sobota 15. července 2017

Výstava ,,Člověče, nezlob se! – Pojďte si hrát do mělnického muzea!" byla zahájena. Soubor historických her a stavebnic.


Velmi pěkný příspěvek tu mám opět z RMM. Kdo z nás by si někdy v životě nezatoužil s něčím hrát, a kdo z nás starších by nebyl někdy pohlcený určitou nostagií, pokud by viděl staré deskové hry, nebo Rubikovu kostku ? Sice se to sem možná moc nehodí, ale docela rád mimochodem připomenu, že i obyčejná krabička zápalek sloužila k zábavě především mládeže 80. let 20. století :-) Nebo taková čára s desetníky, kuličky apod..

Člověče, nezlob se! – Pojďte si hrát do mělnického muzea!
14. 7. – 24. 9. 2017 Regionální muzeum Mělník – malý sál

Ve čtvrtek 13. 7. byla v Regionálním muzeu Mělník zahájena výstava Člověče, nezlob se!. Soubor historických her a stavebnic z let 1880 – 1980 zapůjčili na Mělník sběratelé manželé Pecháčkovi z muzea hraček v Rychnově nad Kněžnou.

 Téměř stovka exponátů nabízí návštěvníkům ucelený pohled do historie hry. K vidění je několik druhů Člověče, nezlob se!, Rubikova kostka, Monopoly, Kloboučku hop, Richterova kamenná stavebnice, česká stavebnice Komenium…atd. Zajímavostí je např. český předchůdce Lega – cihličky pálené z hlíny od firmy Tego a unikátní papírová stavebnice Pražského hradu, jejíž vznik inicioval básník Jaroslav Seifert.

 „Dříve se na vývoji hraček podíleli spičkoví výtvarníci, pedagogové i psychologové“ říká kurátorka výstavy Miroslava Pecháčková při pohledu na krásně malované puzzle z první poloviny 20. století. Nechybí ani pár modelů z Merkuru a stavebnice Seva.

Nejen děti jistě ocení interaktivní zónu, kde si mohou vyzkoušet více než 200 druhů her. V malé místnosti, která přiléhá k výstavnímu sálu, jsou k dispozici např. dáma, mlýny, několik druhů domina, šachy, blechy, kvarteto, poznávací hry zvířátkové a vlajky, kostičkové hlavolamy i Seva. Několik druhů pexesa nabízí pexesovník a nadšenci zde naleznou také kufr plný Merkuru, runovou abecedu nebo stolní hru „Veselá pouť rokem 1937“.

 Pro nejmenší je připravený koutek s interaktivními prvky pro poznávání barev a tvarů i jemnou motoriku. Samozřejmě nechybí dřevěné kostky. Součástí výstavy je také venkovní „Člověče, nezlob se!“ umístěné v atriu muzea. Můžete tak vyzvat rodinu na souboj třeba při posezení u dobré kávy či vína, které nabízí muzejní kavárna.


Během srpna muzeum zve na doprovodný program: 3. 8. a 10. 8. Komentované prohlídky nejen pro děti – Letem herním světem 9:30 - 11:00 a 13:30 - 15:00 hodin. 4. 8. a 11. 8. Minihrátky - přiblížení světa deskových her dětem do 6 let, 10:00 – 11:00


Regionální muzeum Mělník vyhlašuje letní fotografickou soutěž „Hraj si, ať jsi, kde jsi!“ na muzejním facebooku. Poděl se s námi o radost z hraní společenských her a získej Ubongo, IG puzzle nebo Člověče, nezlob se! Vlož na naší Timeline nebo přímo do alba „Soutěž - Hraj si, ať jsi, kde jsi“ fotku, jak hraješ jakoukoliv společenskou hru (nejenom deskovou) na neobvyklém místě (třeba v letadle nebo na lodi nebo na skále nebo na stromě...:-) Samozřejmě platí pravidlo zachování bezpečnosti všech zúčastněných osob! Fotografie mohou být i historické! Vyhrává fotka s největším počtem „lajků“. Soutěž trvá do 31. 8. 2017.
Výstava bude otevřena do 24. 9. denně kromě pondělí 9:00-12:00 a 12:30-17:00 hodin. Pojďte si hrát!
KrF.


Žádné komentáře:

Okomentovat