sobota 8. září 2018

Den otevřených dveří v areálu mělnické elektrárny překonal všechna očekávání. Někteří lidé nadávali, pořadatelé se překonávali a Soutok si čekání na prohlídku zkrátil výletem na Říp. Fotogalerie.


Kdo jste si tipoval, že Soutok nakonec z dnešní obrovské nabídky akcí vybere Den otevřených dveří v areálu mělnické elektrárny, tak jste tipovali správně :-). Vždyť jsem tu nebyl dobrých 40 let.

Jenže jsem nakonec vypracoval takový plán. Pojedu na akci autem, pak to vezmu na Říp, kde se pokochám přírodou, rozhledy do kraje, proladím v rádiu pásmo DAB+ , a nakonec to vezmu ještě přes Černouček a Spomyšl do vraňanské jahodárny na výstavu papoušků, případně se stavím ještě v Zelčíně. Vymyšleno dobře, ale plán nějak nevyšel .-).


Vyhrabal jsem se z domova někdy v 11 hodin a projížďka mezi automobily přehuštěným Mělníkem neměla chybu. Ještě štěstí, že jako domácí občané máme všechny zkratky v malíčku, protože jinak je to na stání v dlouhých kolonách :-). Je to, jak z nějakého kabaretu, když posílíte jedoucí frontu těch situace znalejších.


Když jsem někdy v 11.30 úspěšně zaparkoval na parkovišti EMĚ, tak mi doslova vyrazilo dech to neuvěřitelné množství postávajících lidí. Cože, to tady mám jako stát ve frontě a čekat ? Potkávám známého, který mi vysvětluje, že se musím registrovat u nějakého stolku na příslušný okruh, který chci absolvovat.

Myslel jsem, že třeba navštívím všechny, ale najednou to vypadá, že snad budu rád, když se vůbec někam dostanu. Stojím kousek od stolku, kde snad ani nějak fronta není a u něj jsou velká čísla 1 a 2. ,, Dejte mi to na dvojku" říkám paní a důvodů mám několik. Tam kde jsem kdysi skončil, tam navážu, a na trojce jsem ještě nebyl. Přitom na to člověk kouká každou chvíli z vyhlídky od zámku.

A konečně mě fascinuje, jak je ta elektřina mocná. Když nejde proud, tak je z toho celá společnost vyřízená. To vám nejde ani internet, lidé prskají, obchodní supermarkety zastavují provoz a v nemocnicích zachraňují životy náhradní zdroje. Dnes, se pro tento stav vžil  anglický název blackout.


Vyplnil jsem s určitými rozpaky registrační list, který snad jen sloužil pro pořadatele, aby věděli, kolik mají ve skupině lidí. ,, Tak to máme prohlídku ve 14.30 , pane" , dříve tu nic volného není. Ani nevíte, jak jsem byl rád, že tu jsem vozem

. Nejprve jsem pro vás nafotil tu frontu v 11.45 a krátce jsem zavítal do dětské zóny, kde bylo několik propagačních tabulí s informacemi, skákající hrad, taková ta občerstvovna s lavicemi a stolky v podobě stanu, jak ji známe z našeho náměstí, když jsou u nás akce, pódium ( jak jen jsem nemoderní, když neříkám stage ..stejdž :-)) a rotopedy pro charitu.


V rychlosti jsem tedy propočítal náplň na asi dvě a půl hodiny pauzy, udělal fotky rotopedů a vyrazil co nejrychleji po trase Horní Počaply obec - Bechlín- Krabčice - Ctiněves.





Pod Říp jsem se dostal asi ve 12.15 a počasí bylo nádherné. Tento magický kout naší země má něco do sebe.


Návštěvníků tu bylo mnoho.


Nemohu vynechat populární rotundu, o které jsem psal v posledním článku věnovaném výletu na Říp. To již bylo 12.45 a vlastně jsem doslova sprintoval k nejzazšímu bodu mého dnešního putování, kterým byla Roudnická vyhlídka.



Všude je něco zajímavého. Zde před rotundou si hrál nějaký tatínek s dronem.


Volal na synka, ať se podívá vzhůru, ale ten nějak neměl chuť.


Bylo docela hezky vidět a nafotil jsem opět spousta záběrů na své oblíbené kopce.


Tomuto snímku dominuje Milešovka a vpravo Kletečná.


Pravý poklad je však zde. Zcela vpravo je vrch Ranná u Loun ( rogalisty hojně navštěvovaná tabulová hora), ale ve středu snímku na pozadí, se zvedá nejvyšší partie Krušných hor, kde bychom měli spatřit triedrem za dobrých podmínek 94 km vzdálený Klínovec.


Ranná a zcela vpravo Házmburk.

Velmi rád hledím právě na romantický  Házmburk , na vrch Ranná u Loun ( stolová hora) a vlevo od ní jsou již Krušné hory, kde by mohl být za dobrých podmínek vidět triedrem Klínovec.


Na DABu + , se nic zvláštního nedělo. Pravidelně tu jde mux 5C a 9A ze Saska, a bavorské muxy. V tomto případě bavorské rádio Charivari z Horních Franků , z vysílače Ochsenkopf ( cca 50 km západně od Chebu) na 12 D. Za podmínek lze však ulovit i vysílače z Duryňska, nebo Saska-Anhaltska. Mám však již zprávy, že v Českém lese lze zachytit na onu prutovou anténu muxy dokonce až z Bádenska a Porýní, což je bohužel od nás trochu z ruky a záleží i na citlivosti přijímače.


