středa 26. září 2018

V oddací síni mělnické radnice, se dnes křtila kniha Františka Purše Náš Mělník II. Fotogalerie a reportáž.


Celkem třikrát zmínil Soutok na svých stránkách pozvánku na křest knížky autora Františka Purše Náš Mělník II. Dnes tedy nastal onen den ,,D" a atmosféra akce byla naprosto skvělá, jak tomu ostatně bývá vždy, když k obecenstvu promluví i městský kronikář Martin Klihavec, což je prakticky poslední dobou vždy :-).

On se totiž Martin na každé knížce podílí značnou měrou, mnohdy autorskou a je takovým motorem, který žene cílevědomě ten vysněný plán přes různé překážky ke svému cíli, který pak mnozí poznáme v té finální knižní podobě buď hned přímo v den křtu knihy, nebo později na knižních pultech.



Na knížce Náš Mělník II , se však podílelo nějakou měrou neobyčejné množství lidí, kteří byli po zásluze odměněni, a dovolte mi zůstat pouze u tohoto konstatování, neboť je nemohu všechny znát a jistě by nebylo správné někoho opomenout.

S velmi pěknými a pozitivními slovy vystoupil i starosta města Ctirad Mikeš. Ten v úvodu vyzdvihl fakt, že Mělník měl dlouhá léta ke svým občanům na poli psané a fotografické literatury určitý dluh, a že je krásné, že mají dnes lidé na Mělníku chuť psát a tvořit. V souvislosti s tím zmínil některé nedávné knížky, které vyšly, a pak zmínil knihy, na které bychom se měli v nejbližší době těšit.

Dovolil bych si to zde trošku doplnit o skutečnost, že několik knížek napsal například i bývalý muzejní historik Jan Kilián, někdy i společně s dalšími autory, Mgr. Renata Špačková, vychází zde sborník Confluence, ale je pravdou, že v posledních letech, prožíváme skutečný knižní boom s tématikou jménem Mělník.


A máme se skutečně na co těšit. Pamatuji, že zde kdysi také padla zmínka, že po historických pohlednicích Mělníka ( dvě knížky od autora Martina Klihavce) možná vznikne i knížka, která přinese historické pohlednice z Kokořínska.

O tom se dnes ani nehovořilo, protože se podařilo poněkud změnit kurs a to je skutečně skvělé. Facebook pana Karla Lojky, se po právu stal jedním z nejsledovanějších facebooků na Mělníku. Čtenáři jsou naprosto nadšeni historickými snímky ze starého Mělníka a je jen logickým závěrem, že se tedy můžeme těšit na knihy plné starých a starších fotografií Mělníka, které nám připomenou některým časy, ve kterých jsme dokonce žili a pamatujeme je.

Sám autor není jen vynikajícím a městským fotografem, ale také má krásný dar zajímavě vyprávět a může nám tak připomínat svého kamaráda Františka Purše, který si získal čtenáře takovým docela obyčejným skromným lidovým popisem věcí.

https://www.facebook.com/groups/1808841266008571


Konečně, pan Lojka byl později požádán, zda by na autora knížky Františka Purše trošku veřejně nezavzpomínal, a ten se toho zhostil naprosto přirozeným krásným způsobem, přičemž bylo vidět i na občasné intonaci v hlase, že šlo skutečně o velké přátele.


Další skvělou zprávu mám pro vás, kteří jste byli druhého června letošního roku hrdí na to, že tu máme zpět Mělnický okruh. Uniklo mi jméno nakladatelství, ale pochopil jsem, že pokud se odjede pět Mělnických okruhů, tak o novodobé historii závodu vznikne knížka ( 2023-24) a jistě společně s ní vzroste znovu zájem o tu starou historii závodu, nebo se zcela narodí :-).

Těch knížek bude tedy v dohledné době více, ale toto považuji  momentálně osobně za jakýsi top.



Pak již přišel na řadu vlastní akt křtu knížky a obecenstvo bylo upozorněno, že autogramiádu knížky zesnulého autora provedou zcela po právu pánové Martin Klihavec a Karel Lojka.

Myslím, že je naprosto zbytečné, abych psal k fotografiím nějaké komentáře. Jde o osoby veřejně tak známé, že si dovolím ustoupit od tradičních popisků.


Co dodat závěrem? Mělnická kultura je široký pojem a jednou z jejich částí jsou knihy na téma město Mělník. A dnes to bylo takové dostaveníčko těch, kteří mají k této kultuře nějakým způsobem organizační, nebo zájmový vztah, případně oboje.

Přejme si snad závěrem, aby ten současný elán vydržel a pokud možno třeba jednou pronikl i do dalších odvětví v dění města. Mělník má krásné dominanty i plno drobnějších krásných výzdob různých domů, několik slunečních hodin, výletní plavbu na řece i sklepy pod zemí. Prostor pro tvorbu je. Co na to domácí knihovna :-)?

















3 komentáře:

  1. Pane Šveci, děkuji za Vaše vynikající a výstižné příspěvky a fotografie ve Vašem blogu, který pravidelně a rád sleduji. Jsem opravdu rád, že se další pokračování příběhů z mělnické historie Fr. Purše podařilo knižně vydat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den pane Lojko, moc děkuji za milý komentář. Ta kniha je vynikající a bylo by hrozná škoda pro nás všechny, kdyby nevyšla. Jsou lidé, kteří jsou velmi vzdělaní, vyjadřují se někdy až příliš odbornou terminologií, mohou psát i obsáhle a jejich výtvory mohou čtenáře méně zapálené, nebo i méně znalé věci odradit.

      Je sice pravda, že pan Purš byl pedagog a není ostatně učitele, na kterého bych nezavzpomínal s úctou, ale on má úžasný talent si získat čtenáře, který při té četbě doslova s tou osobou souzní.

      Přitom bohatou měrou užívá latinu, obrovskou slovní zásobu cizích slov, nebojí se to přeložit do lidového jazyka a krásně do toho vkládá své osobní prožitky, které jsou tím pravým kořením.

      Ještě jedna věc se mu povedla, ale není to jen jeho dílo. Mnoho let jsem věděl jenom to, že kostel je kostel a nanejvýš jsem znal jeho jméno, případně které církvi patří. A pak se zrodila na Mělníku knižní díla, kde člověk slyšel výrazy, jako sanktusní věžička, sakristie, sanktuárium, presbytář, či monstrance, což jsou výrazy které užije, jak divák dokumentárních filmů, tak turista na cestách kdesi při výkladu :-).

      Jinak se pane Lojko již těším na Vaši knížku plnou fotografií a pokud jsem to správně pochopil, tak by to snad mohl být dokonce vánoční dárek.

      Také ještě matně pamatuji, jako kluk chvíle, kdy zněla labutí píseň Karlova náměstí, starého Podolí,topolové aleje vedoucí od Krombholcovy ulice na Blata, nebo frekventované silnice točící se kolem Podhradí ke starému mostu. Nepochybuji, že bude po obrazové i textové stránce na vysoké úrovni a držím palce, ať se to všechno vydaří a ať Vám její tvorba přinese plno radosti :-).





      Vymazat
  2. Úplně jsem opomenul zdůraznit, že ta knížka je vlastně takovou učebnicí,kde každá kapitola je nějakým téma,začne historickým úvodem, přejde do regionálního dění, se spoustou dat i neuvěřitelných podrobností a přitom dokáže v krátké kapitole popsat vše důležité i zajímavé. Čtenář zůstává v bdělosti a docela se to jeví,jako výborná učebnice regionálních dějin a vztahu k městu. To by tedy asi byla moje recenze na knížku.

    OdpovědětVymazat