neděle 30. července 2017

Navštivte hrad Trosky. Přímé linky z Mělníka do Mladějova jezdí denně. Fotopozvánka.


Tropická vedra udeřila a máme  tu ,, okurkovou sezónu". Tedy, ne že by se nic nedělo. Regionální deník vám oznámí, že máme například každou sobotu na náměstí pověstné farmářské trhy, dočtete se o akcích Mekucu, o vystoupení Lady I Trio, bude zase například v Hoříně rytířská bitva, ale člověk je pořád tak nějak duchem u těch letních výletů, dovolených, a také v práci, kam zkrátka tak nějak pořád ještě mnozí musíme chodit :-)).

Když jsem tak přemýšlel, o čem bych mohl aktuálně napsat, tak mě napadl unikátní skalní hrad Trosky, který je významnou památkou ČR. Vždyť právě z Mělníka sem jezdí doslova přímé železniční spoje ( Mladějov) a reklama je opět katastrofální.

 Vím, že je pro nás mnohem pohodlnější nacpat rodinky do aut a vydat se po rychlé široké silnici na Mladou Boleslav a Sobotku, až přímo k hradu Trosky, ale trpí tím určité kouzlo romantického cestování nádhernou krajinou, které přímo vybízí k přátelským trempským rozhovorům, třeba i společenským hrám a k popíjení zlatavého moku :-).


Dopravu tentokrát ponechám tak trochu bez komentáře. Je už na vás, zda užijete automobil, nebo vlak, a zda pojedete přímým spojem, či budete v Mladé Boleslavi přesedat. Od železniční stanice v Mladějově je to na Trosky pouhých pět kilometrů pěšky po turistické značce a nikdo netvrdí, že tam musíte jít, když je venku 30 stupňů. Je to jen typ na aktuální prázdninové dny, které vždy bývají spojovány s cestováním.


Psát o hradu tady nehodlám, protože už je toho napsáno dost : https://www.hrad-trosky.eu/cs . Počítejte, že i zde se platí vstupné ( aktuálně dospělý 80 Kč) a je to velmi rozumné. Až uvidíte fotky, tak pochopíte, že ta údržba něco stojí a výhledy jsou odtud opravdu překrásné.


Moje fotografie jsou z roku 2009, tak jen doufám, že to tam nezpustlo, jako u pramene Vltavy. Vyměnili jsme si s Martinem Klihavcem nedávno zkušenosti i fotografie z roku 2005  a ze současnosti, a byl to docela šok. Vše zarostlé, neudržované, kůrovec dál sežral mnoho stromů, apod.


Když se vydáte po krásném širokém schodišti do vyšší z obou věží ( Panna), tak se vám nabídnou neskutečné pohledy. K nejkrásnějším patří výhled na Krkonoše, ač je to zrovna v červenci tak trochu sázka do loterie. Není to zase tak daleko a doporučuji triedr, ač tu je instalován i dalekohled.


Ještě jeden pohled na Krkonoše a pokochejme se okolím a jinými směry.




Stačí si přečíst tuto tabuli, která míří prakticky do jednoho směru, a už musí člověk žasnout nad tou pohádkou jménem Česká republika.


Instalace a rekonstrukce schodiště  i výhledových plošin je v klimaticky náročných podmínkách zvlášť náročná, což platí i pro skalní hrad Trosky. Prohlédněte si tedy obrázky a nechte se inspirovat k návštěvě. Restaurační zařízení v blízkosti hradu a prodej upomínkových předmětů jsou zde pochopitelně samozřejmostí, stejně tak, jako speciální akce, které jsou dnes již běžným doplňkem turistických atrakcí.

Hrad je na území  CHKO Český ráj a je snad zbytečné psát, že jen nedaleko najdete Prachovské skály, spoustu rybníků, autokempů, hrad Kost, Valečov, Drábské světničky, Hruboskalsko, kopec Kozákov,  kopecTábor atd. Výlet můžete klidně zařadit mezi ty kratší  oddechové výlety Jízdenky na léto.










Zámeček Humprecht nedaleko Sobotky.

Žádné komentáře:

Okomentovat