DV,SV,KV,VKV), což byl tehdy finanční šlágr.


Když si chcete v pásmu DAB + ulovit Bavorsko, tak už vám nestačí postát za mělnickým zámkem, jako u pásma VKV, ale musíte aspoň nahoru na Chloumek.

Tuto zpustlou a zarostlou chatičku najdete v Chloumecké ulici jen kousek  za křižovatkou před odbočkou k židovskému hřbitovu. Kdysi v 70. letech tu bydlela jakási rodina Hodovníkova a bylo to místo hodné obdivu. Už tehdy tu byla krásná skalka, různí trpaslíci i pohádkové bytosti a starý pán, se neustále usmíval.

O jejich snaze ještě mluví tato stará cedule.

Ovšem, kdo by z dnešních mladých, nebo z občanů vůbec ještě chtěl poslouchat nekvalitní středovlnný příjem, kde kdysi vysílalo slavné rádio Luxembourg, nebo naše Hvězda z vysílače Chloumek sledovaný pořad Pozor zákruta! ?

A tak se všichni vrhli na VKV pásmo, které sice nabízí pěkný stereo-poslech s podobnou střední hudbou let 70. až současností a mluveným slovem v našem jazyce. To sice může někomu stačit, ale jiného to může poněkud nudit, nebo stejně nehrají to, co třeba léta neslyšel a rád by si to poslechl. A v tomto je králem internet a zejména portál youtube.

Navíc, zejména ti starší mají z dávných dob tak nějak zafixováno, že to nejlepší se hrálo za hranicemi, mnohdy daleko a je na ně té češtiny v rádiu až moc. Ostatně, mnohdy už podle písničky, která je třeba v angličtině poznáte, zda posloucháte naši stanici, či obvykle německou, protože ty playlisty jsou zkrátka jiné



. A tak se pořád ještě najde dost lidí, kteří jsou ochotní diskutovat o tom, kde se dá mezi našimi stanicemi na VKV ještě najít místo, kde lze za nějakých podmínek naladit zahraniční stanici. Je to něco, jako takový rádiový rybolov. Také nevíte, jak to dopadne, a to někdy člověk chce více, než stoprocentní úspěšnost doma od stolu.

Tito nadšenci jsou ochotní jít na vyvýšená místa jenom proto, aby si mohli říci, že to dnes šlapalo ze 160 km vzdáleného vysílače. Bohužel je pásmo VKV již tak zahuštěné našimi blízkými stanicemi, že se daří už jen málokdy, ale těmto lovcům, se dočasně blýská na lepší časy jinde.


Odborníci přišli s digitální technologií přenosu, kterou znáte hlavně z televize. Jeden vysílač přenáší několik programů. A totéž existuje i u rádia, jen se o tom ještě moc neví. Stačí ulovit jeden multiplex a máte několik programů, čili rozhlasových stanic. Příjem je ještě kvalitnější než u VKV a je to pro pásmo úsporné.

Toto bývalé 3. televizní pásmo ( 174-240 MHz) má pro dálkaře tu výhodu, že pořád není ještě v ČR tak rozjeté, jako VKV a dají se spíše dělat dálkové úlovky, ačkoliv se již hodně mluví o tom, že se teď u nás do toho opřou. Nevýhodou je, že jde o vyšší frekvenci, než u VKV ( 87.5 - 108 MHz) a DAB + má tedy menší dostřel, vyžaduje vyšší místa příjmu ( pro dálkový příjem) a lepší příjmové atmosferické podmínky.


Vehlovická vodárna je dalším skvělým místem příjmu.


Lepší je samozřejmě směrová anténa a přizpůsobený přijímač, ale i zde jde většinou o přenosná rádia s teleskopem, stejně tak, jak to znáte u VKV. Rádio pro příjem DAB + má vždy možnost přepnutí na pásmo VKV. Postupně by mělo snad našich stanic na VKV ubývat a mělo by se přejít na tuto novou technologii stejně tak, jako tomu bylo u televize. Jen to asi nebude tak rychlé.



Nyní je tedy na trhu přijímač VKV/ DAB+ za  milých ( v akci) 500 Kč, který má příjemné malé rozměry, nezabírá místo v zavazadlech a můžete si jím okořenit turistické procházky po pohraničních horách i vnitrozemských kopcích.


Kam se vypravit ? Pokud chcete jen české programy, tak se vám to podaří obvykle doma, aniž by bylo nutné někam jet, nebo jít. Pokud chcete zkusit více, už k tomu musíte mít trochu vztah a nebát se experimentovat. O rozhlasovém dálkovém příjmu rozhodují různé atmosferické podmínky. Když nejsou, tak si můžete udělat třeba i výlet někam jinam, kde chytnete zase něco jiného :-).


Sasko-Anhaltsko ( 6B) jsem prvně zachytil asi před dvěma lety ve Vehlovicích. Dnes premiérově i u Strážnice .Zde jsem porovnával příjem původního rádia ( na obrázku), které je hlavně netové a větší rozměry s prckem z Lídlu. Nechci dělat reklamu, ale ono to jinak nejde. Kdyby to některým prodejcům myslelo, tak by zjistili, že stačí věci zlevnit a lidé je rádi koupí.


Žádné komentáře:

Okomentovat