neděle 16. září 2018

Osmdesáté Mělnické vinobraní 2018: Krásné slunné nedělní odpoledne přineslo i záběry, jaké tu ještě nebyly. Koupání nepoctivých řemeslníků by bylo třeba. Opět něco z pódií.


Bývaly časy, kdy jsem neopomněl  při Mělnickém vinobraní projít každou uličku, kde se něco dělo, a někdy i několikrát za den. Včera se mi to díky obrovské návštěvnosti akce a nabitému programu, který jsem si zadal, ani zdaleka nepovedlo.

Dnes jsem to však moc nevylepšil, a to bylo zase způsobeno tím, že jsem tu mimo jiné dopisoval i články o včerejšku. Zavítal jsem však do Husovy ulice a udělal jsem moc dobře, protože tu byly věci, které jsem si docela přál vidět.

Flašinetáře už máme v několika článcích ze závěru loňského roku, kdy byl tuším zpestřením adventního času, ale je moc fajn jej po dlouhé době vidět opět. Flašinetáři mají své sdružení a někdy loni jsem na něj dával dokonce odkaz. Tam se třeba i dočtete o akcích, kde se jich vyskytne větší počet.


Na práci a výtvory kovářů je radost koukat, a proto jsou běžným doplňkem akcí pouťového druhu.


Na samém konci ulice, pak proběhly ukázky sokolnictví, a my se nyní na opeřené dovezené krasavce podíváme.





A jak tak procházím za zámkem, tak mě tak napadlo, že bych také mohl přinést nějaký ten záběr Královské pohádkové scény. Protože však měli přestávku, tak jsem zkusil vystihnout trochu atmosféru ze samého okolí scény.


Jen o něco níže bylo plno krásných a někdy i praktických věcí ze dřeva.


To jsem již opět u Country scény, kde snad mělo podle programu probíhat vystoupení Petra Kocmana a jeho Bandu. Přiznám se, že mě v danou chvíli zajímalo nejvíce pivo a vratné pohárky mi zadaly námět.

Že může být některý drobně naprasklý, tak to obsluha skutečně nemusí zaznamenat, ale půllitrové pivo do třetinky, to je už snad na vymáchání v kašně spolu s nepoctivými řemeslníky :-). Pokud tedy nebudete mít sebou svůj kelímek třeba proto, že jste si ho nechali jako suvenýr, tak velmi pečlivě  a koncentrovaně vybírejte.


A tak mě vždy při té scénce s koupáním tří nepoctivých řemeslníků napadne, že je škoda, že některé ty zákony ze středověku nepřetrvaly, protože by si spousta lidí rozmyslela udělat leccos nekalého, nebo dokonce bestiálního.


Před krásnou historickou scénkou bylo na náměstí velmi příjemně a dalo se s přehledem pohodlně procházet.


Pak přišla na řadu stále populární scénka o koupání tří nepoctivých řemeslníků, kterou jsem prvně viděl  v novém provedení. Ve starém provedení, se soud s nepoctivými řemeslníky konal ještě v přítomnosti Karla IV. , který se svojí družinou dorazil za zvuku fanfáry na pódium přímo z radnice.
Následoval takový dialog, který byl za ta léta tak ohraný, že ho snad někteří diváci znali nazpaměť a o to více lpěli na textu a užívali si to.

Toto nové pojetí mě však ani trochu nezklamalo, bavil jsem se a obdivoval jsem nejen skvěle zahrané role těch odsouzených, ale vůbec celého souboru. Možná by se na to měli přijet někteří herci podívat, aby viděli, jak to vypadá, když dá do role někdo nefalšované odhodlání. Prostě, paráda.

















To jsem se již na nějaký čas přenesl na dobovou scénu, kde panovala dobrá nálada, protože se tu nehrály jen Staropražské písničky, ale nechyběla vtipnost, jak to ostatně k tomuto druhu zábavy patří.





A nezavítat na Framus 5 a Michala Prokopa, to prostě nějak nešlo.






Osmdesáté Mělnické vinobraní je za námi, a pokud jste se ho účastnili, tak doufám, že se vám snad líbilo, a že jste si našli i něco, kde to stálo za to postát. Rozhodně si myslím, že fantasticky vyšlo počasí. Nedá se však nic dělat, je to již minulost a nezbývá, než ostražitě vstoupit do dalšího pracovního týdne :-).

2 komentáře:

  1. Děkuji autorovi jménem Nového divadla Mělník za jeho hodnocení naší nedělní scénky trestání nepoctivých řemeslníků a doufám, že se podobně pobavili také ostatní diváci této podívané.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine, děkuji moc za komentář, který mě potěšil. Díky němu jsem si nedělní scénku opět připomněl a fakt to musím ještě jednou pochválit.

      Měl jsem to trochu z úhlu a některé aktéry scénky jsem poznal, což je vedlejší, ale co je naprosto skvělé je to, že jsem neviděl žádné herce, kteří se snaží odehrát svoji roli, ale byl jsem součástí středověkého lidu, který je plný emocí.

      Jedni volali po spravedlnosti, což je časově věčné téma, a druzí, ti obvinění, se všelijak vytáčeli, jak to tak chodí a projevili opravdový strach z trestu, byť mírného.

      Dnes mi to připadá, že se mnozí dnešní obžalovaní snad do vězení i těší, a konečně jich tam celá řada nejde prvně.

      Vymazat