Pohled na EMĚ z Pražské vyhlídky.


Mělník, to je ze Řípu něco, jako třešnička na dortu.


To je zahrádka, ve které žijeme a můžeme být za ni rádi. Strategické místo na pomezí dvou druhů krajiny, odkud se dobře cestuje. Místo s krásnou historií.

Pohled do srdce Čech.


Mezi fotografy bývají oblíbené i záběry, kdy popředí tvoří samotné místo a pozadí dokresluje krásná krajina.


V minulém článku jsem psal, že výstava v RMM, je vlastně pozvánkou do lesa na houby. Podívejte se, jaké pěkné tu vyrostly a je to přesně tak, že rostou v takových hnízdech, a když najdete jednu, tak další jsou vždy někde blízko :-)).

Tak dívky jsem potkal již cestou nahoru, přemlouvaly mě, abych se zdržel, a že mají sebou nějaké dobroty a typoval jsem, že přijely z Roudnice nad Labem, kde je dnes vinobraní. Vysvětlil jsem, že mám skoro každý výlet v poklusu ( s nadsázkou) a již ve 14.30 musím být u elektrárny :-)).


Ano, slíbily mi, že to mohu dát na web, a pokud pobraly adresu .... Tak holky zdravím :-)!

Tak to kluci vidíte, koukáte pořád do mobilů na net, a já  potkávám holky ve vlaku, nebo v lese :-)). Tady aspoň víte, jak vypadají a nemusíte koukat na televizi, kde varují mládež, že na druhém konci netu může být nějaký pěkný hajzlík vyššího věku, co může po netu pěkně potrápit.


Asi ve 14.05  hodin jsem tedy odjel od Řípu a ve 14.17 jsem byl již zase u elektrárny. Proč to všechno píši ? Nějaký chlapík na facu si prý stěžoval, jak to bylo nedokonale zorganizované, a že nakonec odjel domů, aniž by něco viděl.

Toto je tedy také možnost. Myslím však, že určitě nejde o poslední Den otevřených dveří v EMĚ a jistě bude nějaký další, kde se již z toho zájmu organizátoři poučí. Ostatně, víte, že je snaha zde udělat spalovnu odpadů pro velkou část našeho území, a tak je třeba ukázat nějakou vstřícnost a poučit lidi, aby si projekt získal více sympatií :-). I to může být určitý motiv, ač je krásné, že dnes skutečně žijeme v době, kdy je tu tendence lidem ukázat cokoliv.

Pamatujete, jak jsem kdysi psal na Mělníčku, že v Drážďanech ( 2004) na vlakovém nádraží, se přes týden pracovalo ( rekonstrukce) a o víkendu se provázeli po staveništi za malý poplatek zájemci, třeba i z řad čekajících na vlak ? Tehdy jsme spekulovali, zda by to vůbec Čechy zajímalo ? Možná.


Osobně se tedy domnívám, že nás dnes provázeli po EMĚ sympatičtí chlapi, kteří o tom všem něco vědí, dokáží o tom pěkně vyprávět, a nezabalili to v 15 hodin, jak bylo původně od stolu v plánu, ale ještě tuším v 16 hodin provázeli dobrovolně někam nějakou další skupinku. Však některé ty tváře známe osobně :-), že ?

Pochopitelně, že jsem si nafotil řadu fotografií z provozu, ale vězte, že bloger není novinář, nemá za to všechno, co dělá žádnou mzdu a přitom balancuje někdy na hranici, která může přinést nebezpečné problémy, které jsou vlastně zbytečné. Z tohoto důvodu tu nic pokoušet nebudu.
Navíc jsem našel přímo skvělé stránky  i s virtuální prohlídkou:

https://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/uhelne-elektrarny/cr/melnik.html

Jinak mi to vzhledem k vloženému zrychlenému výstupu na Říp dnes v 15.45 již opravdu stačilo, ale myslím si, že to nebyla poslední pozvánka a jistě to na elektrárně doladí napříště tak ( více průvodců, časnější interval), aby příchozí návštěvník nemusel nějak dlouho čekat, nebo někam jezdit a mohl si za ten den, který bude návštěvně jistě delší prohlédnout třeba i více okruhů. To má pak i tu výhodu, že jistě nikdo nejde z okruhu na okruh, a každý si mezi tím jistě rád posedí pod zmíněným stanem ( může jich být více), vstřebá zážitky a nabere nové síly.

Nelze hned odsuzovat akce, které jsou v začátcích a kde se hledá teprve cesta. Vzpomeňme na červnový Mělnický okruh. Vše se musí zkrátka vychytat a leccos, se samozřejmě zprvu podcení.

A za vším stojí nějaký člověk, který přijde s myšlenkou a má tu sílu, nebo ty kontakty, že se to jednoho dne uskuteční.


2 komentáře:

  1. tak to jsme asi byli ve stejné skupině, okruh č.2 v 14:30. Mě se to líbilo, jen mě překvapilo jak je to zastarale vyhlížející provoz, zejména velíny. Mencl

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tedy asi ano. Také se mi to líbilo. Moc se toho o budoucnosti nepíše, ale chystá se obrovská rekonstrukce ( to je i v těch letácích ), vše bude teplárna, o proudu se už prakticky nepíše a nemělo by to dlouho trvat.

      Vymazat