středa 19. září 2018

Komunální volby jsou prakticky za dva týdny. Soutok má jasno a vy ? Příští rok budeme mít buď středoevropský čas, nebo již jen stále letní.




Není to tak dávno, co jsem zde představil jména kandidátů pro nadcházející komunální volby a není bez zajímavosti, že už vás řada navštěvuje minulé články, které  se týkají komunálních voleb v roce 2014. Že by letos Soutok zapomněl, nebo se mu do téma nechtělo ?

Ale vůbec ne, jen mám letos tak nějak už dlouho jasno.

Článek s kandidáty:
http://soutok.blogspot.com/2018/09/vystava-exotickeho-ptactva-bude-nove-v.html

Bylo by celkem laciné sem dát několik fotografií s předvolebními plakáty a napsat nějaké moudro ve stylu :,, Podívejte se, koho jak znáte, co o něm víte a podle toho volte :-). "

 Nestranný tisk je do jisté míry krásná věc, ale když se podíváte do minulosti, tak je to plejáda známých jmen umělců a sportovců a redaktorů, kteří se nějakým způsobem vyjadřují k tomu, které politické straně holdují, nebo jakého prezidenta bychom měli volit, a jiná skupina zase rozhoduje, které zprávy mají zůstat jenom na internetu, a kterými zprávami se pochlubit v televizi. Prostě, politika je kabaret, pokud ji aspoň trochu sledujete :-).

Nicméně, nikdo vás nenutí chodit k volbám, ale můžete si zkusit vsadit na nějakého toho koníka. Třeba to zrovna bude lepší. Mám takové koníky, tak to zkusím, ale neznamená to, že bych vám to vnucoval :-).

Martin Klihavec - Mé město:

Nejde jen o to, že je to kronikář města, který píše kroniku města, přispívá do měsíčníku radnice články o historii, běhá po akcích a fotí, aby měl materiál pro svoji profesionální práci.( Občas mi pošle nějaký materiál pro reklamu :-)) Podílí se na tvorbě knih, a hned musím připomenout, že už za týden si pro jednu půjdeme a jistě dám znovu i reklamu:


Jako předseda MOOS ( Mělnický osvětový a okrašlovací spolek) pozvedl turistický ruch v oblasti navržených upomínkových předmětů a především dokázal vyjednávat s majiteli středověkých městských sklepů, a díky tomu, se vás stovky, až tisíce podívali  několikrát do míst, kam bychom se ještě dlouho nepodívali, pokud vůbec. Sdílí i podobný pohled na život u řeky.



Nápaditost, tah na branku a pozitivně vnímám i dosud nepolitickou příslušnost.

Mgr. Jan Dáňa -Mé město.

Scott McKenzie  v roce 1967 nazpíval písničku San Francisco a zajistil si věčnou slávu. To se každému interpretovi jednoho hitu nepovede. Pokud jste byli  začátkem června pod tribunou na konci akce Mělnický okruh, tak víte, že šlo o šlágr, který nám výše zmíněný interpret zřejmě zajistil pro budoucí léta a obnovil tak neuvěřitelně historicky zapadlou tradici



Leoš Sýkora - Mé město.

Zástupce ředitele firmy Erwin Junker, která je velkým sponzorem místních akcí. Další člověk bez politické příslušnosti a zkušeností v regionální politice. Rozhled a nápady, které se úzce dotýkají témat Soutoku. ( život u řeky, podzemí, centrum ...)


Hadík: V Poděbradech je na podobném místě na soutoku Labe a Cidliny restaurace Cidlina a asi tři další venkovní posezení na cyklostezce. Kotví tu výletní loď, je tu konečná stanice ekovláčku a o něco dále, se rybaří.

Připomeňme si nyní na bilboardech některé další hráče, kteří se utkají ve volbách 5. a 6. října o možnost rozhodování v budoucích dějinách města.




Petr Volf - Mělničané:

Pokud se podíváme na výsledky z roku 2014, tak dostaneme takovou zajímavou situaci.

https://volby.idnes.cz/komunalni-volby-2014.aspx?t=4&o=2&o2=CZ0206&o3=534676

Petr Volf postoupil totiž za Mělničany, jako jediný kandidát a hned se vyšvihl na post druhého místostarosty. Velké kulturní akce, jako je třeba Mělnické vinobraní, tak to je stávající parketa tohoto muže, pokud se nepletu.


Zbyněk Šnajdr - Ano

Strana, která vnesla do parlamentní politiky potřebný čerstvý vítr, abychom nudou neusnuli :-). Tady mohu z vlastní zkušenosti ( někde je tu článek i komentáře) napsat, že zaměstnanci za svým 41 letým šéfem stojí, a to vůbec není špatné vysvědčení.

Na kandidátce komunálních voleb je spousta známých i méně známých jmen. Třeba Rudolf Fidler - KSČM ,, Za lepší Mělník" byl podle čtenářské ankety ( Koho by jste chtěli mít starostou města ?) dnes již neexistujícího mrtvého webu iSoutok vyhodnocený, jako nejůspěšnější kandidát na starostu. Opomenout nemohu ani prvního místostarostu Mgr. Milana Schweigstilla - Máme rádi Mělník ( dříve TOP 09).

 Jeden z nejaktivnějších politiků vede  nekonečnou válku ohledně dopravních kuželů v našem městě, které si u odpůrců dokonce našli svoji přezdívku ,, Schweigstillky". Na straně jedné, se jenom jmenovaný snaží vyhovět požadavkům nařízení EU, ale na straně druhé se zcela logicky přetřásá na veřejnosti nezodpovězená otázka, zda by to nešlo zařídit jinak. Jedněm se kužele líbí a připadají jim praktické, druzí se spíše smířili s osudem, a občas někdo nadhodí, zda by třeba nebylo možné aspoň někde docílit stejnou službu mobilním umělým záhonem :-).

