neděle 11. listopadu 2018

Cirkus Prince v Mělníku. V sobotu byly na Mělníku trhy i odpoledne. Seznamte se: Rekonstrukci mělnického opevnění je letos 10 let. Noční Blata. Dva vynikající odkazy pro sledování boje o titul MS v šachu.


A jak jsem slíbil v minulém článku, který jsem před chvílí dopsal, tak tady máme pokračování.


Stačí jen kliknout na obrázek, a už máte přehled, kdy má cirkus Prince představení.


Ze středověkých sklepů vedly mé kroky na náměstí Míru, kde probíhaly nějaké trhy. Přišlo mi, že by bylo škoda tu nic nevyfotit. Ono je to pořád tak nějak do kola, ale když lidé rádi vidí obrázky z centra. Je to vlastně doklad toho, že se tam něco děje.














Kdysi dávno jsem obdivoval majestátní opevnění města Nymburka, později Olomouce, a naposledy letos v Jihlavě. I Mělník má své krásné středověké opevnění a mám někdy pocit, že zůstává tak trochu zapomenuté. Sice došlo k jeho rekonstrukci v roce 2008, tedy před rovnými 10 lety, ale píše se hlavně o studni, která je tu pro nás návštěvníky otevřena letos již také 10 let.


Můžete porovnat situaci dnes a před 10 lety. Jak tedy park u opevnění vypadal při jeho založení a dnes :

http://mujmelnik.webzdarma.cz/z_akce.html

Jde o torzo hlavní věže, zachovalou parkánovou zeď a suchý příkop. Vždy mě fascinuje, když se postavím na nejhlubší místo na parkové cestě a podívám se vzhůru. Byla to neskutečná výška, kterou musel případný protivník od severu při útoku překonat. Ani teď nevím, zda mám nějaká data právě někde na zmíněném starém webu, ale v minulosti otvíral MOOS v rámci DED některé památky tématicky a jedno téma neslo název opevnění města. Tam jste se v přiložených letáčcích dočetli i podrobnější informace. Jinak je to jistě i v různých publikacích.

Letos tu tedy máme zrekonstruované hradby přesně 10 let. Místo je však turisticky tak trochu opuštěné, protože vede poněkud mimo hlavní cesty a není především ani průchozí.











A na samý závěr si dnes dáme dvě noční fotografie z mělnických Blat.



Pokud  sledujete MS v šachu, tak věřte, že zítra v 16 hodin tu již máme třetí partii.

Můžete to sledovat i s českým komentářem na ....

https://www.youtube.com/user/joachymecekful/live

, ... nebo jsem ještě objevil krásný web v angličtině, který ani nikdo nepropaguje, což je pro české diváky škoda, protože tam jsou občas přesnější informace ohledně hrací doby, na které zmíněný český odkaz občas trošku nadává. Stává se totiž, že z neznámých důvodů se objeví náhle zcela špatný hrací čas a komentující neví , zda je hráč opravdu v časové tísni, nebo co se vlastně děje.  :

https://www.twitch.tv/chess


Žádné komentáře:

Okomentovat