Politika, a dokonce ani ta regionální není jednoduchá a není jistě snadné nadchnout pro nějakou věc většinu. A už i proto mi připadá zajímavé vidět, kdo dostane tu důvěru třeba jen na čtyři roky pro ten náš společný Mělník něco udělat. Kdo to klání ustojí, kdo ne, kdo nový dostane šanci ?



Příští rok by již měly státy v Evropě mít čas, který se již měnit nebude. Největší problém však je, že se lidé již nemohou dohodnout, zda chtějí mít ten přirozený středoevropský čas, který říká, že poledne je ve 12 hodin nad našim 15. poledníkem, nebo zda chceme trvale letní čas.


Důvod je jednoduchý. Tam, kde se později vstává a kde se později chodí do práce, tak je tendence mít spíše ten letní čas. Tam kde se chodí do práce od šesti hodin, tak si lidé stěžují, že jdou spát za světla, nemohou usnout a ráno je velká tma.


Samozřejmě, že i zde, se v diskusích objevují agresivní útoky s arogantním nádechem na tu skupinu lidí, co musí vstávat brzo třeba i jen proto, že jede hodinu autobusem do práce. Vždyť někdo má po práci dost elánu na to, aby se jel ještě projet někam na kole, nebo něco někde na pozemku udělal.



Jenže se zapomíná na dvě věci. Pořád na kole jezdit nebudeme a není to jenom o práci, ale také o posezení. A dnešní člověk už ani neví, že ohňostroj odkládáme o hodinu později, protože je na něj ještě moc světlo, a z podobného důvodu odkládáme večer i táborák, protože je pořád moc světla a horko. Na tu romantickou letní tmu jsme již za ta léta nějak zapomněli.

A tak to bude ještě hodně zajímavé, jak to dopadne. Pokud vyhraje letní čas, tak to bude ještě zajímavější, protože s tím už vůbec nemáme praktické zkušenosti a navíc je ta tma ráno v prosinci nepříjemná i za normálního středoevropského času.








6 komentářů:

  1. Jirka z Mělníka20. září 2018 v 22:39

    Divím se, že jste nezmínil, v otázce posouvání času, oblíbené sluneční hodiny :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíte sluneční hodiny všeobecně, které se odjakživa tvořili umělecky na ten pravý čas, kdy jsme zrovna právě tady na 15. poledníku měli slunce v poledne nejvýše, nebo ty mé oblíbené hodiny na boku jinak krásné, ale stále už od privatizace zavřené bývalé restaurace :-) ?

      Mimochodem, škoda, že jsem na vlastní oči neviděl ty na stěně kláštera na Pšovce, ale vzhledem k tomu, že kromě kostela sv. Vavřince tam žádná rekonstrukce neproběhla, tak to asi bude ,,paráda." Přitom na miniobrázku z propagační brožury z 90. let vypadaly obsahově pěkně.

      Ona to ale taková legrace s tím časem není, jak se může zdát. Teď jsme na konci září zvyklí, že máme ještě v 18 hodin krásně světlo, ale aby slunce vycházelo v prosinci až v 9 hodin dopoledne, to by asi nemělo dobrý dopad na nikoho, hlavně na pracující.

      Vymazat
    2. Jirka z Mělníka22. září 2018 v 21:57

      Ano, myslel jsem obecně ten "přírodní" čas, zobrazovaný slunečními hodinami. Určitě nejsem sám, kdo se jejich pomocí vlastně dozvěděl, že ten zimní čas, je ten neupravený. Nicméně hodiny jako takové si stejně vymyslel člověk - tedy ten "civilizovaný". Ten "necivilizovaný" se nám vysmívá klasickým: "Vy máte hodiny, my máme čas."

      Na Mělníku znám jen troje sluneční - ty "beránčí", na dvoře zámku pana Lobkowicze a na zámku Neuberk a všechny jdou :-)

      Vymazat
    3. Ono je těch slunečních hodin na Mělníku více a je na to super web. Zmínil jsem odkaz v článku z 13.10. 2013. Může se až k těm hodinám na Neuberku, nebo je to nepřístupné ? Ta moudrá věta je krásná, ale ne zcela pravdivá. Už Vinetou řekl:,,Až se stín kopí dotkne kamene,bude vykonán rozsudek"😃. Howk, domluvil jsem😃.

      Vymazat
    4. Jirka z Mělníka23. září 2018 v 16:57

      Na Neuberku jsou hodiny na jižní fasádě hlavního objektu, tedy zámku. Pamatuji si, že vedle je vnější schodiště do patra. Je to v areálu, za bránou, ta je ale, pokud si dobře vybavuju, přes den otevřená. Alespoň v době, kdy probíhá prodej produktů, myslím.

      Vymazat
    5. Díky Jirko,

      jinak pokud jste dnes koukal na můj poslední článek, tak jsem tam dal odkaz na ten web, který se týká slunečních hodin. Když zadáte v databázi Mělník, tak tam tyto hodiny najdete a jsou naposled vyfocené v roce 2015. Otázka je, zda proběhla rekonstrukce, nebo ne.

      Možná, že kdybych měl nějak cestu kolem a byla ta velká vrata u silnice otevřená, tak by se to dalo ověřit. Je to necelých 500 metrů za branou, je to skutečně u schodiště u silničky a i podle tvaru hodin to vypadá, že jsou orientované spíše na JV . Určitě je to zase výzva :-).

      Vymazat